mamaplus

Vaccinul COVID-19, actualizat: Este eficient împotriva variantei noi

-
//
08.09.2023

Compania Moderna a anunţat că datele studiilor clinice au arătat că vaccinul său actualizat COVID-19 va fi probabil eficient împotriva subvariantei BA.2.86. Este o variantă foarte modificată a coronavirusului care a ridicat temeri privind o reapariţie a infecţiilor.

mamaplus

Subvarianta BA.2.86 este atent monitorizată de Organizaţia Mondială a Sănătăţii şi de Centrul american pentru controlul şi prevenirea bolilor. Compania Moderna susţine că vaccinul său a generat o creştere de 8,7 ori a anticorpilor împotriva virusului, transmite realitatea.md.

„Credem că aceasta este o veste pe care oamenii vor dori să o audă în timp ce se pregătesc să iasă şi să îşi facă vaccinurile de toamnă”, a declarat şefa departamentului de boli infecţioase de la Moderna, Jacqueline Miller.

CDC a indicat anterior că BA.2.86 ar putea să provoace infecţii la persoanele care au mai avut COVID sau care au fost vaccinate. Ramura Omicron are peste 35 de mutaţii în porţiunile cheie ale virusului. Moderna a mai anunţat că a împărtăşit noua descoperire privind vaccinul său cu autorităţile de reglementare.

BA.2.86 a fost detectat în Elveţia, Africa de Sud, Israel, Danemarca, SUA şi Marea Britanie, potrivit unui oficial al OMS. Deşi monitorizează cu atenţie varianta, mai mulţi experţi au declarat că este puţin probabil ca aceasta să provoace un val de boli grave şi decese, ca urmare a apărării imunitare constituite la nivel mondial în urma vaccinării în masă şi a infecţiilor anterioare.