Potrivit celor care au încercat dieta militară, poți slăbi în doar o săptămână până la 4,5 kilograme, urmând un regim alimentar sărac în grăsimi, care să nu depăşească 1.400, 1.200, respectiv 1.100 de calorii în primele trei zile „de armată”.
De asemenea, dieta militară pune preț pe anumite combinații alimentare care se presupune că ar accelera metabolismul, deci ar fi mai multe calorii arse în acest interval. Spre deosebire de alte diete, acest regim nu presupune consumul unor alimente exotice sau administrarea anumitor suplimente, ceea ce poate fi considerat o bilă albă.
Partea mai puțin bună a acestei diete este că, odată ce vei reveni la regimul alimentar obişnuit, mai ales dacă este unul bogat caloric, există riscul să readuci organismului kilogramele pierdute şi, posibil, chiar unele extra. În plus, nu este exclus nici faptul că dieta poate funcționa diferit în cazul tău, deci să nu slăbeşti atât de mult cât susțin adepții ei, deoarece fiecare organism este diferit şi reacționează în consecință.
Principii alimentare:
Dieta militară, numită şi „dieta de 3 zile”, presupune respectarea unui plan alimentar strict în primele 3 zile de regim, urmată de 4 zile în care nu trebuie să depăşeşti 1.500 de calorii pe zi.
Deşi cei care au inventat „dieta militară” susțin că la baza ei stau sfaturile nutriționiştilor armatei americane pentru soldații care vor să-şi intre rapid în formă, se pare că nu există nicio dovadă în acest sens.
Acest regim alimentar este împărțit în două etape pe parcursul celor 7 zile: în primele 3 zile trebuie să ții o dietă restrictivă din punct de vedere caloric (între 1.100 şi 1.400 de calorii), fără gustări între mese, iar în următoarele 4 zile poți diversifica dieta, cu condiția să nu depăşeşti 1.500 de calorii zilnic.
Exemplu de meniu în primele 3 zile:
ZIUA 1 – 1.400 de calorii
Micul dejun:
- O felie de pâine prăjită cu 2 linguri de unt de arahide (sau unt de migdale)
- O jumătate de grapefruit
- O cană de cafea sau ceai verde, opțional (neîndulcite)
Prânz:
- O felie de pâine prăjită
- O conservă de ton
- O cană de cafea sau de ceai verde, opțional (neîndulcite)
Cină:
- 85 de grame de carne la grătar (pui, vită, porc) cu garnitură de fasole verde (100 de grame)
- Un măr mic
- O jumătate de banană
- O ceaşcă de înghețată de vanilie fără zahăr
ZIUA 2 – 1.200 de calorii
Micul dejun:
- O felie de pâine prăjită
- Un ou fiert tare
- O jumătate de banană
- O cană de cafea sau de ceai verde, opțional (neîndulcite)
Prânz:
- Un ou fiert tare
- 100 de grame de brânză cottage
- 5 crackerşi sărați
- O cană de cafea sau de ceai verde, opțional (neîndulcite)
Cină:
- 2 cremwurşti (fără pâine)
- 50 de grame de morcovi cruzi
- 70 de grame de broccoli fiert, preparat la steamer sau la cuptor
- O jumătate de banană
- O jumătate de cană de înghețată de vanilie fără zahăr
ZIUA 3 – 1.100 de calorii
Micul dejun:
- O bucățică de brânză cheddar
- 5 crackerşi sărați
- Un măr mic
- O cană de cafea sau de ceai verde, opțional (neîndulcite)
Prânz:
- O felie de pâine prăjită
- Un ou (ochi, jumări, fiert)
- O cană de cafea sau de ceai verde, opțional (neîndulcite)
Cină:
- O conservă de ton
- O jumătate de banană
- O ceaşcă de înghețată de vanilie fără zahăr
În aceste 3 zile, cafeaua şi ceaiul sunt la discreție, deci le poți consuma în orice cantitate doreşti, cu condiția să nu foloseşti zahăr sau lapte pentru a le îndulci. De asemenea, este recomandat consumul cât mai ridicat de apă – poți bea şi apă cu lămâie.
Nu sunt premise gustările între mese, dar poți „trişa legal”, dacă putem spune aşa – de exemplu, în cazul în care la micul dejun nu poți mânca şi mărul sau jumătatea de banană, le poți aloca altei mese din zi sau între mese, pentru a păcăli foamea.
Ce nu ai voie să mănânci şi să bei în aceste 3 zile: lapte, sucuri de fructe, dulciuri, alte fructe decât cele indicate, îndulcitori artificiali (stevia este permisă).
Ce mănânci în următoarele 4 zile:
Dacă ai reuşit să treci cu bine de cele 3 zile, în următoarea perioadă te vei „răsfăța” cu gustări între mese şi nu vei mai avea restricții în ceea ce priveşte grupele alimentare, dar cu condiția ca la sfârşitul zilei să nu aduni mai mult de 1.500 de calorii. O aplicație care să îți contorizeze caloriile din ceea ce mănânci s-ar putea dovedi utilă în acest interval.
Ce spun specialiştii:
Teoretic, urmând acest regim alimentar pe perioada recomandată, este foarte posibilă scăderea în greutate, dar nu se elimină grăsimea, ci în mare parte apa din țesuturi, ca urmare a restricției calorice. În consecință, revenirea la regimul alimentar obişnuit poate readuce kilogramele pierdute mult mai rapid, plus refacerea stocurilor de apă. Deci e posibil ca greutatea să fie şi mai mare la scurt timp după revenirea la regimul normal, în comparație cu cea dinainte de a urma dieta.
Concluzia: nu vă puneți în pericol sănătatea şi silueta pentru a scăpa rapid de câteva kilograme. Dacă vreți să faceți o schimbare în ceea ce priveşte regimul alimentar, începeți cu o schimbare în stilul de viață mai întâi de toate: mişcare mai multă, mâncare sănătoasă, minimum 2 litri de apă zilnic, odihnă şi mai puțin stres.
Numeroase studii au demonstrat că slăbirea sănătoasă este cea în care se pierd cel mult 450 de grame pe săptămână, printr-o alimentație sănătoasă, echilibrată, care să includă toate grupele alimentare: carbohidrați complecşi, proteine de calitate, fibre, grăsimi sănătoase, vitamine, minerale şi antioxidanți.