Micul dejun este recomandat de toți nutriționiştii pentru a ne menține greutatea sau pentru a mai da jos câteva kilograme, pentru că ne ajută să ținem sub control foamea şi poftele interzise de la prânz. Drept urmare, ar trebui să respectăm cu sfințenie acest lucru şi să mâncăm în fiecare zi un mic dejun sănătos!
Însă mulți dintre noi facem alegeri nu tocmai corecte (mai ales în privința cantităților), care nu doar că ne pot aduce calorii în plus ce se vor vedea pe burtică, dar ne şi lasă cu o senzație de balonare deranjantă chiar de la primele ore ale dimineții.
Vezi mai jos 8 motive pentru care se întâmplă asta:
Mănânci un sandviş plin de grăsimi şi sare – cu brânză topită, bacon, mezeluri, cârnați sau alte cărnuri procesate.
„Sarea în exces duce la retenția de apă în organism, ceea ce va favoriza balonarea. Nici grăsimea nu e de dorit la primele ore ale zilei, pentru că se digeră lent, deci burtica ta va da semne că este suprasolicitată”, afirmă medicul gastroenterolog Ashkan Farhadi.
Consumi un smoothie gigantic – chiar dacă este făcut din ingrediente sănătoase, tot te vei balona, dacă îl consumi în cantități mari, pentru că lichidele ocupă mult spațiu în stomac.
„Evită să bei cu paiul, pentru că nu faci decât să înghiți şi mai mult aer, care va ajunge în stomacul tău. Consecințe? Balonare, gaze! Cu siguranță nu vrei să ai parte de ele în drum spre serviciu”, adaugă medicul.
Mănânci prea multe fructe – zahărul (fructoza) din prune, piersici, nectarine, caise, cireşe, mere sau pere îngreunează digestia.
„Bacteriile din intestine se hrănesc cu acest zahăr şi astfel se formează gaze intestinale care duc la balonare şi flatulență. Alege să mănânci doar un fruct, nu un kilogram”, completează specialistul.
Bei o cafea îndulcită – fie cu zahăr, fie cu alți îndulcitori pecum sorbitorul, manitolul sau xilitolul. La fel ca fructoza din fructe, aceşti îndulcitori favorizează balonarea şi gazele intestinale.
Mănânci produse de patiserie – brioşe, croasanți, gogoşi etc. Astfel de produse conțin mult zahăr şi făină, ingrediente care categoric sunt interzise într-un regim, mai ales în unul pentru slăbire. Mai mult decât atât, zahărul, la fel ca sarea, favorizează retenția de apă şi te face să arăți ca un balon.
Te delectezi cu clătite şi vafe dulci – singurele variante permise sunt cele realizate din făină integrală sau, de ce nu, din ovăz, cu toppping de fructe proaspete (de preferat fructe de pădure), fără adaos de zahăr sau alţi îndulcitori. Poate o linguriță cu miere, dar şi aceea cu reținere!
Consumi terci de ovăz cu lapte – nu ovăzul este problema, ci laptele. Foarte multe persoane nu mai tolerează bine laptele după o anumită vârstă. Balonarea, diareea şi gazele intestinale sunt principalele semne că nu poți digera cum trebuie laptele.
Apelezi la batoane proteice – sunt bune la dietă, pentru că țin de foame, dar unele dintre ele conțin soia, deci și oligozaharide, un alt tip de zahăr greu de digerat, care poate duce la gaze şi balonare. Atenție şi la batoanele fără zahăr, dar cu îndulcitori!