În fiecare an, tot mai mulți părinți se întreabă despre eficiența vaccinurilor și dacă acestea ar trebui administrate copiilor sau nu. Cu toate acestea, medicii insistă și susțin că vaccinurile trebuie să fie făcute, deoarece acestea sunt singura metodă cunoscută de a proteja copilul de bolile grave. Este important să știți că vaccinarea este permisă doar pentru copii absolut sănătoși, iar fiecare țară are propriul calendar de vaccinuri. Acest calendar ia în considerare vârsta copilului, intervalul dintre vaccinări și lista bolilor specifice pentru care sunt făcute vaccinurile ca metodă de profilaxie.
Care sunt vaccinurile pe care un copil trebuie să le facă înainte de a merge în clasa I?
La 6-7 ani, copilul ar trebui să primească vaccinurile împotriva difteriei, tetanosului, poliomielitei, rujeolei și rubeolei (TD). La 14 ani vaccinurile împotriva difteriei, tetanosului, poliomielitei, iar la 18 ani, cele împotriva difteriei și tetanosului.
Cum trebuie pregătit copilul pentru vaccinare?
În primul rând, trebuie să se efectueze o examinare medicală a copilului. Medicul mai întâi îi dă copilului îndreptarea la specialiști, copilul este supus testelor necesare, și numai după aceea se ia o decizie în privința vaccinării copilului. Sau se poate folosi un vaccin ușor.
Numai după asta, medicul, cu conștiința împăcată trimite copilul la vaccinare, fiind sigur că organismul este suficient de puternic pentru a suporta vaccinul fără consecințe.
De ce la vârstă școlară este nevoie de revaccinare?
Olga Nosova: La școală, copilul are cele mai multe contacte cu alți copii ceea ce crește riscul de a contracta o boală infecțioasă. Prin urmare, atitudinea părinților față de vaccinare trebuie să fie foarte responsabilă. În al doilea an de viață, are loc revaccinarea cu toate vaccinurile anterioare. Prin urmare, atunci când copilul merge în clasa I, părinții trebuie să prezinte cartela de vaccinare.
Care sunt contraindicațiile pentru revaccinare?
Unele boli infecțioase afectează în mod special tocmai acele celule care sunt responsabile de imunitate. Așa fac, de exemplu, varicela și mononucleoza infecțioasă. Unele boli infecțioase suportate de copil, cauzează o slăbire a imunității pe termen lung ceea ce constituie o contraindicație pentru vaccinare pentru o anumită perioadă de timp.
În același timp, a face sau nu vaccinul este o întrebare legată exclusiv de competența medicului. Pentru fiecare boală: alergică, congenitală, neurologică, etc sunt stabilite anumite reguli care prevăd: cum, când și în ce condiții se poate face vaccinarea.
Unde este cel mai bine să mergem pentru a pune vaccinul?
Medicul de familie trebuie să informeze părinții despre vaccin. Mai departe schema este foarte simplă: este nevoie de o programare a copilului la medicul de familie, trece investigațiile necesare, și primește îndreptarea pentru vaccinare. Pentru a primi vaccinul va puteți adresa la policlinica de sector sau unde stați la evidență, și veți primi acest vaccin gratuit. Sau puteți merge la un centru specializat, unde acest serviciu este contra plată, dar și calitatea vaccinului diferă de cea din policlinică.
În cabinetele medicale școlare se fac vaccinuri copiilor?
Demult nu se mai fac. Totul se petrece în policlinică sau într-un centru specializat, desigur numai în prezența unuia dintre adulți.
Unde putem găsi calendarul de vaccinări preventive?
Acest calendar este în mod constant în curs de revizuire și depinde de situația epidemiologică, apariția vaccinurilor noi. Periodicitatea vaccinărilor specifice o puteți verifica la medicul pediatru.
Cristina Scripnic