mamaplus.md

Dr. Komarovski: cum să hrănim un copil, care nu vrea să mănânce?

-
//
02.03.2015

Vă sunt cunoscute aceste fraze?

”Mihai mănâncă doar tartine cu unt!”

”Anterior, bananele erau preferatele Mariei, acum, nici nu se uită la ele! ”

”Andrei nu mănâncă nimic de culoare verde, nu-i place culoarea!”

Copilul dumneavoastră mănâncă doar anumite produse, refuză unele bucate din cauza culorii sau consistenței lor, se joacă la masă sau, pur și simplu nu vrea să mănânce? Nu este cazul să vă faceți griji: acest comportament este caracteristic pentru mulți copii cu vârsta cuprinsă între 2 și 5 ani. Atât timp cât copilul are multă energie și se dezvoltă normal, cel mai probabil, îi este suficient ceea ce mănâncă pentru a fi sănătos. Însă, dacă aveți întrebări legate de felul în care crește copilul dumneavoastră sau comportamentul lui alimentar, discutați cu medicul pediatru.

Doctor Komarovski: cum să hrănim un copil, care nu vrea să mănânce?

Cum depășiți selectivitatea alimentelor

Rețineți, alimentația selectivă a copilului este un fenomen temporar. Dacă nu vă veți focusa atenția asupra acestui fapt, de regulă, totul se trece până la vârsta preșcolară. Urmați recomandările de mai jos pentru a reuși să schimbați comportamentul alimentar al copilului în sens pozitiv.

Permiteți-i copilului să sorteze produsele și să aleagă personal fructele și legumele la magazin.

Rugați-l pe copil să vă ajute să preparați bucatele: permiteți-i să adauge ingredientele necesare, să curețe legumele sau să mestece salata. Copiii vor încerca cu mare ardoare bucatele la prepararea cărora au contribuit personal.

Oferiți-i copilului posibilitatea de a alege. În locul frazei: ”Vrei conopidă la prânz?” întrebați altfel: ”Ce ai vrea să mănânci la prânz: broccoli sau conopidă?”.

Este plăcut să cinați cu toată familia împreună, comunicați unul cu celălalt. Discutați despre ceva interesant, despre cum a trecut ziua spre exemplu. Nu este cazul să soluționați în timpul cinei, conflictele de familie.

Doctor Komarovski: cum să hrănim un copil, care nu vrea să mănânce?

Încercați produse noi

Pregătiți un fel de bucate pentru toată familia. Nu trebuie să stabiliți permanent un meniu separat pentru copil – cu el totul va fi în regulă, chiar dacă nu va mânca acum și nici mai târziu.

Copilul dumneavoastră nu vrea să guste produsele noi? Nu-i nimic strașnic, se întâmplă și așa. Unii copii refuză produsele pe care nu le-au mai gustat anterior. Iată câteva sfaturi care-l vor ajuta pe copil să guste, totuși, bucatele noi.

Porțiile mici au mai mult beneficiu. Oferiți-le copiilor să guste noile bucate câte puțin, în porții mici. În același timp, este important să fiți răbdători și, în nici un caz, să nu insistați ca micuțul să mănânce tot din farfurie. Atunci când copilul va gusta și se va obișnui cu câteva produse noi, vă va fi mai ușor să planificați cinele în sânul familiei.

La o masă, propuneți-i copilului un singur produs nou. Puneți noul produs în bucatele care-i plac copilului dumneavoastră.

Fiți un exemplu demn de urmat – personal gustați cu plăcere noile produse. Descrieți ce gust și miros au acestea într-un mod cât mai frumos și emoțional. În acest fel veți cointeresa copilul să guste și el.

Propuneți-i copilului noile produse între mese sau la începutul mesei, atunci când el este foarte flămând.

Uneori, procesul de cunoaștere a noilor produse poate lua mai mult timp. Copiii, nu întotdeauna, acceptă imediat să mănânce ceva nou. Mai târziu, propuneți-i acest fel de mâncare încă o dată. Uneori, ar putea să fie necesare zeci de încercări înainte ca micuțul să vrea să mănânce produsul necunoscut.

Doctor Komarovski: cum să hrănim un copil, care nu vrea să mănânce?

Faceți ca procesul de preparare a bucatelor să fie vesel!

Dați dovadă de o abordare creativă. În acest fel, copilului îi va fi interesant să gătească împreună cu dumneavoastră. De exemplu, tăiați din fructe, legume sau salam mici forme cu ajutorul cărora să decorați bucatele.

Gătiți, împreună cu copilul noi bucate sau aperitive și lăsați-l pe copil să inventeze o denumire pentru ele. Creați noi gusturi, amestecați bucatele preferate cu sosuri ce conțin puține calorii.

Denumiți bucatele cu numele copilului dumneavoastră. Atunci când aranjați masa, atrageți atenția tuturor că se va servi ”Salata Mariei” sau ”cartofii Alexandru”.

Doctor Komarovski: cum să hrănim un copil, care nu vrea să mănânce?

Doctor Komarovski: cum să hrănim un copil, care nu vrea să mănânce?

Poftă bună!