Astăzi, toate femeile tind să fie super-mame. Fiecare mămică își dorește să dețină cât mai multă informație legată de îngrijirea propriului copil. Înainte de a merge la doctor, majoritatea îl consultă ”bătrânul Google” pentru a stabili o anumită diagnoză sau a găsi un tratament potrivit. Or, acest lucru e absolut greșit. Așadar, să abordăm una dintre cele mai stringente probleme din acest sezon: erorile părinților pentru a trata tusea la copii.
Odată cu venirea iernii, toate virusurile și bolile ”bântuie în aer” și acționează cu forță dublă. Tusea este un simptom al uneia sau chiar a două boli posibile: de la o răceală comună la o formă severă de gripă. Dacă nu este tratată, poate duce la bronșită sau pneumonie. Deci, este important să alegeți corect medicamentele. Însă, de multe ori, când apare tusea la copii, majoritatea părinților încep să recurgă la automedicație și să facă greșeli grosolane.
Greșeala 1: Utilizarea produselor cu efect de încălzire în caz de tuse cronică. De îndată ce copilul începe să tușească, mulți părinți recurg imediat la proceduri de încălzire, cum ar fi: foi de muștar, frecție și comprese. Această eroare poate duce la complicații grave. Procedurile pun în pericol sănătatea și chiar viața copilului, în special, în cazul bolilor cardiovasculare tumorale, infecțioase.
Greșeala 2: Automedicația cu antibiotice. Nu trebuie să le utilizați în orice situație incertă! Utilizarea independentă a medicamentelor din acest grup este inacceptabilă, mai ales în cazul copiilor. Tusea ar putea să nu cedeze terapiei cu antibiotice. Rețineți, antibioticele pot fi prescrise numai de către un medic!
Greșeala 3: Menținerea temperaturii greșite în cameră. Cea mai des întâlnită eroare este atunci când camera pacientului este foarte caldă și uscată. Plus la toate, multe mame reușesc să combine acest lucru cu o pijamă flaușată din bumbac, șosete din lână și câteva plapume groase deasupra - lucru absolut interzis! Medicii recomandă menținerea temperaturii optime în cameră de + 18 ... + 23C. De asemenea, umiditatea moderată și aerisirea regulată sunt condiții importante.
Greșeala 4: Inhalația. Înainte de a face infalație copilului tău, este foarte important să consulți un medic. Elementar, poți arde o mucoasă de-a bebelușului și să agravezi situația.
Deci, am înțeles ce nu se poate de făcut categoric. Nu vă ”jucați” cu expresia: "Sunt mamă, știu cel mai bine de ce are nevoie copilul meu".
Trecem la sfaturile specialiștilor. Medicii recomandă:
✔ Faceți mai multe plimbări cu copilul. În timpul acestora, evitați jocurile active și optați pentru plimbări liniștite.
✔ Dați copilului mai multe lichide calde. Dacă bebelușului nu-i place apa obișnuită, folosiți imaginația, pregătiți o băutură caldă, delicioasă, pe bază de compot sau suc și adăugați puțină miere.
✔ Asigurați-vă că în apartament predomină un aer umed, faceți mai des curățenie umedă și ventilați camera.
✔ Faceți baie cu apă caldă.
✔ Și, cel mai important, atunci când alegeți un medicament, dați prioritate siropurilor pe bază de plante, care facilitează respirația și relaxează mușchii bronhilor.
Unul dintre cele mai populare medicamente este Prospan pentru copii, disponibil sub formă de sirop. Cu administrarea sistematică a acestui preparat, chiar și bebelusii care sunt deseori bolnavi, vor face față bolii. Prospan pentru copii este creat exclusiv pe bază de plante.
Fiți sănătoși!