mamaplus

Cinci alimente care stimulează tranzitul intestinal

-
//
22.01.2021

Cercetătorii au arătat că populația din țările dezvoltate ingerează doar 10-15 grame de fibre pe zi. Însă recomandarea dieteticienilor este de 30-35 grame pe zi. O dietă săracă în fibre cauzează probleme de sănătate și creștere în greutate. În schimb, alimentația bogată în fibre reduce riscul de cancer, susține nutriționistul Michael Greger de la Nutrition Facts.

Crearea unui sistem digestiv sănătos prin creșterea fibrelor este un lucru ușor care nu necesită cheltuieli mari. Un sistem digestiv sănătos estre unul care funcționează bine cu un trazit intestinal ușor, fără disfuncționalități digestive (balonare, gaze și diaree) și intestine locuite de bacterii sănătoase. Când digestia este înceată, tranzitul intestinal este neregulat, apar gazele și balonarea. Iar hormonii și imunitatea pot fi compromise din cauza dezechilibrului intestinal.

Așadar, iată 5 alimente care îți vor asigura un transit intestinal bun.

Terciul de ovăz

Unul dintre cele mai ieftine alimente de pe listă, ovăzul este excelent când vorbim despre îmbunătățirea tranzitului intestinal. Ovăzul este plin cu fibre solubile și insolubile, ambele esențiale pentru un sistem digestiv sănătos. În plus, s-a demonstrat că ovăzul scade colesterolul și reduce rsiscul de cancer la sân. El ajută și la eliminarea colesterolului în exces și a estrogenului. Se reduc astfel șansele de boli de inimă și cancer la sân.

Varza și varza murată

Varza, indiferent de sortiment, este un superaliment când este vorba despre tranzitul intestinal. Este ieftină și poate fi folosită într-o mulțime de preparate: sub formă de salată, fiartă, preparată la cuptor etc. Această legumă este plină de vitamine precum C, K și B precum și minerale precum magneziu, cupru, fier și selenium. În plus, la fel ca și alte crucifere, varza este bogată în antioxidanți, iar jumătate de ceașcă de varză crudă are aproximativ 1.5 g fibre. Varza acră (printr-un proces natural) are, alături de toate vitaminele și mineralele enumerate mai sus și probiotice ceea ce este excelent pentru intestinele tale.

Lintea

Indiferent de culoarea ei (roșie, brună, verde ori neagră) lintea este doldora de fibre. O ceașcă de linte gătită conține aproximativ 16 grame de fibre, adică aproximativ 60% din necesarul zilnic de care ai nevoie. Lintea este ieftină, ușor de gătit și poate fi folosite în diverse rețete de la supe și salate până la praparate principale.

Psyllium Husk (semințe de Psyllium)

Semințele de Psyllium conțin o cantitate mare de fibre solubile, care în intestin absorb substanțele toxice, stimulează peristaltismul și ușurează tranzitul intestinal. Aproape că nu au niciun gust și sunt ușor de înghițit. Însă spre deosebire de celelalte produse aflate pe această listă, semințele de Psyllium trebuie folosite cu grijă. Întodeauna mixează-le cu o cantitate generoasă de apă și ai grijă să fii întotdeauna bine hidratat. Prea multe fibre și apa insuficientă înseamnă gaze ceea ce nu este deloc plăcut. Dacă este pentru prima oară când adaugi psyllium în dietă începe cu o cantitate mică de semințe (o linguriță) și crește treptat pentru a-i da organismului tău posibilitatea de a se adapta la nivelul crescut de fibre.

Semințele de chia

Aceste semințe minunate sunt excelente pentru sănătatea sistemului digestiv în particular și a corpului în general. Semințele de chia furnizează în jur de 10 grame de fibre per 23 grame de semințe. În plus, ele conțin acizi grași sănătoși, o cantitate bună de protein, ceea ce înseamnă că sunt o alegere excelență pentru orice dietă. Ca și în cazul psyllium-ului, este nevoie de o cantitate importantă de apă pentru a nu exista efecte negative asupra tranzitului intestinal.