mamaplus

Ceaiul de tei nu ar trebui consumat de gravide și bebeluși. Explicația medicilor

-
//
01.06.2020

Cu un parfum dulce, uimitor şi care îmbată sufletul, teiul este un excelent medicament. Dacă se prepară corect, ceaiul este un remediu pentru mai multe afecţiuni, însă pe loc poate deveni nociv pentru organism. În general, este contraindicat bebeluşilor, gravidelor, şoferilor şi celor care suferă de anemie.

Deşi teiul aduce numeroase beneficii organismului, este important de ştiut că această plantă nu este recomandată tuturor persoanelor, aşa cum am fi tentaţi să credem.

“Ceaiul de tei are o întrebuinţare pentru o gamă largă de afecţiuni, dar nu trebuie folosit în mod abuziv”, ne avertizează medicii.

Dr. Cătălin Luca spune că ceaiul de tei are un efect calmant şi liniştitor al pentru copii, ajutându-i să doarmă mai bine. La bebeluşi, atenţia trebuie să fie sporită. Specialistul spune că ceaiurile consumate de copiii mai mici de şase luni pot avea şi efecte neplăcute.

“Împiedică absorbţia fierului în organism, iar ceaiurile îndulcite cu zahăr sau cele instant îi pot crea dureri de stomac şi o stare de agitaţie. De asemenea, ceaiul poate deshidrata bebeluşul deoarece, consumat în cantităţi mari pentru vârsta lui, ceaiul îi poate suprasolicita rinichii”, a precizat medicul.

Printre persoanele care nu trebuie să consume ceai se numără gravidele (în special în ultimul trimestru de sarcină, pentru că substanţele din tei subţiază sângele şi creşte riscul de hemoragie postpartum), pacienţii cu anemie (împiedică absorbţia de fier), cardiacii (poate accelera ritmul cardiac) şi şoferii (teiul poate produce ameţeală şi stare de somnolenţă).

Efectele benefice ale ceaiului de tei

Ceaiul de tei face minuni atunci când suferim de dureri de cap, oboseală, răceală şi gripă, anxietate. Important este să fie preparat corect pentru a beneficia de toate proprietăţile sale. Floarea de tei, mărunţită bine, se infuzează, nu se fierbe, pentru nu mai mult de 4 minute. Când apa prinde o culoare roşie-maronie intensă nu se mai bea, pentru că ceaiul este toxic.

Băut calduţ, ceaiul de tei este de mare ajutor în caz de răceală şi gripă, reglează temperatura organismului şi decongestionează căile nazale. El stimulează transpiraţia şi scade febra, reduce inflamaţiile şi ameliorează durerile de cap. Sub formă de gargară sau inhalaţii, se utilizează cu succes pentru combaterea stomatitei, amigdalitei, faringitei şi laringitei.

Mai poate fi folosit sub formă de comprese pentru combaterea infecţiilor oculare. Reduce inflamaţiile şi este un remediu excelent pentru ochii umflaţi, pentru combaterea ridurilor şi a cearcănelor. Florile de tei pot ajuta la prevenirea problemelor stomacale (diarea şi indigestia, dar şi vărsăturile). Potrivit studiilor, o cană de ceai de tei înainte de culcare poate îmbunătăţi procesul de digestie. Ceaiul de tei este şi un aliat de încredere al pielii. Datorită conţinutului ridicat de antioxidanţi, combate acţiunea radicalilor liberi şi astfel previne îmbătrânirea pielii.

Ce substanţe conţine floarea de tei?

Pentru a obţine un potenţial maxim din punct de vedere al substanţelor active, florile de tei trebuie culese imediat dupa înflorire, la 1-2 zile după ploaie, pe vreme însorită, şi apoi trebuie uscate la umbră. Florile de tei conţin mucilagii, uleiuri esenţiale, taninuri, glucozide, flavonoide, zaharuri, mangan şi vitamine.