În ziua de astăzi, după o săptămînă agitată la birou, tot mai mulţi oameni preferă să petreacă zilele libere în casă, pe canapea, uitîndu-se la televizor sau moţăind.

Cum ne afectează lipsa expunerii la soare organismul

Totuşi, după ce au stat închişi între patru pereţi timp de cinci sau mai multe zile, atunci cînd se bucură de o pauză, ar trebui să iasă în natură şi să lase soarele să-i „atingă”.

Timpul petrecut în aer liber este foarte benefic pentru sănătate. Aerul curat şi lumina soarelui sînt responsabile cu asigurarea unei doze importante de vitamina D pentru organism, informează Gîndul.

În vreme ce multe vitamine pot fi asimilate prin mîncare şi băutură, vitamina D ajunge în corp prin piele, sub acţiunea razelor soarelui.

Dacă nu petrecem suficient timp în afara casei, vom avea, cu siguranţă un deficit de vitamina D obţinută natural.

Ce rol are acesta? Vitamina D ajută la menţinerea oaselor puternice şi poate ajuta la protecţia împotriva diabetului sau bolilor cardiovasculare.

Afecţiunile osoase grave apar, de cele mai multe ori, din cauza lipsei acestui nutrient. 

Dincolo de sursa de vitamina D, soarele este responsabil cu îmbunătăţirea stării de spirit, ajutînd şi la scăderea tensiunii arteriale şi evitarea bolilor cardiovasculare.  

Totuşi, aceste lucruri nu înseamnă că trebuie să petrecem ore în şir în lumina şi căldura soarelui şi, cel mai important, este nevoie să ne protejăm folosind cremele de protecţie solară.

Sursa: noi.md