mamaplus

Cum îi scăpăm pe copii de păduchi. Tratamente naturiste care chiar funcționează

-
//
29.01.2025

Păduchii sunt paraziți care infestează cu precadere copiii, mai ales dacă aceștia frecventează colectivitatea. Însă și adulții se pot trezi cu păduchi luați chiar de la cei mici, mai ales dacă acești merg la creșă sau grădiniță.

mamaplus

Iată câteva soluții ca să-i scapi pe copii din această situație neplăcută. Spunem neplăcută pentru că aceste mici insecte provoacă iritații ale scalpului, roșeață, dar mai ales mâncărimi puternice, transmite adevarul.ro.

Ce sunt păduchii 

Pediculoza este o afecțiune dermatologică produsă de păduchi. Este vorba despre insecte de mici dimensiuni care se hrănesc cu sângele gazdei: om și animale.  Cel mai frecvent simptom al paduchilor de cap este mancarimea la nivelul scalpului, gâtului si urechilor. Aceasta este o reactie alergică la mușcăturile de păduchi si este cauzata de saliva acestora. Când o persoană are păduchi pentru prima dată, mâncărimea poate să nu apară timp de 4 până la 6 saptamani.  Există trei specii de păduchi care pot afecta omul: păduchele capului,  păduchele corpului și hainelor și păduchele lat. 

Păduchele capului

Păduchele capului trăiește aproximativ 30 de zile, timp în care depune ouălele (lindine), care se fixează pe tija firului de păr. După ce păduchele iese din ou, acesta din urmă devine albicios. Copiii sunt cei mai afectați de această specie. Totodată, cel mai probabil din cauza lungimii părului, fetele se infestează mai frecvent comparativ cu băieții.

Păduchele corpului 

Păduchele corpului se fixează pe haine, de pe care coboară doar pentru a se hrăni. Nu rezistă la temperatură ridicată, fiind distrus de spălarea și călcarea hainelor.

Păduchele lat 

Păduchele lat aderă de firele de păr pubiene, dar poate coloniza și axilele, sprâncenele, genele, barba, părul de pe trunchi și membre. Infestează de obicei bărbații tineri.

Cum se iau păduchii 

Păduchii de cap sunt paraziți care se transmit de la o persoană la alta prin contact direct. Principala modalitate de transmitere este contactul cap la cap sau contactul apropiat cu o persoană infestată. Această transmitere poate să apară în urma interacțiunilor sociale frecvente, cum ar fi joaca în grup, îmbrățișările sau împărțirea obiectelor personale, cum ar fi pălăriile, periile de păr, căștile sau pieptenele.

Păduchii de cap nu pot sări sau să zboare. Ei se deplasează doar prin cățărarea pe firele de păr. Acest lucru face ca părul să fie principala rută de transport pentru păduchi de la o persoană la alta. Infestările cu păduchi de cap sunt mai frecvente în mediile în care oamenii trăiesc sau lucrează în apropiere și se interacționează strâns unii cu alții, cum ar fi școlile, grădinițele, tabere, locuri de muncă sau centrele de îngrijire.

De asemenea, este important de menționat că păduchii de cap nu pot trăi prea mult timp în afara corpului uman. Ei sunt dependenți de sângele uman, motiv pentru care supraviețuirea lor pe alte suprafețe este limitată. Prin urmare, transmiterea păduchilor de cap prin intermediul obiectelor precum pălăriile, periile de păr sau lenjeria de pat este mai puțin comună decât transmiterea directă prin contactul fizic.

Cum îi scăpăm pe copii de păduchi

Cele mai bune tratamente împotriva păduchilor constau în aplicarea de insecticide, tratament sistemic sau metode fizice.

Insecticidele cu aplicare locală sunt tratamentele de primă linie pentru pediculoza capului. Pieptănarea părului umed timp de 15-60 de minute este o soluție alternativă, folosită pentru sugari și pentru pacienții care preferă să evite medicamentele topice.

Aceste soluții trebuie aplicate conform instrucțiunilor de pe ambalaj șipotrivit sfaturilor medicului. 

Cum se aplică soluțiile speciale insecticide

Balsamurile de păr nu trebuie aplicate înainte de folosirea substanțelor de tratament, întrucât scad eficacitatea tratamentului. 

Clătirea soluției trebuie efectuată peste o chiuvetă și nu în duș sau baie, pentru a limita expunerea pielii. 

Clătirea cu apă caldă este de preferat față de apa fierbinte, pentru a minimiza vasodilatația și absorbția sistemică.

După tratament pot persista ouă fără conținut; pentru a ușura îndepărtarea lor, părul poate fi clătit cu o soluție diluată de acid acetic sau/și pieptănat cu un pieptene des.

Metodele fizice de înlăturare a păduchilor constau în raderea firelor de păr. Folosirea unor perii electrice (ce au ca scop electrocutarea păduchilor) sau a aerului fierbinte (aer încălzit suflat cu volum mare la nivelul scalpului timp de 30 de minute) sunt terapii aflate încă în studii clinice.

Leacuri băbești împotriva păduchilor 

Uleiurile esențiale reprezintă o alternativă naturală pentru combaterea păduchilor, datorită proprietăților lor insecticide și antiparazitare. Aceste uleiuri pot fi eficiente în uciderea păduchilor și prevenirea reinfestării. Poți opta pentru ulei de lavandă, de anason, de eucalipt, de mentă. Este foarte important să se dilueze întotdeauna uleiurile esențiale cu un ulei purtător înainte de aplicare, pentru a evita iritarea scalpului. Se recomandă efectuarea unui test pe o mică porțiune de piele înainte de utilizarea pe scară largă. Aceste tratamente nu sunt recomandate pentru copiii foarte mici sau pentru persoanele cu piele sensibilă.

Agenții de sufocare reprezintă o metodă tradițională de combatere a păduchilor, bazată pe principiul privării acestora de oxigen. Poți alege ulei de măsline, de cocos, vaselină. Aplicarea agenților de sufocare necesită acoperirea completă a scalpului și părului cu substanța aleasă.

Oțetul este un remediu tradițional folosit în combaterea păduchilor datorită acidității sale. Acesta ajută la slăbirea adezivului care fixează ouăle de păduchi pe firele de păr, facilitând astfel îndepărtarea lor.

Usturoiul este cunoscut pentru proprietățile sale antimicrobiene și insecticide puternice. Compușii sulfurici din usturoi pot fi toxici pentru păduchi, ajutând la eliminarea lor.

Sarea poate fi eficientă în combaterea păduchilor datorită proprietăților sale de deshidratare.

Close menu