Multe studii au arătat efectele negative pe care sucurile carbogazoase le pot avea asupra sănătății. Consumul acestora însă pare să implice mult mai multe riscuri decât realizăm. Conform statisticilor, un occidental obișnuit consumă peste 126 grame de zahăr pe zi. E o cantitate ce echivalează cu 25.2 lingurițe, sau peste 3 doze de Cola. Consumul regulat de băuturi îndulcite este asociat cu multe probleme de sănătate, printre care diabet, boli cardiace, obezitate, astm și boală pulmonară obstructivă cronică.
Deci, care sunt riscurile consumului de băuturi carbogazoase și la câte ar fi bine să ne limităm?
1. Băuturile carbogazoase pot cauza declinul funcției renale. Într-un studiu de 11 ani efectuat de Școala de Medicină Harvard, la care au luat parte 3.318 de femei, cercetătorii au descoperit că băutura dietetică Coca Cola este asociată cu un risc dublu de declin al funcției renale.
2. Băuturile carbogazoase măresc riscul de diabet. Nivelul ridicat de zahăr din acest tip de băuturi pune multă presiune pe pancreas, diminuându-i în mod potențial abilitatea de a ține pasul cu necesarul de insulină al corpului. Consumul de cel puțin o băutură pe zi mărește riscul de diabet de tip 2 cu 25%.
3. Băuturile carbogazoase la doză sunt asociate cu BPA. Dozele folosite pentru băuturile carbogazoase sunt căptușite cu perturbatorul endocrin bisfenol A (BPA), care a fost asociat cu tot felul de boli, de la cele cardiace la probleme de reproducere.
4. Băuturile carbogazoase deshidratează corpul. Cofeina are efect diuretic. Diureticele maresc productia de urina. Cand celulele din corp sunt deshidratate, nu mai au aceeasi capacitate de a absorbi nutrientii si nici de a elimina reziduurile din corp.
5. Colorantul Caramel din bauturile carbogazoase este asociat cu cancerul. Colorantul artificial maro folosit în băuturile de tip Cola este obținut în urma unui proces chimic, nu este zahăr caramelizat. Este obținut prin reacția zaharurilor cu amoniac și sulfiți, sub presiune mare și la temperaturi ridicate. Aceste reacții chimice duc la formarea de 2-metilimidazol (2-MI) și 4 metilimidazol (4-MI), care, conform unor studii finanțate de stat, au cauzat cancer la plămâni, ficat sau de tiroidă la șoarecii și sobolanii de laborator.
6. Colorantul Caramel din băuturile carbogazoase este asociat cu probleme vasculare. Dr. Nehal N. Mehta, directorul Secției de Cardiologie cu Risc Inflamator al Universității din Pennsylvania declară că există o legătură între problemele vasculare și produsele ce conțin caramel.
7. Băuturile carbogazoase sunt bogate în calorii. O sticlă de 500 ml de Coca Cola conține 15 lingurițe de zahăr și 220 calorii… calorii fără nicio valoare nutrițională. Un adult are nevoie de peste o oră de mers pe jos pentru a arde cele 220 de calorii continue de o sticlă de 500 ml.
8. Cofeina din băuturile carbogazoase împiedică absorbția de magneziu. Conform dr. Carolyn Dean, magneziul este esențial în peste 325 de reacții enzimatice din corp. Acesta joacă un rol în procesele de detoxifiere și de aceea este atât de important pentru diminuarea efectelor negative cauzate de substanțele chimice din mediu, metale grele, alte toxine.
9. Băuturile carbogazoase măresc riscul de obezitate la copii. Cu fiecare băutură carbogazoasă sau alt tip de băutură îndulcită consumată zilnic de copii, riscul de obezitate crește cu până la 60%. Băuturile îndulcite sunt asociate și cu multe alte probleme de sănătate.
10. Băuturile carbogazoase măresc bolile de inimă la bărbați. Fiecare băutură carbogazoasă consumată pe zi mărește riscul de boală de inimă cu până la 20% la bărbați.
11. Acidul din băuturile carbogazoase distruge smalțul dinților. Teste de laborator ale acidității din băuturile carbogazoase arată că nivelul acesteia poate deteriora smalțul. Nivelul pH-ului poate ajunge și până la 2.5 - ca o comparație, acidul unei baterii are un pH de 1, iar apa are un pH de 7.0.
12. Băuturile carbogazoase conțin îndulcitori artificiali. Chiar dacă optezi pentru îndulcitori artificiali, nu-ți faci nicio favoare. Îndulcitorii artificiali sunt asociați cu multe boli și afecțiuni, printre care și cancer.
13. Băuturile carbogazoase elimină mineralele din corp. Băuturile carbogazoase care conțin acid fosforic înlătură calciul atât de necesar din oase. După ce au studiat câteva mii de bărbați și femei, cercetătorii de la Universitatea Tufts au descoperit că femeile care au consumat cel puțin 3 Coca Cola pe zi prezentau o densitate minerală cu aproape 4% mai scăzută, deși cercetătorii au asigurat un nivel corespunzător de calciu și vitamina D.
14. Consumul de băuturi carbogazoase modifică metabolismul. Un consum regulat de acest tip de băuturi produce anumite schimbări în organism: corpul începe să ardă mai greu grăsimile și să slăbească cu mai mare dificultate.
15. Băuturile carbogazoase dietetice nu te ajută să slăbești. Un studiu efectuat de Centrul de Științe pentru Sănătate al Universității din Texas a descoperit că riscul de supraponderabilitate crește direct proporțional cu numărul de băuturi dietetice consumate. Una sau două doze pe zi au mărit circumferința taliei cu 500 % la cei care au consumat băuturi carbogazoase, comparativ cu cei care nu au făcut-o.
16. Băuturile carbogazoase dietetice conțin inhibitori de mucegai. Aceste substanțe se numesc benzoat de sodiu sau benzoat de potasiu și se folosesc în mai toate tipurile de băuturi carbogazoase dietetice. „Aceste substanțe au abilitatea de a deteriora atât de grav ADN-ul din mitocondrii încât îl pot face să devină inactiv – îl neutralizează cu totul”, a declarat Peter Piper, profesor universitar în biologie moleculară și biotehnologie la Universitatea din Sheffield, Marea Britanie, pentru un ziar britanic. Conservantul este asociat cu urticarie, astm și alte afecțiuni alergice.
17. Băuturile carbogazoase cu acid ascorbic și benzoat de potasiu pot forma benzen, un cunoscut carcinogen. Benzenul poate să apară în băuturile și alimentele care conțin atât acid ascorbic, cât și benzoat de potasiu. Conform FDA (autoritatea americană ce reglementează medicamentele), când benzoatul este expus la lumină și căldură în prezența vitaminei C, poate fi convertit în benzen. Iar Societatea Americana pentru Cancer consideră benzenul un carcinogen.
18. Consumul zilnic de băuturi carbogazoase și alte băuturi îndulcite este asociat cu boala ficatului gras nealcoolic. Cei 2.634 participanți ai unui studiu au făcut o tomografie computerizată la ficat pentru a li se măsura cantitatea de grăsime. Astfel, s-a observat prevalența bolii ficatului gras nealcoolic la persoanele care au declarat că ar consuma mai mult de o băutură carbogazoasă pe zi, comparativ cu cei care au declarat că nu consumă băuturi îndulcite.
19. Unele băuturi carbogazoase conțin o substanță ignifugă. Uleiul vegetal brominat este adăugat în multe băuturi răcoritoare pe bază de citrice, precum și băuturi pentru sportivi, pentru a menține băutura legată. Problema este că uleiul vegetal brominat este o substanță ignifugă folosită în industria chimică. Este interzisă în peste 100 de țări, dar se folosește încă în SUA.
20. Băuturile carbogazoase sunt asociate cu astmul. Un studiu efectuat în Australia de Sud pe 16.907 participanți cu vârste începând de la 16 ani, a arătat că nivelul ridicat de consum al băuturilor carbogazoase au fost asociate pozitiv cu astmul și boala pulmonară obstructivă cronică.