mamaplus

10 super-alimente care îți curăță ficatul

-
//
10.02.2021

Se știe că ficatul este un organ vital în care se adună multe toxine din mâncare, iar de starea lui depinde starea întregului organism. Ficatul filtrează și toxinele care intră în organism prin piele și prin sistemul respirator, nu doar prin cel digestiv. Cu toate acestea, alimentația corectă și echilibrată este primul lucru pe care poți să îl faci pentru a menține ficatul într-o stare bună. Află în continuare ce alimente ar fi indicat să incluzi în meniul tău zilnic.

Mere

Cel mai simplu mod de a-ți curăța ficatul este chiar consumul zilnic al unui măr. Cea mai importantă fibră din mere, pectina, ajută ficatul să lupte cu toxinele din sistemul digestiv.

Grapefruit, lămâi și lime

Combinația de vitamina C și antioxidanți puternici din citrice stimulează activitatea ficatului. Bea dimineața un pahar de suc proaspăt de grapefruit, lămâi sau lime pentru un ficat sănătos.

Usturoi

Efectele puternice antibacteriene ale usturoiului sunt benefice pentru întregul organism, dar ficatul utilizează din usturoi și alicina și seleniul. Acestea curăță și protejează ficatul de toxinele periculoase care îl pot deteriora în timp.

Avocado

Fructul de avocado mărește capacitatea ficatului de a se repara singur și poate avea efecte cu adevărat miraculoase. Cu doar două avocado mâncate pe săptămână, ficatul regenerează semnificativ țesuturile afectate de toxine chiar și timp de o lună.

Ulei de măsline presat la rece

Chiar dacă sunt bogate în grăsimi, uleiurile presate la rece pot avea un efect de curățare puternică a ficatului, atunci când sunt consumate moderat. Lipidele din uleiul de măsline sau cel presat la rece pot asimila o parte dintre toxine temporar, astfel încât ficatul nu este suprasolicitat.

Varza

Indiferent dacă este murată sau dulce, proaspătă sau gătită, varza conține elemente importante care activează enzimele utilizate de ficat pentru detoxifiere. Încearcă să mănânci varză fără adaos de cârnați șunculiță sau mezeluri procesate care solicită ficatul în mod deosebit.

Nuci

Nucile conțin aminoacizi importanți pentru ficat alături de acizii grași Omega-3. Consumul lor regulat elimină amoniacul din ficat, compus care poate contribui la numeroase boli ale ficatului. În plus, nucile ajută și la oxigenarea sângelui, iar un ficat bine oxigenat este un ficat mai eficient.

Conopida

Legumele crucifere, în special conopida și broccoli, cresc nivelul de glucosinolat din organism, iar acest compus ajută ficatul să producă enzimele necesare pentru eliminarea toxinelor și a compușilor cancerigeni din întregul corp.

Ceai verde

Conținutul bogat de antioxidanți al ceaiului verde contribuie la sănătatea ficacului în special prin catechine. Consumul de cacao are efecte similare, dar nu la fel de puternice.

Turmeric

Produs din rădăcina plantei de curcuma, turmericul este ingredientul principal din amestecul de condimente curry. Considerat cel mai benefic condiment pentru ficat, turmericul contribuie la producția enzimelor care elimină rapid toxinele cancerigene din ficat. În plus, curcuma protejează și sănătatea pancreasului.