Într-o perioadă când ni se cere să păstrăm distanța unii față de ceilalți, lifturile pierd din popularitate. Dar pot fi greu de evitat, mai ales pentru cei dintre noi care au “norocul” de a locui la etajele superioare. Care sunt, totuși, riscurile la care ne expun lifturile pe perioada pandemiei?

În situaţia actuală, locatarii din multe clădiri rezidențiale urmează noi măsuri de siguranță de când Organizația Mondială a Sănătăţii a declarat oficial pandemia de COVID-19. Printre indicațiile OMS, numărul de utilizatori concomitenți ai unui lift ar trebui limitat la două până la trei persoane. 

Virusul poate supraviețui până la câteva zile pe suprafețe precum oțelul inoxidabil sau plastic. Complexele rezidențiale ori blocurile din zonele rezidențiale dense combină un număr mare de suprafețe cu care oamenii intră în contact direct și un flux mare de persoane, sporind șansele de răspândire a unei infecții.

Natasha Salt, directorul pentru Prevenirea și Controlul Infecțiilor de la Centrul de Științe Medicale Sunnybrook, Toronto, zice că scările sunt o alternativă mai sigură și care ne pot ajuta să rămânem în formă în perioada carantinei.

Astfel, locatarii blocurilor locative sunt rugați să “acorde prioritate sporită curațării și dezinfectării suprafețelor atinse frecvent, precum clanțele, balustradele, butoanele din lifturi, și birourile de recepție”.

Indiferent unde ne aflăm, măsurile pe care le putem lua pentru a ne proteja de virus sunt păstrarea distanței, păstrarea igienei mâinilor și menținerea lor departe de ochi, gură şi faţă.