Arsurile la stomac afectează zeci de milioane de oameni. Multe alimente pot relaxa sfincterul esofagian inferior, ceea ce permite mâncării să ajungă înapoi în esofag și să provoace arsuri.
În mod normal, acidul gastric nu poate ajunge înapoi în esofag din cauza unei bariere: sfincterul esofagian inferior. Acesta este un mușchi asemănător unui inel care rămâne în mod natural închis și, de obicei, se deschide numai atunci când înghițim sau eructăm.
Cu toate acestea, la persoanele care au reflux acid, acest mușchi este adesea slăbit, fiind unul dintre motivele pentru care aceste persoane au arsuri gastrice. Alimentația joacă un rol important în ceea ce privește arsurile la stomac, deoarece multe alimente pot relaxa sfincterul esofagian iar mâncarea va urca spre esofag.
1. Alimentele bogate în grăsimi pot provoca arsuri la stomac
Această grupă alimentară include nu doar produsele de fast food, alimentele prăjite sau untura, de exemplu, ci și alimente bogate în grăsimi sănătoase, cum ar fi avocadoul sau nucile. Aceste alimente care conțin multe grăsimi declanșează arsuri la stomac în două moduri: prin relaxarea sfincterului esofagian inferior, mușchiul care acționează ca o barieră între esofag și stomac, și prin stimularea eliberării hormonului colecistochinină care, de asemenea, poate relaxa sfincterul esofagian inferior.
2. Ceapa este vinovată de apariția arsurilor gastrice
Ceapa, în special în formă crudă, este un declanșator frecvent pentru arsurile la stomac, deoarece relaxează sfincterul esofagian și provoacă reflux acid. Într-un studiu, persoanele cu arsuri la stomac au mâncat un hamburger simplu într-o zi, urmat de un hamburger identic cu ceapă în altă zi. Consumul de burger cu ceapă a agravat semnificativ simptomele arsurilor la stomac, comparativ cu consumul de burger fără ceapă. În plus, ceapa este o sursă bogată de fibre fermentabile, care pot provoca eructații, iar acestea, la rândul lor, agravează simptomele de reflux acid.
3. Sarea poate contribui la apariția arsurilor la stomac
Adaosul mare de sare în diverse alimente și mâncăruri crește refluxul gastroesofagian, un factor de risc pentru arsurile la stomac. De exemplu, un studiu a constatat că persoanele care au adăugat sare peste alimente în timpul mesei au avut un risc cu 70% mai mare de reflux decât persoanele care nu au adăugat niciodată sare.
Același studiu a constatat, de asemenea, că persoanele care consumau alimente sărate de cel puțin trei ori pe săptămână aveau un risc de reflux cu 50% mai mare decât persoanele care nu consumau niciodată alimente sărate. Cu toate acestea, nu se înțelege complet modul în care aportul de sare poate crește riscul de reflux. Este posibil ca oamenii care consumă alimente sărate să mănânce, în realitate, alimente prăjite și grase foarte sărate.
Un adult ar trebui să nu consume mai mult de 5 g de sare zilnic, însă majoritatea oamenilor consumă mult mai multă, având în vedere că unele alimente au sare în mod natural, iar cantitățile adăugate în mâncare cresc foarte mult aportul. Pentru a da gust anumitor preparate, reducând cantitatea de sare, se recomandă folosirea ierburilor și a oțetului de mere.
4. Și alimentele picante pot provoca arsuri gastrice
Alimentele foarte picante, mai ales cele care conțin ardei iute, sunt cunoscute pentru provocarea arsurilor la stomac, deoarece conțin un compus numit capsaicină, care poate încetini rata digestiei. Acest lucru înseamnă că mâncarea va sta mai mult în stomac, situație care reprezintă un factor de risc pentru apariția arsurilor gastrice. În plus, alimentele picante pot irita un esofag deja inflamat, iar acest lucru poate agrava arsurile. Prin urmare, e bine să reduci aportul de alimente picante dacă știi că te confrunți cu arsuri la stomac.
5. Citricele cresc riscul de arsuri gastrice
Într-un studiu realizat pe 382 de persoane cu arsuri la stomac, 67% dintre participanți au suferit arsuri la stomac după ce au consumat suc de portocale. Într-un alt studiu efectuat pe aproximativ 400 de persoane cu arsuri gastrice, 73% au prezentat arsuri după ce au băut suc de portocale sau de grepfrut. Constatările au sugerat că acea cantitate de acid din sucurile de citrice ar fi putut fi responsabilă de provocarea arsurilor. Același efect îl au și sifonul și sucurile acidulate din comerț.
6. Alcoolul, cauză a arsurilor la stomac
Consumul de alcool, fie și moderat, poate provoca simptome de arsuri la stomac. Alcoolul poate contribui la această neplăcere în mai multe feluri. De exemplu, poate relaxa sfincterul esofagian inferior, care astfel permite acidului stomacal să scape în esofag și să declanșeze arsuri. În plus, băuturile alcoolice, în special vinul și berea, pot crește cantitatea de acid gastric, ceea ce, de asemenea, e mai probabil să crească riscul de arsuri la stomac. Nu în ultimul rând, consumul excesiv de alcool poate afecta direct mucoasa esofagului, în timp, acesta devenind mai sensibil la acidul din stomac.
7. Cafeaua, suspectă în provocarea arsurilor gastrice
Și cafeaua se poate dovedi o problemă pentru persoanele cu arsuri gastrice. Unele studii au arătat că această băutură relaxează sfincterul esofagian și crește riscul de reflux acid și arsuri la stomac. Alte studii au analizat efectele cofeinei singure și au descoperit că aceasta nu poate declanșa simptome de reflux. Deci e posibil ca alți compuși găsiți în cafea să fie responsabili cu declanșarea arsurilor.
Ce alimente pot atenua arsurile gastrice?
În antiteză, există și unele alimente mai blânde, recomandate persoanelor care suferă de arsuri gastrice.
- Ghimbirul. Acesta este un remediu natural pentru greață și vărsături. Deși există dovezi limitate despre efectele ghimbirului asupra arsurilor la stomac, acesta poate contribui la reducerea refluxului gastroesofagian.
- Bananele și pepenii. Aceste fructe sunt în mod natural sărace în acid și sunt adesea recomandate pentru a reduce refluxul gastric.
- Legumele verzi. Sărace în grăsimi, acid și zahăr, legumele verzi (fasole verde, broccoli, spanac, țelină) pot fi utile în alimentația persoanelor cu risc de arsuri gastrice.
- Făina de ovăz. Bogată în fibre, dar nu de fermentație, făina de ovăz este asociată cu un risc mai mic de reflux acid.
- Leguminoasele și cartofii. Cercetările au constatat că aportul de leguminoase și cartofi este asociat cu un risc cu 42% mai mic de boală de reflux gastroesofagian.
Dacă arsurile la stomac apar des și durează mult, indiferent de ce alimente consumi, e indicat să ceri sfatul medicului.