Carnea de porc este prea grea pentru copiii mici. Carnea de porc este toxică pentru bebeluși și conține bacterii care ne îngrașă. Toate sunt afirmații pe care le găsim cu toții pe Internet la o simplă cautare. Să le credem sau nu?
„Există un consens la nivel mondial cu privire la recomandarea de a se introduce alimente bogate în fier cât mai devreme după debutul diversificării. Este recomandat, de asemenea, ca pe cât posibil aceste alimente să se regăsească la fiecare masă oferită bebelușului. Iar carnea de porc este unul dintre ele. Dar atenție: vorbim de carnea slabă, nu de cea cu multă grăsime.
Toate aceste mituri care circulă pe Internet au totuși un sâmbure de adevăr în ele. Carnea de porc cu grăsime da, poate fi grea pentru copiii mici și poate să ducă la îngrășare. Dar nu același lucru putem spune și despre cea slaba, cum este mușchiul de porc. Știați că mușchiul de porc are aproape același număr de calorii ca pieptul de pui?
De asemenea, o carne dintr-o sursă necontrolată poate reprezenta un risc atât pentru cei mici, cât și pentru cei mari. Însă dacă alegem o carne de porc slabă, dintr-o sursă controlată, cu siguranță nu vom da greș.
Ghidurile precizează că cel mai important factor de care să se țină cont în diversificare este conținutul de nutrienți: fier, zinc, grăsimi, proteine, vitamine și alte minerale esențiale. Astfel că hrana oferită bebelușilor și copiilor mici trebuie să fie de densitate mare și să includă o varietate mare de alimente din fiecare grupă.
Carnea de porc slabă conține proteine, calciu, magneziu, fier, fosfor, potasiu, zinc, precum și vitamina D și din clasa B.
Desigur că, pentru a fi siguri că le oferim copiilor noștri toate vitaminele și mineralele de care au nevoie, varietatea este de bază. Așa că nu vă limitați la carne de porc, ci alternați cu pasăre, pește, vită, iepure sau alte variante.
Prin urmare, concluzia este că putem folosi carnea de porc slabă atât în alimentația noastră, cât și a copiilor mici, la fel ca pe orice altă carne. Important e să o combinăm cu multe vegetale și să alternăm cât de mult posibil sursele de carne între ele.”, explică Dr. Sabina Bica, medic nutriționist.