Dragi femei, nu puneți totul la inimă, mai ales dacă în curând în viața Dumneavoastră o să apară un copilaș! Pentru ca inimile mamei și copilului să bată la unison, trebuie să respectăm câteva recomandări ale cardiologului.
Trebuie să facem un examen al inimii în perioada de planificare a sarcinii? Sau dacă nu avem dureri de inimă, în principiu nu ar trebui să existe probleme serioase?
Sarcina este, fără îndoială, o etapă importantă în viața oricărei femei. Desigur, pregătirea pentru această etapă trebuie făcută din timp. Aproximativ 2-4% dintre sarcinile din Europa decurg având boli cardiovasculare asociate. Aceste patologii, din păcate, sunt destul de frecvente și în Republica Moldova. Patologiile cardiace pot să nu se manifeste din cauza adaptării organismului. Unele tipuri de dereglări ale ritmului pot decurge fără manifestări serioase, dar se pot agrava în timpul sarcinii din cauza suprasolicitării organismului matern. Anomaliile structurale ale inimii, precum persistența orificiului interatrial (defectul septal atrial), canalul Botallo (legătura între artera aortă și artera pulmonară) pot decurge fără manifestări evidente, la fel ca și afecțiunile reumatice. Prezența lor poate complica cursul sarcinii, pot conduce la dezvoltarea incorectă a fătului, la avort spontan. Nu trebuie să uităm nici de factorii de risc, precum diabetul zaharat, fumatul, obezitatea, hipertonia. Cât privește durerile de piept, trebuie determinate cauzele acestora. La fel, trebuie delimitate durerile de inimă de altele asemănătoare. Aici ne ajută diagnosticul funcțional, care poate oferi anumite răspunsuri.
Care sunt simptomele bolilor de inimă la gravide?
În perioada sarcinii pot apărea dificultăți severe de respirație, palpitații, dureri în cazul eforturilor fizice. Aceste simptome trebuie să vă alarmeze, impunându-se o vizită de urgență la medic.
În ce luni se observă o solicitare mai mare a sistemului cardiovascular?
Sarcina solicită destul de mult organismul femeii, și dacă în primele luni parametrii funcționării sistemului cardiovascular nu se schimbă foarte mult, după 6 luni aceste modificări sunt mult mai evidente. Aceasta are loc atât din cauza creșterii volumului sângelui circulat spre făt, cât și din cauza presiunii fătului asupra organelor interne ale femeii.
Există boli cardiovasculare în cazul cărora sarcina și nașterea sunt categoric contraindicate?
În majoritatea lor, patologiile cardiace pot fi compensate prin terapie medicamentoasă. Dintre contraindicații pot menționa insuficiența cardiacă de gradele III-IV.
În cazul în care mama are probleme cardiace, sarcina și nașterea sunt mai periculoase pentru copil sau pentru femeie?
În această situație, pericolul este mai mare pentru mamă, deoarece organismul mamei este suprasolicitat. De aceea este important ca situația să fie ținută sub control, să fie luate măsuri la timp și să fie aleasă corect tactica de naștere. Totodată, corecția întârziată a patologiei poate conduce la probleme de dezvoltare a fătului, la avort spontan.
La ce aspecte trebuie să aibă grijă gravidele cu hipertonie?
În timpul sarcinii trebuie avut grijă la valorile tensiunii, dificultățile de respirație, starea generală. În această etapă de dezvoltare a medicii, în majoritatea cazurilor este posibilă corectarea tensiunii arteriale fără efecte asupra micuțului sau cu efecte minime.