mamaplus

Îngrijorător! Pentru prima dată, avem o generație cu o rată de îmbolnăvire de cancer atât de mare

-
//
18.06.2024

Pentru prima dată, există o generație cu o rată a cancerului mai mare decât cea a părinților săi, conform unui studiu al Institutului Național de Cancer din SUA.

mamaplus

Analiza, care a utilizat date de la 3,8 milioane de pacienți cu cancer, a relevat că persoanele născute între 1965 și 1980 (Generația X) prezintă o creștere semnificativă a incidenței cancerului comparativ cu generațiile anterioare, raportul fiind publicat în „Jama Network” și citat de Agerpres.

Cercetătorii au analizat tendințele prevalenței cancerului pe generații, folosind date din 13 registre ale programului Surveillance, Epidemiology, and End Results. Au fost examinate cancerele invazive diagnosticate la vârsta de 35-84 de ani între 1992 și 2018, fiind clasificate în funcție de zona afectată, sex și etnie. Rezultatele au arătat că Generația X este cea mai afectată.

Femeile din Generația X sunt mai predispuse la cancer tiroidian, renal, rectal, uterin, de colon, pancreatic, limfom non-Hodgkin și leucemie. La bărbați, crește incidența cancerelor tiroidian, renal, rectal, de colon, prostatic și leucemic. O veste pozitivă este scăderea incidenței cancerului pulmonar la ambele sexe și a cancerului de col uterin și limfom non-Hodgkin la bărbați.

Stilul de viață joacă un rol crucial în prevenirea cancerului, putând preveni până la 40% din neoplazii. Printre factorii de risc se numără fumatul, instabilitatea genomică, inflamația cronică, dezechilibrele imunitare și microbiota alterată, care pot favoriza trecerea celulelor pre-maligne la cele maligne.

Această problemă a fost discutată la ediția 2024 a Congresului Mondial de Oncologie (Asco) din Chicago. Saverio Cinieri, președintele Fundației Asociației Italiene de Oncologie Medicală, a subliniat că ne aflăm într-o „pandemie de cancer”, evidențiind că zilnic, în Italia, sunt diagnosticate 1.000 de noi cazuri de cancer.

Cinieri a explicat că procesul de cancerogeneză durează mulți ani, timp în care omul poate părea sănătos. Fumatul este un exemplu clasic de factor de risc, iar instabilitatea genomică, inflamația cronică, dezechilibrele imunitare și alterarea microbiotei sunt condiții care pot favoriza dezvoltarea cancerului.

Obiectivul este identificarea și modificarea acestor „factori de cancer” prin prevenție activă, inclusiv simple probe de sânge, combinate cu un stil de viață sănătos. Acest demers poate reduce povara bolii și permite concentrarea pe terapii din ce în ce mai personalizate și eficiente.