Din ce în ce mai multe mămici își doresc să-și aducă copilul pe lume acasă, acolo unde se simt cel mai confortabil. Să fie dorința de a se lăsa în mâinile mamei naturi, lipsa de încredere față de instituțiile medicale sau doar o tendință? Oricare nu ar fi motivul, o decizie atât de responsabilă nu poate fi luată fără a se conștientiza riscurile care persistă. Despre acest subiect controversat am discutat cu Șeful Secției Patologia Sarcinii și Urgenţe Obstetricale din cadrul Centrului Mamei și Copilului, Marcel Bejan.
Din punct de vedere profesional, care este atitudinea dumneavoastră față de nașterile acasă?
Înainte de a răspunde la această întrebare, trebuie să clarificăm că nașterea acasă este o naștere care nu are loc într-o instituție specializată. Acestea sunt planificate sau neplanificate. Nașterile neplanificate, de cele mai multe ori, au loc în cadrul familiilor cu mulți copii. Pentru că procesul de naștere decurge mai rapid, femeia nu reușește să ajungă să nască la spital. De asemenea, există cazuri când nașterea are loc foarte rapid, colul uterin se deschide în 2-3 ore, iar femeia nu reușește să cheme salvarea sau să vină la maternitate cu transportul privat. Nașterea planificată acasă este cu totul altceva. De regulă, femeia se pregătește pentru acest proces pe parcursul întregii sarcini, găsește toată informația necesară, comunică cu specialiștii în domeniu. Există câteva scenarii ale nașterilor planificate acasă. În unele cazuri, femeia tinde să-și asigure prezența unui specialist calificat. În unele cazuri, în baza unor tradiții sociale și culturale, concepții religioase, nașterea are loc în prezența rudelor, sau a persoanelor care nu au nicio tangență cu această familie. De exemplu, în lume există așa profesie ca doula. Aceasta este o femeie care are rol de ajutător la naștere, ea acordă susținere fizică și psihologică, îi face gravidei masaj, îi sugerează anumite exerciții ș.a.m.d.
De ce, în general, considerați că există această tendință? De ce este examinată varianta de a naște acasă?
Aici, în primul rând, joacă rolul factorii psihologici. Astăzi, femeile sunt informate, vizitează forumurile din Internet, comunică cu colegii, prietenele și ele își creează o anumită atitudine față de instituțiile specializate, atitudine bazată pe o experiență străină și, nici pe departe, întotdeauna aproape de realitate. Ele consideră că, din punct de vedere psihologic, le va fi mai confortabil să nască acasă. Totodată, asta nu înseamnă că ele renunță la ajutorul medicilor, peste 70 % dintre femeile care se gândesc să nască acasă sunt de acord să cheme un specialist. Încă un motiv pentru care femeile evită maternitățile este frica că nu vor acea dreptul la alegere, că medicii vor insista ca procesul de naștere să fie finalizat cu ajutorul operației cezariene sau să întrerupă cursul firesc al nașterii.
Cât de des se intervine în procesul firesc al nașterii?
În instituțiile medicale, aflându-se în sala de nașteri, femeie naște cât se poate de firesc. Intervenția ginecologului-obstetrician în proces este minimă și survine numai în acel moment în care apar anumite complicații din partea mamei sau din partea fătului. Din păcate, în condiții casnice este imposibil să depășești un șir de astfel de complicații. Uneori, cel mai mare pericol constă în pierderea timpului. Dacă apar complicații, să zicem, tulburări ale bătăilor inimii, ce pot apărea din cauza încolătăcirii cordonului în jurul gâtului sau din cauza cursului prea activ al procesului de naștere, atunci acordarea întârziată a asistenței medicale poate duce la cele mai tragice consecințe. Evident, în cazul în cere asemenea complicații apar în sala de naștere, medicii adoptă rapid decizia și nu permit situației să afecteze sănătatea mamei sau cea a copilului.
Ce alte pericole implică nașterea acasă?
Cel mai mare procent al complicațiilor revine hemoragiei, care survine după procesul de naștere în urma evacuării placentei. Poate avea loc o sângerare abundentă, care ocupă primul loc printre motivele de deces matern. De ce nașterile acasă au fost practic reduse la zero la sfârșitul secolului XX – pentru că se înregistra un număr mare de decese anume din cauza hemoragiilor. De asemenea, pot apărea complicații în timpul împingerii pentru expulzarea fătului. Pentru asemenea cazuri, în maternități există metode pentru expulzarea mai rapidă a copilului: vacuum, operația cezariană de urgență, adică, acele posibilități care nu există în condiții casnice. Pot apărea complicații la nașterea umerilor, când după apariția căpșorului, umerii sunt poziționați greșit, ceea ce necesită implicarea de rigoare a medicului și care ști cum să execute corect manevra pentru a scoate copilul. Nici aceste situații nu pot fi depășite fără ajutor medical necalificat. În lista complicațiilor se înscrie și nesepararea placentei. Nu chiar atât de mult timp în urmă, într-un spital raional s-a înregistrat un caz când femeia a născut acasă, placenta nu s-a separat, a început hemoragia și, din păcate, femeia nu a putut fi salvată. Se mai întâmplă că placenta s-a separat dar unele rămășițe rămân în cavitatea uterină, iar acest lucru implică un risc serios de a face o infecție, ceea ce, în final, duce la pierderea uterului.
Care este riscul apariției complicațiilor în timpul nașterii acasă?
Astăzi, practic nu există nașteri fiziologice, este foarte mare procentul de patologii extra-genitale la femeile care vin la maternitate. Procesul nașterii poate fi fiziologic în 50-60% din cazuri, când aproape că nu este necesară intervenția medicală, doar dacă analgezice. Dacă e să vorbim despre probabilitatea apariției complicațiilor în timpul nașterilor acasă, cred că riscul fără participarea unui specialist este de circa 60-70%, adică, acesta este un procent destul de înalt.
Ați întâlnit paciente care au dorit să nască acasă?
Da, am avut asemenea paciente. În cadrul discuțiilor cu acestea, le prezint toată informația necesară și le conving pe cât este de posibil. Să începem de la ceea că în Moldova este interzisă prin lege planificarea nașterii în condiții de casă. Chiar dacă medicul este de acord să primească nașterea acasă pentru că, totuși, el studii medicale corespunzătoare și este calificat corespunzător pentru acordarea ajutorului de rigoare, el nu are dreptul pentru că va fi pedepsit conform legii. Trebuie să spunem că la noi la maternitate, destul de des, probabil, în medie odată pe săptămână, ni se aduce câte o femeie cu nou-născut în brațe. De regulă, vorbim totuși despre nașteri neplanificate.
Peste hotare, nașterea acasă nu este o raritate, acolo, acest proces este oarecum organizat în mod deosebit?
În unele state din America, Australia, în unele țări europene, nașterile în condiții casnice sunt legale iar de multe ori asigurarea medicală acoperă serviciile legate de nașterea acasă. În multe state există un staff de specialiști obstetricieni, care primesc instruire și licență pentru acordarea ajutorului anume acasă. Femeia gravidă știe din timp că se poate adresa la un anumit specialist care la ora X va veni la ea acasă. Se face un contract cu medicul sau cu instituția medicală și atunci când începe nașterea, vine echipa sau un medic. Dar ei au toate instrumentele necesare, materialele sterile, toate soluțiile pentru a acorda ajutorul necesar în deplină măsură.
Dacă în Moldova nașterile acasă ar fi posibile, nu ați fi împotriva lor?
Eu în principiu sunt pro., însă, acest lucru trebuie să fie clar reglementat, argumentat din punct de vedere juridic și trebuie să existe cadre medicale bine pregătite în acest sens. Dacă decide să nască acasă, femeie trebuie să fie absolut convinsă că este protejată. Apropo, în practica mea există o naștere în condiții casnice. A fost o naștere neplanificată și rapidă întrucât femeia nu era la prima naștere și nu a mai reușit până la maternitate. S-a întâmplat așa că eram aproape și a trebuit să plec urgent pentru a reuși să-i acord ajutor. Cu toate acestea, după separarea placentei, am chemat ambulanța și am plecat cu toții la spital. În linii generale, am observat că, în ultima perioadă a scăzut procentul femeilor care vor să nască acasă. Probabil că, în acest sens, un rol important l-au jucat sursele de informare în masă, care redau situația reală. Femeile înțeleg deja că există anumite riscuri, de aceea, iau decizia de a naște în staționar.
Să presupunem, totuși, că cuplul insistă și decide că femeia va naște acasă, la ce este important de atras atenția?
Este de dorit să fie telefonul la îndemână pentru ca de îndată să fie sunat specialistul dacă ceva nu merge bine. Nu mai spun de ambulanță, dar cel puțin al medicului de familie sau medicului ginecolog obstetrician care a urmărit gravida în timpul sarcinii. Și totuși acest lucru este greșit ! Există prea multe nuanțe… De exemplu, ascultarea bătăilor inimii – un moment foarte important. Da, acasă se poate asculta inima prin stetoscop, bătăile vor fi auzite dar este necesar de surprins nuanțele – este un ritm corect sau se remarcă deja suferința copilului, acest lucru poate fi determinat doar de specialist. În sala de naștere se monitorizează permanent bătăile inimii fătului. Și acesta este doar unul dintre momentele importante, dar câte mai sunt ele în timpul nașterii…
De ce mămicile ar trebui să aleagă să nască la maternitate?
Maternitățile contemporane sunt bine amenajate, dotate cu echipament, aici sunt crate condiții destul de confortabile pentru femeie. Eu înțeleg că nu vorbim despre anturajul de acasă dar atunci când pe balanță stau viața și sănătatea, probabil că nu asta este cel mai important. Femeia se află la maternitate 24 de ore din 24 sub supravegherea personalului medical, medici obstetricieni, neonatologi. În orice moment, femeia poate adresa întrebări în ceea ce privește îngrijirea copilului. Aici, dacă se întâmplă ceva cu mama – căderea tensiunii, febră, ajutorul se acordă momentan. Și, acum, femeia este ținută la maternitate foarte puțin – 48 de ore, practic a doua zi este externată. Cred că femeia poate răbda această perioadă scurtă. Cel mai frumos lucru se ascunde în zâmbetul copilașului nou-născut. Fie ca copilașii dumneavoastră să râdă permanent și să vă aducă fericire în casă!