mamaplus

Numărul cazurilor de Covid-19 este în creștere în Moldova. Recomandările medicilor

-
//
03.10.2023

Numărul persoanelor confirmate cu COVID-19 în R. Moldova este în creștere, iar în ultima lună au fost înregistrate trei decese provocate de virus.

mamaplus

Potrivit Agenției Naționale pentru Sănătate Publică, pe parcursul lunii septembrie au fost înregistrate 3.144 de cazuri, de șase ori mai mult decât în luna august.

În perioada 25 septembrie -1 octombrie au fost confirmate 839 de cazuri de COVID-19. Cu o săptămână înainte au fost înregistrate 994 de cazuri de infecție. Astfel, a fost atestată o descreștere de 15,6%. La fel, a scăzut și procentul probelor pozitive efectuate în această perioadă (de la 7,86% la 7,27%).

Pe parcursul lunii septembrie au fost înregistrate 3.144 de cazuri de COVID-19, cu o creștere de circa șase ori comparativ cu luna august, care a înregistrat 522 de cazuri și o descreștere de patru ori față de luna septembrie a anului precedent. Numărul de infectări în rândul copiilor până la 14 ani, în luna septembrie, este de 444 de cazuri (în august – 64 de cazuri).

Totodată, au fost înregistrate trei cazuri de deces din cauza complicațiilor provocate de coronavirus.

Având în vedere începerea sezonului gripal, colectivitățile de copii în instituțiile de educație timpurie și învățământ, ANSP recomandă respectarea principalelor măsuri de protecție pentru sănătatea și siguranța cetățenilor.

Printre acestea sunt:

  • păstrarea distanței sociale;
  • evitarea locurilor aglomerate;
  • respectarea regulilor de igienă a mâinilor și igiena respiratorie;
  • respectarea măsurilor sanitare la locul de muncă, cu aerisirea spațiilor închise, purtarea măștilor în instituțiile medicale și adresarea la medicul de familie la apariția primelor simptome ale infecției COVID-19 (febră, tuse, respirație dificilă, dureri în gât, dureri musculare).