mamaplus.md

Cum afectează stresul fertilitatea din rândul femeilor

-
//
08.10.2018

În America de Nord, 20-25% dintre femei și 18-21% dintre bărbații aflați la vîrsta reproductivă raportează un stres psihologic zilnic. Într-adevăr, stresul a devenit o componentă indispensabilă a vieții noastre, iar cercetările anterioare au sugerat că poate reduce șansele de concepție. Cu toate acestea, puține studii au examinat această asociere dintre cupluri.

Cum afectează stresul fertilitatea din rîndul femeilor

O nouă cercetare și-a propus exact acest lucru și a constatat că nivelurile ridicate de stres sînt asociate cu șanse mai mici de concepție în rîndul femeilor, dar nu și a bărbaților. Studiul a fost realizat de savanți de la Școala de Sănătate Publică de la Universitatea Boston.

„Deși studiul nu dovedește că stresul provoacă cu siguranță infertilitate, oferă dovezi care să susțină efectele sănătății mintale”, a declarat autorul principal al studiului Amelia Wesselink. Cercetătorii au folosit date din Pregnancy Study Online, care urmărește cuplurile din America de Nord pentru 12 luni sau pînă la sarcină.

Pentru cercetare au fost urmăriți 1.272 de bărbați și 4.769 de femei, care nu aveau un istoric de infertilitate și care nu au încercat să conceapă pentru mai mult de șase cicluri menstruale. Oamenii de știință au măsurat stresul perceput de aceștia, folosind versiunea de 10 elemente a scalei de stres (PSS), care a fost concepută pentru a evalua cît de imprevizibile, incontrolabile și copleșitoare sînt circumstanțele vieții lor.

În medie, scorurile inițiale din rîndul femeilor au fost cu aproximativ un punct mai mari decît cele ale bărbaților. De asemenea, cercetătorii au descoperit că femeile care aveau un scor de cel puțin 25 de puncte aveau șanse cu 13% mai mici să conceapă decît femeile care aveau scoruri sub 10 puncte.

Pe de altă parte, studiul nu a găsit o asociere între scorul PSS al bărbaților și probabilitatea de a concepe.

Sursa: noi.md