mamaplus

De ce nu e bine să mănânci ouă seara

-
//
05.11.2020

Oul este unul dintre alimentele cele mai bogate în principii nutritive. Un alt aspect important este faptul că gradul de asimilare a acestor substanțe nutritive în organism este unul ridicat. Specialiștii în nutriție recomandă consumul a maximum trei ouă pe zi, dar în niciun caz seara. Află, în cele ce urmează, de ce nu e bine să mănânci ouă seara.

De menționat că aceiași nutriționiști care spun că se pot mânca trei ouă pe zi spun și că ideal ar fi să mâncăm doar… șase gălbenușuri pe săptămână. În rest, doar albușuri.

Beneficiile consumului de ouă

Acest aliment este bogat în vitaminele A, B1, B2, B5, B6, B9, B12, D, E, în minerale precum calciu, fosfor, magneziu, fier, zinc, în aminoacizi care accelerează metabolismul și în proteine ușor de asimilat de către organism. Totodată, oul conține colină și inozitol, nutrienți implicați în sănătatea funcției cerebrale.

În pofida acestei bogății de substanțe nutritive benefice bunei funcționări a organismului, specialiștii ne recomandă să nu consumăm ouă oricând. Consumul ouălor ar trebui evitat mai cu seamă seara. 

De ce nu e bine să mănânci ouă seara

Gălbenușul conține o cantitate mare de colesterol, aproximativ 280 mg. Doza zilnică maximă este de 300 mg. Pe de altă parte, albușul este bogat în proteine și sărac în colesterol. Drept urmare, atunci când ți se face poftă de ouă, încearcă, măcar din când în când, să mănânci doar albușul. Nutriționiștii recomandă limitarea consumului de gălbenușuri la șase pe săptămână.

De menționat că nivelul colesterolului „rău” nu suferă modificări în urma consumului de ouă, cu condiția ca acestea să fie gătite într-o manieră sănătoasă. Adică nu prăjite sau îmbibate în ulei, ci fierte, poșate sau sub formă de ochiuri fierte.

Creșterea colesterolului nu este singurul aspect neplăcut al consumului de ouă. În general, aceste alimente se digeră mai greu. În cursul nopții, procesul de digestie încetinește, iar acesta este principalul motiv pentru care ouăle nu trebuie consumate seara. În caz contrar, te poți confrunta cu reflux gastroesofagian și cu senzații de balonare.

Totuși, dacă între ultima masă și momentul în care te culci trec măcar trei ore, poți consuma la cină un ou fiert sau poșat.

Acum că ai aflat de ce nu e bine să mănânci ouă seara, mai reține și următoarea regulă: nu le asocia niciodată cu alimente grele, nesănătoase. Evită asocierea ouă prăjite cu bacon sau cu brânză. Pe termen lung, aceste asocieri vin la pachet atât cu kilograme în plus, cât și cu un nivel crescut de colesterol.