mamaplus

Cum să speli carnea de pui pentru a evita salmonella. Trucul pe care trebuie să-l știi și tu

-
//
08.06.2022

Se spală sau să nu se spală puiul înainte de a fi gătit, aceasta este întrebarea multor oameni. De data aceasta vă învățăm cum să curățați puiul crud pentru a evita Salmonella și pentru a avea grijă de sănătatea dumneavoastră și a membrilor familiei. În acest sens, Agenția pentru Standarde Alimentare din Regatul Unit (FSA) a avertizat că spălarea puiului poate crește substanțial riscul de răspândire a bacteriei Salmonella, principala cauză a bolilor diareice. Stropii proveniți de la spălarea unui pui infectat afectează orice suprafață pe care ajunge.

FSA avertizează că punerea puiului sub jet de apă poate stropi suprafețele de lucru și ustensilele de bucătărie, provocând contaminarea încrucișată. De asemenea, simplul act de a atinge puiul poate provoca o infecție cu Salmonella.

La tăierea puiului se va folosi un prosop de hârtie sau se poate folosi și o cârpă, dar numai în acest scop, astfel încât să nu sară resturi prin bucătărie. Cârpa folosită la porționarea puiului trebuie spălată de fiecare dată când a fost folosită.

Ce trebuie să faci după spălarea puiului

De asemenea, dacă puiul este murdar, îl puteți spăla sub jet de apă, însă după asta, pentru a evita contaminarea, totul trebuie șters bine cu clor, în jurul chiuvetei, ustensilele folosite la porționare, tocătorul, vesela…etc. Metoda se aplică indiferent dacă se cumpără un pui întreg sau doar părți de pui, aripioare, pulpe…etc.

Spălați-vă pe mâini după ce ați pus mâna pe carnea de pui

În plus, după fiecare dată când s-a atins puiul sau părțile din el, mâinile trebuie spălate cu apă și cu săpun. Salmonella nu dispare prin simpla spălare a puiului, însă aceasta poate fi combătută prin gătirea puiului. Bacteria Salmonella dispare dacă carnea puiului este gătită la o temperatură de minim 70 de grade Celsius.

Umplutura din carnea de pui se poate contamina

De asemenea, este important ca felurile de mâncare care conțin carne, respectiv cele preparate în prealabil să fie încălzite bine. Umpluturile din preparate pot prelua bacteriile existente în interiorul cărnii de pui, de aceea este important ca temperatura de siguranță să fie atinsă și de umplutură. Se recomandă folosirea unui termometru de gătit și verificarea încălzirii la minim 70 de grade Celsius a preparatelor.