Cu toții pățim asta: cumpărăm mai multă mâncare decât ne trebuie şi de multe ori o aruncăm, pentru că ne facem pofta şi nu mai vrem să mâncăm şi a doua oară. Pe de altă parte, sunt şi persoane care țin alimentele cu săptămânile în frigider, în ambalaje desfăcute, fără să țină cont că acestea sunt perisabile şi pot cauza intoxicație alimentară.
Mâncarea depozitată în frigider pentru mult timp nu este o soluție, din cauza riscului de apariție a mucegaiului, ca urmare a umezelii crescute, dar nici stocarea alimentelor la congelator o perioadă îndelungată nu este o idee bună, pentru că alimentele îşi pierd din conținutul de apă şi îşi modifică aspectul ca urmare a congelării.
De exemplu, ştiai că albuşul de ou rezistă la congelator mai bine de un an? Sau că ouăle fierte nu trebuie ținute la frigider mai mult de o săptămână? Iar dacă ai prin congelator o pungă cu carne tocată, ține cont că aceasta nu mai trebuie consumată după 3-4 luni.
Ghid de păstrare a alimentelor la frigider şi congelator, astfel încât să le consumi în siguranță, fără teama că te vei îmbolnăvi:
- Pui întreg crud: la frigider 1-2 zile, la congelator 1 an;
- Cârnați proaspeți: la frigider 1-2 zile, la congelator 1-2 luni;
- Ouă întregi crude: la frigider 3-5 săptămâni, la congelator nu se țin;
- Pulpe de pui: la frigider 1-2 zile, la congelator 9 luni;
- Crenvurşti (pachet desfăcut): la frigider 7 zile, la congelator 1-2 luni;
- Crenvurşti ambalați: la frigider 14 zile, la congelator 1-2 luni;
- Mezeluri feliate (în ambalaj desfăcut): la frigider 3-5 zile, la congelator 1-2 luni;
- Mezeluri feliate ambalate: la frigider 14 zile, la congelator 1-2 luni;
- Bacon ambalat: la frigider 7 zile, la congelator o lună;
- Albuş de ou: la frigider 3-4 zile, la congelator 1 an;
- Gălbenuş de ou: la frigider 2-4 zile, la congelator nu se țin;
- Ouă fierte tari: la frigider 7 zile, la congelator nu se țin;
- Salată de pui cu maioneză, de ton sau cu paste: la frigider 3-5 zile, la congelator nu se țin;
- Pizza: la frigider 3-4 zile, la congelator 1-2 luni;
- Nugget de pui, şnițele de pui gătite: la frigider 3-4 zile, la congelator 1-3 luni;
- Pulpe de pui prăjite sau la cuptor: la frigider 3-4 zile, la congelator 2-6 luni;
- Carne tocată crudă: la frigider 1-2 zile, la congelator 3-4 luni;
- Steak de vită: la frigider 3-5 zile, la congelator 6-12 luni;
- Coaste de miel, porc: la frigider 3-5 zile, la congelator 4-6 luni;
- Muşchi de porc, vită: la frigider 3-5 zile, la congelator 4-12 luni;
- Supă sau tocănițe de legume sau cu carne: la frigider 3-4 zile, la congelator 2-3 luni;
- Plăcintă cu dovleac: la frigider 3-4 zile, la congelator 1-2 luni;
- Plăcintă sau cheesecake cu brânză: la frigider 3-4 zile, la congelator nu se ține;
- Quiche cu legume sau carne: la frigider 3-4 zile, la congelator 1-2 luni.