mamaplus

10 greșeli pe care să nu le mai faci la micul dejun

-
//
23.12.2020

Știm că ai zile în care mănânci mai mult la micul dejun cu gândul că dacă acumulezi în prima parte a zilei aproape toată cantitatea de calorii recomandată vei scăpa de senzația de foame de peste zi. Sau ai zile aglomerate și stresante în care îți suprasoliciți organismul cu produse bogate în zaharuri. Din păcate, acestea sunt doar câteva din greșelile frecvente pe care cu toții le facem când servim micul dejun, masă esențială pentru menținerea sănătății și a greutății ideale.

Citește mai jos despre celelalte erori pe care trebuie să le eviți pentru a-ți începe ziua cu chef de viață!

1. Programarea greșită a primei mese din zi

Fie că împingi prea tarziu în rutina zilnică sau omiți să iei micul dejun, orice ai alege este greșit. Dacă sari peste el provoci descărcarea anormală de insulină, în timp ce amânarea micului dejun prea mult de la momentul trezirii va aduce o senzație de foame permanent, indiferent ce alegi să consumi mai târziu în zi.

Soluția: Momentul ideal de a lua micul dejun este la o oră după ce te trezești.

2. Uiți de fibre

Deși micul dejun este o bună oportunitate de a consuma fibre fără a crește nivelul zahărului din organism, dar și cu un aport scăzut de calorii, uiți de această recomandare.

Soluția: Introdu în meniul zilnic o cantitate de fibre variabilă între 7 si 10 grame. Medicii fac această recomandare în special persoanelor care suferă de diabet.

3. Crezi în mirajul batoanelor cu cereale

Chiar dacă sunt promovate ca fiind ideale pentru prima masă din zi, specialiștii în nutriție spun că acestea au un conținut ridicat de zahăr, siropuri și conservanți care produc dezechilibre în organism.

Soluția: Înlocuiește-le cu cereale integrale pe care le poți consuma cu iaurturi sau lapte. Atenție însă, nu exagera cu porțiile!

4. Îți este teamă de carbohidrați

Deși sunt blamați, carbohidrații au rolul lor în organism. Aceștia conferă energie pentru întreaga zi.

Soluția: Creează-ți un meniu echilibrat în care să adaugi zilnic aproximativ 30 de grame de carbohidrați.

5. Alegi doar 0% grăsime

Nimic mai greșit decât să scoți din meniul de dimineață grăsimile, spun specialiștii. Grăsimile în cantități rezonabile și de bună calitate hrănesc celulele și mențin senzația de sațietate mai mult timp.

Soluția: Înlocuiește iaurturile „0% grăsime” cu cele puțin grase, adaugă nuci în meniu sau omletă din albușuri din când în când.

6. Pui miere în ceai fierbinte

Temperaturile prea înalte distrug enzimele mierii și-i alterează proprietățile benefice.

Soluția: Lasă ceaiul să ajungă la temperatura camerei și adaugă mierea ulterior. Așa vei ști sigur că băutura este și savuroasă, și sănătoasă.

7. Variantele „de băut” slăbesc

Deși sunt foarte la modă sucurile, fresh-urile și combinațiile de legume și fructe, nu te limita la acestea! Nutriționiștii atrag atenția că nu sunt suficiente pentru sănătatea ta.

Soluția: Alege să consumi legumele și fructele întregi sau să adaugi lângă acestea și altfel de alimente care au aportul lor de elemente nutritive.

8. Dependența de „cafeaua arătoasă”

Deși au un aspect spectaculos și un gust cu totul deosebit, cafelele servite cu frișcă, siropuri sau arome aduc un aport important de zahăr, calorii și substanțe nocive în organism.

Soluția: Rezistă tentației și pastrează-ți obiceiul de a bea cafeaua neagră sau ușor îndulcită, fără frișcă.

9. Exagerezi cu cantitățile

Încântate că micul dejun este cea mai importantă masă din zi, unele persoane sunt tentate să combine periculos mâncarea.

Soluția: Alege unul sau două feluri de mâncare într-o zi și schimbă meniul doar de la o zi la alta.

10. Uiți de apă

Apa ajută la o mai bună digestie și la menținerea unui organism sănătos.

Soluția: Introdu un pahar mare cu apă în meniul de dimineață pentru a te asigura că te hidratezi corect. Aceasta îți va asigura rapid și senzația de sațietate.