mamaplus.md

Drepturile femeii însărcinate în maternitate. Interviu cu Alexandru Ceban

-
//
11.09.2015

Ai aflat că vei deveni mămică! Câtă bucurie, câtă fericire te învăluie în acest moment! Dar, odată cu acest val de emoții te trezești cu o mulțime de responsabilități. Iată că și nouă luni au trecut ca o zi, acum e timpul să mergi la maternitate. Aici îți dai seama că fără o pregătire juridică nu poți depista  ilegalitățile care se comit, sau legalitatea procedurilor care ți se fac, nu știi care sunt drepturile tale într-o maternitate de stat. Ca să nu te pomenești într-o asemenea situație, ține cont de sfaturile juristului.

Drepturile femeii însărcinate în maternitate. Interviu cu Alexandru Ceban

Drepturile femeii însărcinate în maternitate. Interviu cu Alexandru Ceban La ce condiții se poate aștepta o femeia însărcinată într-o maternitate de stat? I se cuvine acesteia o sală de naștere individuală? Care sunt condițiile minim acceptabile în maternități?

Totul începe cu faptul că femeia în travaliu este adusă la maternitate. Fie cu ambulanțe, fie dacă are posibilitatea, cu propriul mijloc de transport. Eu recomand să apelați la serviciul de asistență medicală.

Femeia este primită mai întâi la camera de urgență a maternității unde are parte de  o primă examinare și este înregistrată ca pacientă și i se întocmește cartel de naștere.

Condițiile unei maternități de stat  se referă la, condițiile necesare de igienă, curățenie, o cameră luminoasă și uscată, mobilierul necesar în camera pentru mamă și nou-născut.

Femeia însărcinată are dreptul la servicii gratuite în cadrul contractelor încheiate de Centrul Național de Asigurări Medicale.

Drepturile femeii însărcinate în maternitate. Interviu cu Alexandru Ceban Care este componența necesară a echipei de medici care asistă nașterea? Ce putem face dacă această echipă este incompletă?

Echipa completă constă din: obstetrician, anestezist și pediatru și în caz de necesitate un reanimatolog. Nu pot spune dacă în celelalte maternități, la naștere este prezentă echipa completă de medici, dar pot afirma cu încredere că în Spitalul Clinic Municipal №1, din Chișinău este întotdeauna prezentă întreaga echipă!

Este greu de imaginat că o femeie în travaliu, care are contracții, să atragă atenția și la faptul dacă este prezentă toată echipa de medici sau nu, dar dacă la naștere este prezent soțul sau altă rudă, ele au dreptul să se intereseze de starea de sănătate și de echipa care va primi naștere.

Drepturile femeii însărcinate în maternitate. Interviu cu Alexandru Ceban

Drepturile femeii însărcinate în maternitate. Interviu cu Alexandru Ceban Ce servicii gratuite legate de obstretică și ginecologie poate primi o femeie în travaliu, în conformitate cu legea? Există o listă de medicamente gratuite de care poate beneficia femeia înainte, în timpul, și după naștere?

Femeia în travaliu, primește pe  deplin  toată  îngrijire necesară din partea maternității, absolut gratuit. Toate medicamentele care sunt necesare și oferite la naștere, înainte de naștere și în perioada postnatală, sunt GRATUITE!

Femeie în travaliu are dreptul să fie informată în cee ace privește starea ei de sănătate, intervențiile medicale, potențialele riscurile ale fiecărei proceduri, care este alternativa procedurilor propuse, inclusiv nerespectarea sfaturilor medicale, precum și detalii cu privire la diagnostic și prognostic medical. Vaccinare nou-născutului se efectuează numai cu acordul mamei!

Drepturile femeii însărcinate în maternitate. Interviu cu Alexandru Ceban Cât timp proaspăta mămică împreună cu nou-născutul pot sta într-o maternitate de stat, cu condiția că ambii sunt sănătoși și se simt bine?

Mămica împreună cu nou-născutul pot sta în internați în maternitate timp de 2 zile, în a treia zi ei sunt externați, dacă mama și copilul se simt bine. Cât este internată, mama este ținută sub supravegherea unui medic ginecolog,  iar copilul sub supravegherea unui medic pediatru. Spitalul Clinic Municipal №1, are un bloc pediatric, iar în cazul unor complicații, copilul și mama vor fi ținuți sub supravegherea medicilor până la recuparerea completă.

Drepturile femeii însărcinate în maternitate. Interviu cu Alexandru Ceban Există vreun contrac sau acord încheiat la naștere în maternitățile publice? La ce ar trebui să atragem atenția la încheierea unui astfel de acord (dacă nu exită la cele de stat, la cele private sigur este)?

Desigur există un astfel de acord, pe care femeia îl semnează în sala de așteptare, prin care aceasta este informată despre intervențiile medicale și lista intervențiilor medicale care necesită acordul din partea pacientei.  Modelul aprobat în conformitate cu cerințelor IMSP SCM nr.1, și Anexa № 2 din Ordinul №.303 al MS din 06.05.2010. Iar mai jos aveți atașat un astfel de acord.  

Drepturile femeii însărcinate în maternitate. Interviu cu Alexandru Ceban

Drepturile femeii însărcinate în maternitate. Interviu cu Alexandru Ceban

Drepturile femeii însărcinate în maternitate. Interviu cu Alexandru Ceban Dacă viitoarea mamă preferă să nască la o clinică privată la ce aspecte trebuie să atragă atenția?

De obicei primul lucru la care trebuie să atragă atenția viitoarea mamă când apelează la o clinică privată, este relația contractuală dintre clinică și femeie, care sunt condițiile și politica de preț.  Mulți cred că o clinica privată este mult mai bună decât una publică. Acesta rămâne a fi un subiect controversat. Nu sunt sigur că într-o clinică privată stă de veghe întotdeauna o întreagă echipă de medici. Diferența o face, doar confortul și televizorul.

Eu aș sfătui să atrageți totuși atenția mai mult spre spitalele publice.

În contract, este recomandat să specificați numele medicului care va examina femeia înainte și după naștere și ce echipă de medici va primi nașterea. Aș recomanda să indicați numele medicilor în contract, pentru a evita confuziile.

De asemenea aș recomanda să vedeți personal, toate documentele și acreditarea clinicii, de preferință în original. Cea mai sigură cale este însă de a apela la Ministerul Sănătății și de a clarifica întrebările apărute!

Eu nu recomanda, aflarea mamei și a copilului în aceași cameră cu un televizor, laptop, tabletă, etc., iar telefoanele mobile trebuie păstrate mai departe de copil. Eliminați radiațiile inutile. Dar fiecare persoană face alegerea sa și poate decide ce este mai important pentru ea!

Drepturile femeii însărcinate în maternitate. Interviu cu Alexandru Ceban

Drepturile femeii însărcinate în maternitate. Interviu cu Alexandru Ceban În cazul în care se depistează neglijență din partea personalului medical, o încălcare gravă a unor norme, de la cele de igienă până la cele medicale, ce să facem și unde să ne adresăm?

Folosiți dispozitivele digitale, foto / video pentru a înregistra încălcările care au fost comise, de la încălcările grave de igienă până la neglijența medicală.

Dar, rețineți că, dacă nu sunteți inițiați în educația medicală, nu vă grăbiți să faceți acuzații privind neglijența medical, deoarece poate fi o confuzie și nicidecum o încălcare a normelor medicale. Și totuși, înregistrați cee ace vi se pare suspect.

Contactați Ministerul Sănătății (080071010, 022 721010), și, desigur, un jurist sau un avocat.

Personal aș recomanda femeilor gravide să contacteze spitalul municipal №1 din Chișinău, deoarece pe lângă acest spital activează un centrul de consultare perinatală, care efectuează examinarea femeilor însărcinate.

De asemenea aici se țin lecții săptămânale despre sarcină și li se oferă excursii prin maternitate, prin sălile de naștere și în camerele unde mai apoi stau mamele cu nou-născuți.

De acest serviciu pot beneficia toți doritorii.

P.S. Naștere ușoară și sănătate vă doresc!