După cum se știe, sănătatea și igiena merg pas în pas! Iată de ce este important să respectăm cu strictețe anumite reguli de igienă generală și locală în perioada sarcinii.
Sarcina produce multe modificări în organismul gravidei, care trebuie să se adapteze acestor schimbări încă din primul trimestru. Important este să înţelegem că o femeie gravidă nu este o “femeie bolnavă”, astfel lucrurile trebuie privite ca fiind fiziologice. Totuşi, de câteva aspecte trebuie să se preocupe viitoarea mămică pentru a evita unele dezechilibre ce pot afecta atât mama, cât şi fătul. Aceste aspecte sunt alimentația, igiena corporală, igiena sexuală și genitală, precum și semnele minore în sarcină.
Igiena corporală
Îngrijirea pielii trebuie sa fie o preocupare deosebită a gravidei. Baia generală este recomandabilă în tot timpul sarcinii, cu excepția ultimei luni, când va fi înlocuită cu dușurile. Trebuie evitată trecerea bruscă de la o temperatura la alta. Băile cu aburi nu se recomandă. Țesutul tegumentar este supus unor modificari majore, astfel pielea trebuie protejata împotriva apariției vergeturilor cu crème, începând chiar din primele săptămâini de sarcină.
Glandele mamare încep să crească în volum chiar din primele săptămâni de sarcină. Regula de bază în igiena glandelor mamare în timpul sarcinii este păstrarea lor în curăţenie ideală. Zilnic sânii se spală cu apă caldă şi se masează cu un prosop aspru, iar seara regiunea mameloanelor se unge cu o crema cu lanolină. Mameloanele şi regiunea perimamelară nu se spală cu săpun.
Îmbrăcămintea trebuie să fie lejeră şi adaptată la anotimp. Se vor evita hainele ce comprimă abdomenul, iar încălțămintea va fi comodă cu toc jos.
Igiena sexuală şi genitală
Viaţa sexuală nu este contraindicată în primele două trimestre, iar la gravidele fără risc obstetrical, nici în trimestrul III. Igiena genitală presupune toaletă locală după fiecare micţiune sau scaun, fără irigaţii vaginale, avînd în vedere creşterea secreţiilor vaginale în sarcină și acutizarea candidozei vaginale.
- Toaleta externă a organelor genitale se va efectua cu apă caldă sub jet curgător, de 2-3 ori pe zi cu un săpun sau gel intim special ce are pH neutru – 4,5 -5,5.
- Săptămânal se va schimba lenjeria de pat, iar cea de corp zilnic. Nu se va purta lenjerie intimă confecţionată din material sintetic şi incomod.
- Dacă apar unele simptome de discomfort vaginal, arsuri, mâncărimi, eliminări abundente suspecte sau alte simptome inexplicabile, consultați medicul ginecolog pentru a preveni unele complicații cauzate de vaginozele bacteriene, micotice în sarcină.
Sursa: Mamaplus.MD