mamaplus

Desertul mâncat la sfârșitul mesei îngrașă mai puțin decât cel mâncat pe burta goală

-
//
09.07.2021

Nutriționista Mihaela Bilic a explicat cum poți să-ți păstrezi silueta și să te bucuri și de o porție de dulce. Astfel, e bine de știut că, dacă mâncăm desert la sfârșitul mesei, zahărul se amestecă cu restul alimentelor și viteza cu care trece în sânge e mai mică. Prin urmare, nu mânca niciodată dulciuri pe stomacul gol!

„Desertul mâncat la sfârșitul mesei îngrașă mai puțin decât atunci când e mâncat pe burta goală. Când e vorba de făinoase și dulciuri nu doar numărul de calorii contează, ci și viteza cu care glucoza/carbohidrații trec în sânge. Este așa numitul indice glicemic, care măsoară creșterea glicemie în sânge după o masă cu glucide. Și cu cât creșterea este mai mare și mai bruscă, cu atât produsul respectiv îngrașă mai tare.”, spune specialista.

Zahărul dintr-un desert se absoarbe mai rapid și mai mult dacă stomacul este gol

Când prăjitura este mâncată la sfârșitul mesei, zahărul se amestecă cu restul alimentelor și viteza cu care trece în sânge este mai mică. Nu este recomandat să consumăm dulciuri în afara meselor, sub formă de gustare, tocmai pentru că produc o descărcare bruscă de insulină, hormonul care transformă rapid caloriile din zahăr în grăsime de rezervă.

”Mai mult, zahărul „ne deschide apetitul”, tocmai de aceea desertul este ideal să fie consumat după masă și nu pe stomacul gol. Și mai e un aspect negativ de care trebuie să ținem cont: creșterea bruscă de glicemie este urmată de o scădere la fel de bruscă a nivelului glucozei în sânge (hipoglicemie), care este percepută ca senzație de foame. Nu-i așa că după un dulce aveți poftă de ceva sărat? Zahărul se joacă cu glicemia noastră sus-jos ca dinții unui fierăstrău și în loc să ne sature, mai degrabă ne deschide apetitul. Zahărul cere alt zahăr și dulciurile mâncate pe burta goală chiar îngrașă mai tare!!”, a dezvăluit Mihaela Bilic.

De asemenea, medicul nutriționist spune că ideale sunt înghețatele mai apoase și mai puțin dulci.

„Cum să faci diferența între înghețata-prăjitură și înghețata-răcoritoare? Verificați conținutul de zahăr și de grăsime de pe etichetă și veți vedea că există sortimente care ajung până la 38% zahăr. Și da, avem înghețată pe băț cu numai 68 cal/ bucată, dar și cu 270 calorii”, a mai spus Mihaela Bilic.