mamaplus

10 beneficii ale uleiului de susan. Adepții unui stil de viață sănătos îl introduc în dieta lor

-
//
28.05.2020

Uleiul de susan este folosit atât la gătit, cât și în scopuri medicinale. Specialiștii sunt de părere că susanul a fost prima plantă folosită pentru producerea uleiului, chinezii utilizând acest ulei în urmă cu 3000 de ani pentru gătit, iar egiptenii - pentru tratarea durerilor. De asemenea, soldații greci și cei români îl foloseau, combinat cu miere, pentru a căpăta puteri.

În zilele noastre, uleiul de susan este folosit în special în țările asiatice, însă adepții unui stil de viață sănătos din întreaga lume l-au introdus în dieta lor datorită proprietăților sale benefice pentru sănătate.

În medicina ayurvedică, uleiul de susan este folosit pentru întărirea organismului, pentru detoxifierea sa, dar și pentru stimularea organelor vitale.

Există două tipuri de ulei de susan:

  • Uleiul de susan alb, obținut prin presare la rece, a cărui aromă este subtilă;
  • Uleiul de susan negru, obținut din semințele de susan prăjite, care are o aromă mai puternică.

Calități nutritive ale uleiului de susan:

Uleiul de susan conține o cantitate mare de antioxidanți cu proprietăți antiinflamatoare. De asemenea, acesta este bogat în vitamina E, minerale precum calciul, fierul, magneziul, seleniul și cuprul, dar și în acizi grași Omega-3.

Beneficiile uleiului de susan:

Antiinflamator - cuprul, care se regăsește din belșug în uleiul de susan, are proprietăți antiinflamatoare puternice. Așadar, acesta poate fi folosit pentru ameliorarea durerilor articulare cauzate de artrită sau alte afecțiuni.

Reduce tensiunea arterială – pacienții hipertensivi pot consuma ulei de susan pentru a reduce tensiunea arterială. Magneziul care se regăsește în acest ulei echilibrează tensiunea arterială.

Previne cancerul – uleiul de susan conține fitați, substanțe cunoscute ca fiind anticancerigene. Și cantitatea mare de magneziu din uleiul de susan previne multiplicarea celulelor cancerigene.

Întărește sistemul osos – mineralele precum cuprul, zincul și calciul din uleiul de susan întăresc oasele, prevenind instalarea bolilor precum osteoporoza.

Tratează anxietatea și depresia – tirosina este un amino-acid care se regăsește în uleiul de susan. Tirosina stimulează secreția de serotonină, despre care se știe că îmbunătățește starea de spirit. Așadar, dacă suferi de depresie sau anxietate, uleiul de susan este benefic.

Protejează inima – conținutul ridicat de acizi grași polisaturați al uleiului de susan fac din acesta un ingredient minune pentru sănătatea inimii. Uleiul de susan ajută la scăderea nivelului de colesterol „rău” și previne atacul de cord și arteroscreloza.

Benefic pentru cavitatea bucală – medicii stomatologi recomandă clătirea cavității bucale cu ulei de susan, acesta având proprietăți antibacteriene.

Protejează ADN-ul de radiații – sesamolul din uleiul de susan protejează, potrivit studiilor, structura ADN atunci când este expusă radiațiilor.

Elimină constipația – datorită conținutului ridicat de fibre, uleiul de susan îmbunătățește tranzitul intestinal, asigurând un colon sănătos.

Benefic pentru piele – zincul este important pentru o piele frumoasă și se regăsește din plin în uleiul de susan. Așadar, consumul de ulei de susan mărește elasticitatea pielii, o face să fie mai catifelată și previne îmbătrânirea pielii.

Adăugați ulei de susan în salatele din frunzele verzi care au invadat piața: leurdă, spanac, salată verde, tulpini de păpădie, pătrunjel, salată roșie creață, usturoi și ceapă verde. Sau puteți trage la tigaie cu puțin ulei de susan felii lungi de dovlecel, morcov, zucchini, castravete, alături de fâșii de carne de curcan rece sau pui, peste care adăugați câteva semințe de susan, încinse pe plită, cu oțet balsamic. Puteți adăuga și câteva frunze proaspete de mentă și semințele delicioase din miezul unui sfert de rodie, pentru un gust mai exotic și mai multă savoare.