mamaplus

Cum să nu te îngrași de sărbători? Sfaturile nutriționistei Irina Stog

-
//
30.12.2020

Atunci când ai în față o varietate de bucate delicioase care te ademenesc cu aroma lor intensă, nu ai cum să reziști tentației, nu-i așa? În momentul în care cedăm acestor ispite culinare, ne promitem că imediat după sărbători vom reveni la dieta de altă dată sau la antrenamentele puse pe pauză. Dacă totuși nu vrei să ajungi cu o intoxicație alimentară sau cu câteva kilograme în plus după sărbători, ar fi bine să urmezi un singur sfat: trebuie să ai grijă cât, cum și ce mănânci. În continuare află și alte recomandări utile de la nutriționista Irina Stog.

Respectă limitele admisibile

Atunci când te așezi la masă pune-ți în farfurie o porție medie și încearcă să nu mănânci mai mult decât ți-ai propus inițial. De asemenea, oprește-te din mâncat când ești sătul, chiar dacă e greu să spui nu mâncărurilor excelente din fața ta.

Asigură-te că pe masa de sărbătoare ai și mâncare sănătoasă

Și pentru că tot vorbim de mâncare, încă un sfat se referă și la mâncărurile de pe masa de sărbători. Pe lângă fripturi, sarmale și altele, poți să adaugi în meniu și alternative sănătoase. De exemplu, la friptură poți să optezi pentru garnituri sănătoase, care să nu adauge prea multe calorii

Încearcă să mănânci porții mici, cât mai des

Dacă te întrebi cum să nu te îngrași de sărbători, o să găsești un răspuns simplu în modul în care îți planifici mesele. Încearcă să mănânci porți mici, cât mai des. Asta o să te ajute și atunci la cinele copioase din zilele de sărbători, pentru că nu o să te așezi la masă prea flămând.

Atenție însă! Poți mici și dese nu înseamnă că poți să mai furi câte o sarma din frigider de câte ori ai poftă. Așează-te la masă și pune-ți ce vrei să mănânci (salate, legume, cărnuri slabe, fructe, smothies etc.).

Când gătești nu ”gusta” jumătate de oală

Sărbătorile de iarnă aduc cu ele arome excelente și mâncăruri delicioase așa cum numai acasă se fac. Indiferent că tu ești bucătarul sau altcineva din familie se ocupă de aceste pregătiri, ai grijă să nu te transformi în degustătorul șef.

Cu alte cuvinte, atunci când se gătește, nu gusta prea mult. Hai mai bine să-ți dăm un exemplu. Dacă ai gusta un sfert de tavă de cartofi la cuptor ca să te asiguri că sunt pregătiți cum trebuie, rezultatul o să fie unul singur: ai să te trezești cu kilograme în plus, fără să-ți dai seama. Lucrurile stau la fel și în cazul deserturilor. Nu mânca toată crema înainte să ajungă în tort.

Nu exagera cu dulciurile

O să te tenteze o grămadă de prăjituri, bomboane, torturi și nu numai. Nu trebuie să le eviți complet, ci doar să te asiguri că nu mănânci prea mult din ele. Alege dulciurile care îți plac cel mai mult și delectează-te cu ele. De asemenea, încercă să eviți să ai în jurul tău prea multe deserturi atunci când nu ești la masă.

Ai grijă cât alcool bei

E aproape imposibil să-ți imaginezi sărbătorile de iarnă fără o cană generoasă de vin fiert, condimentat cu mirodenii minunate. Nimic greșit în asta! Ai însă grijă să nu consumi prea mult alcool și încearcă, pe cât posibil, să stai departe de băuturile foarte dulci.

Nu uita să bei apă

Indiferent că e vara sau mijlocul iernii, apa rămâne la fel de importantă. Nu uita să bei cel puțin 2 litri de lichide în fiecare zi. Pe lângă faptul că are efecte benefice pentru întregul organism, apa reduce și apetitul. De asemenea, te ajută și dacă te alegi cu o… mahmureală.

Nu sta toată ziua în casă

Perioada sărbătorilor de iarnă este perfectă pentru relaxare și pentru a-ți reîncărca bateriile. Profită din plin de zilele libere ca să te odihnești și să faci ce-ți place. Acestea fiind zise, ar trebui să încerci să nu-ți petreci tot timpul în casă. Poți să te plimbi, dar sa nu uiti de precautie.