Rinoadenoidita cronică reprezintă mărirea de volum a țesutului limfatic ce se găsește în rinofaringe (în spatele foselor nazale). Se mai numește și hipertrofia amigdalei faringiene (a lui Luscka), sau vegetații adenoide. În continuare, dr. Postovoi Svetlana, medic ORL, categorie superioară, de la Centru Medical MediPartner ne va oferi mai multe detalii despre diagnosticul corect al acestor infecții respiratorii.
Cauzele apariției rinoadenoiditei cronice și a vegetațiilor adenoide
Cauza principală o reprezintă infecțiile acute repetate ale tractului respirator superior, dar și infecția cronică a vegetațiilor adenoide hipertrofiate. La copii, în general tot țesutul limfatic are tendința de a se mări, astfel că vom observa concomitent și măriri de volum ale amigdalelor palatine, și ganglioni limfatici multipli măriți.
Vârsta la care se stabilește diagnosticul cel mai frecvent de vegetații adenoide este între 3 și 7 ani. De asemenea frecventarea grădiniței și a școlii (colectivitatea), favorizează infecțiile acute repetate și prin urmare – inflamația ireversibilă a amigdalei faringiene.
Rinoadenoidita cronică nu este contagioasă, ca atare, dar factorii de risc se transmit pe cale aeriană, mai ales în colectivitățile de copii (grădinițe, școli, parcuri).
Simptomele acestor infecții
Obstrucția nazală este simptomul cel mai des întâlnit și apare progresiv: sforăit, respirație orală, atât ziua cât și noaptea, voce nazonată, rinoree mucopurulentă (secreții nazale permanente).
Copiii mai pot prezenta dureri de cap, oboseală, scăderea simțului mirosului, tuse cronică (în special nocturnă), scăderea auzului.
Pe termen lung, dacă nu se intervine terapeutic, poate apărea întârzieri în dezvoltarea staturo-ponderală a copilului, pot apărea modificări faciale (faciesul adenoidian) caracterizate prin implantarea defectuoasă a danturii, nasul îngust, mandibula retrasă, gura întredeschisă, pot apărea chiar dismorfii ale toracelui și coloanei vertebrale.
Metodele de diagnostic
- Rinoscopia directă sau indirectă;
- Fibroscopia - vizualizarea hipertrofiei adenoidiene cu fibroscopul flexibil introdus prin fosele nazale.
Aceste investigații vor ajuta la stabilirea diagnosticului precum și al stadiului în care se află boala. Examenul microbiologic al exudatului nazal și exudatul faringian sunt necesare pentru depistarea unei infecții nazofaringiene asociate. Dacă se bănuiește și o afectare a urechii medii, se poate face o impedancemetrie și audiograma. De asemenea, sunt utile și analizele sangvine uzuale ce pot pune în evidență modificări legate de infecție sau inflamație, cronică sau acută, acestea fiind necesare și în eventualitatea intervenției chirurgicale.
Evoluție, complicații, profilaxie
Netratată la timp, rinoadenoidita poate duce la complicații diverse. Local, prin obstrucția trompei lui Eustachio (comunicarea între nas și ureche), pot apărea otite seroase, seromucoase și otite supurate cu perforarea timpanului și afectarea auzului.
Infectarea țesutului adenoidian determină rinoadenoidite acute, infecții descendente, cum ar fi amigdalitele acute sau traheobronsitele acute. Dezvoltarea staturoponderală este întârziată, copilul este palid, obosit și neatent.
Profilaxia se adresează, în special, complicațiilor, și presupune decongestionarea cât mai eficientă a foselor nazale în cursul infecțiilor acute ale căilor respiratorii superioare și post infecțiilor acute ale căilor respiratorii superioare cu soluții pentru instilații nazale recomandate de către medicul specialist.
Recomandări medicale
Diagnosticul de certitudine îl stabilește medicul ORL-ist, și tot el aplică tratamentul necesar, medical sau chirurgical.
Date de contact Centrul Medical MediPartner:
SITE
Facebook
Pentru programări și consultații la medicul ORL Svetlana Postovoi, apelați numerele de telefon: 0608142222 sau 060024888.