Dacă până acum nu v-ați gândit că alimentele trebuie combinate după anumite reguli, ascultați sfaturile experților. Nutriționistul Virgil Stroescu atrage atenția asupra faptului că trebuie să fim mai atenți la modul în care asociem alimentele la o masă, pentru a nu avea probleme digestive. Există foarte multe dispute pe această temă.
Carbohidrați + proteine
Foarte multe persoane pun alături de o friptură o porție de cartofi prăjiți sau piure, considerând această combinație una absolut normală. Nutriționiștii ne spun însă că este o asociere incorectă, pe care trebuie să o evităm. Proteinele și carbohidrații nu trebuie să stea niciodată împreună la aceeași masă. Carnea, brânza, ouăle și nucile nu trebuie combinate niciodată cu cartofi, orez, pâine, cereale sau fructe dulci. Acest tip de asociere inhibă secreția acidului gastric și încetinește procesele digestive.
Carbohidrați + alimente acide
Doctorul Virgiliu Stroescu ne sfătuiește să evităm asocierile dintre carbohidrați (pâine, cartofi, orez) și alimentele acide (roșii, fructe citrice), deoarece pot să apară probleme de digestie. Alimentele acide, odată ajunse în stomac, încep să fermenteze, împiedicând digestia carbohidraților.
Proteine + proteine
Obișnuim de asemenea să consumăm produse din carne cu brânză (ex. omletă cu salam și brânză). Două sau trei tipuri de alimente bogate în proteine vor avea două perioade și metode diferite de digerare. Și în acest caz, digestia va fi îngreunată.
Grăsimi + proteine
O altă combinație nepotrivită este cea dintre proteine (carne, brânză, nuci, ouă) și grăsimi (smântână, unt, ulei). Grăsimile reduc secreția sucurilor gastrice de care corpul are nevoie pentru digerarea proteinelor.
Fructe și legume acide + proteine
Din categoria fructelor și legumelor acide fac parte citricele, ananasul, roșiile. Acestea nu trebuie asociate la aceeași masă cu nuci, brânză, ouă, lapte sau carne. Alimentele acide inhibă digerarea proteinelor, și ca urmare, cele din urmă intră în stare de putrefacție.
Amidon + zahăr
Un exemplu simplu în acest sens ar fi un bol care conține cereale și fructe dulci, gem, dulceață sau miere. Această combinație duce la fermentație. Cu toate acestea, este o alegere foarte populară, mai ales la americani, care mănâncă la micul-dejun terci de ovăz cu fructe uscate.
3 fructe la aceeași masă
Deși salatele de fructe sunt foarte savuroase și vitaminizante, doctorul Stroescu spune că nu trebuie să asociem mai mult de 3 fructe la o masă. Respectarea acestor indicații ține de organismul și starea de sănătate a fiecăruia. O persoană cu un stomac care funcționează brici nu va avea mari probleme după o masă care conține alimente alăturate incorect.