mamaplus

10 sfaturi importante pentru a reduce colesterolul, recomandate de un medic de familie

-
//
24.06.2020

Este destul de ușor să consumi alimente care au capacitatea de a mări nivelul de colsterol. Însă, este la fel de simplu să introduci în alimentație produse care au o putere deosebit de mare în a te ajuta să scapi de „colesterolul rău” și să-ți îmbunătățești compoziția grăsimilor sănătoase din organism. Dr. Zarva Maria, medic de familie, vine cu următoarele recomandări în acest sens.

  • Carbohidrații produc creșteri ale nivelului de LDL-colesterol („colesterol rau”). Pentru ca o salata să fie mai sănătoasă, înlocuiește crutoanele cu miez de nuci, care are un conținut crescut în grăsimi polinesaturate („grăsimi bune”), care scad LDL-colesterolul și cresc HDL-colesterolul.
  • Bea vin roșu în loc de cockteil-uri! Studiile arată că o ingestie moderată de alcool poate produce o ușoară creștere a HDL-colesterolului („colesterolul bun“). În schimb, tăriile sau băuturile alcoolice amestecate cu sucuri de fructe, care conțin carbohidrați, nu sunt deloc sănătoase. De exemplu, vinul roșu conține 10% din carbohidrații unei margarita. De asemenea, vinul roșu conține antioxidanți, flavonoizi, care scad LDL-colesterolul și stimuleaza HDL-colesterolul. Limita este de 2 pahare cu vin pe zi la bărbați și 1 pahar la femei.
  • Înlocuiește snacksurile și brânza cu alune și soia (boabe fierte, coapte sau tofu).
  • Înlocuiește dressingul gata preparat pentru salata din comerț cu suc de lămâie și oțet balsamic.
  • Înlătură untul, uleiul prăjit, carnea de porc, pielița cărnii de pasăre, peștele gras din alimentație.
  • Înlocuiește carnea de vită cu cea de curcan, deoarece carnea de curcan conține pe jumătate grăsimile saturate din carnea de vită, aspectul fiind asemănător.
  • Puiul este bun, dar scoicile și peștele sunt și mai bune. Peștele conține acizi omega3 „sănătoși pentru inimă”.
  • Înlocuiește chipsurile cu popcorn (floricele de porumb)! Acestea din urmă au cu peste 80% mai puține grăsimi saturate și de 2 ori mai multe fibre decât chipsurile de cartofi sau porumb.
  • Înlocuiește iaurtul obișnuit sau cremele de iaurt cu iaurt natural 0% grăsime. La fel procedează și cu brânza de vaci sau smântâna.

Alimente interzise:

Cărnurile grase, mezelurile, conservele, ouăle (este permis doar albușul și nu mai mult de 1-2 gălbenușuri pe săptămână), pastele făinoase cu ouă, fasolea uscată, mazărea uscată. Grăsimile animale (unt, smântână, frișcă, slănină, untură).

Dulciurile interzise: toate preparatele cu ouă, înghețate, creme cu unt, frișcă, prăjiturile cu fructe, ciocolată și, în general, dulciurile concentrate.

Sunt permise (dar nu în cantitate mare) dulciurile preparate din albuș (spume, bezele), tarte de fructe, gelatine cu fructe, orez cu lapte degresat.

Fructele sunt permise cu excepția: smochinelor, curmalelor, migdalelor, alunelor, arahidelor, prunelor, bananelor.