mamaplus

Mai mulți medici din Moldova refuză să vaccineze copiii. Ce motiv invocă aceștia

-
//
20.11.2019

Vaccinurile contra hepatitelor virale, poliomelitei, tuberculozei, difteriei sau altor maladii sunt menite să dezvolte în organismul nostru anticorpi care luptă cu aceste boli. Specialiștii atenționează însă că, în unele cazuri, vaccinurile pot dăuna copiilor, și chiar sunt cotraindicate. În Moldova, unii medici exagerează cu contraindicațiile pentru vaccinare și refuză să imunizeze copiii din motive neargumentate științific.

Un studiu elaborat de specialiștii Centrului Național de Sănătate Publică scoate în evidență cele mai frecvente contraindicații neargumentate pentru vaccinarea copiilor la care recurg doctorii.

Astfel, cel mai des, medicii au refuzat să imunizeze copiii pe motiv că aceștia suferă de encefalopatie (boli sau defecțiuni cerebrale). Este vorba despre aproximativ 70 la sută dintre refuzurile neargumentate depistate de specialiștii în sănătate publică.

Totodată, aproximativ 14% din vaccinări au fost amânate pe motiv că micuții au hemangiome, adică tumori vasculare de natură benignă, care apar încă din primele zile de viață. Peste 11 la sută dintre copiii, participanți la studiu, nu au fost imunizați din cauză că medicii au considerat că anemia de care suferă este o contraindicație pentru a le face vaccinul.

Specialiștii spun însă că majoritatea copiilor cu astfel de probleme de sănătate pot fi imunizați. De exemplu, micuții cu encefalopatii pot fi vaccinați, dacă aceștia urmează un tratament împotriva maladiei sau dacă boala nu este în faza de acutizare. „Dacă copilul urmează tratamentul indicat de medic și dacă deja se observă că starea lui se ameliorează atunci vaccinul poate fi administrat. În cazul maladiilor neurologice însoțite și de convulsii vaccinul poate fi efectuat la șase luni de la ultima convulsie. Nici anemia nu este o contraindicație pentru vaccinare. Doar în cazul în care este vorba despre anemie severă, atunci vaccinul se amână până starea copilului se stabilizează. Astfel de cazuri însă sunt foarte rare”, explică Georgeta Gavriliță, medic de familie la un Centru de Sănătate din Chișinău.