Unde găsim primăvara vitamina C?

Unde găsim primăvara vitamina C?

-
//
20.04.2016

În sfârșit, primăvară! E timpul să ne bucurăm de soarele strălucitor și cerul albastru. Atunci de unde vine apatia, starea generală de rău și slăbiciune? În plus, nici oglinda nu ne adaugă optimism, reflectând pielea uscată și ridurile de pe față… Iar vinovată pentru toate este lipsa vitaminei C!

Unde găsim primăvara vitamina C?

Simptome îngrijorătoare

Vitamina C (acidul ascorbic) intră, fără îndoială în „lista scurtă” a vitaminelor. Prea multe procese care au loc în organism depind de aceasta. Și dacă suferiți de insomnie, viața nu vă bucură și nu aveți chef de nimic, nu este exclus să aveți un deficit de vitamina C. Semnele hipovitaminozei C sunt următoarele: oboseală, dereglări ale somnului, înrăutățirea vederii. Altele sunt și mai vizibile: uscarea și descuamarea pielii, sângerarea gingiilor, inflamarea mucoaselor, vânătăi fără motiv pe corp. Poate nu vă vine să credeți, însă varicele, hemoroizii, depresiile și greutatea în exces sunt „arii” din aceeași „operă”.

Și este bine dacă totul se reduce la aceste simptome. Lipsa totală a vitaminei C din organism – avitaminoza C – poate duce la scorbut. În Evul Mediu, această boală mortală omora populația Europei la fel ca ciuma sau holera. În plus, această boală a răpus mai mulți marinari decât toate bătăliile navale.

Unde găsim primăvara vitamina C?

Rețete „pline de vitamine”

Din fericire, timpurile întunecate ale Evului Mediu au trecut demult, iar vitamina C poate fi cumpărată în orice farmacie, în cele mai diverse forme: drajeuri, pastile sau chiar ampule. Dar nu vă grăbiți la farmacie. De ce să consumăm produse sintetice dacă acidul ascorbic natural poate fi găsit în diverse alimente? Iată o listă scurtă: fructe de pădure – măceș, răchițele, merișor, coacăză neagră, afine, cătină, călin, fragi; legume – ardei gras, toate soiurile de varză, ceapă, usturoi, mazăre verde, roșii; fructe – citrice, mere, kiwi, ananas, rodie.

Acid ascorbic este un compus organic foarte instabil. În procesul de prelucrare termică a produselor, o parte semnificativă a vitaminei C se distruge. De aceea este mai bine să consumăm fructe și legume crude – proaspete, uscate sau congelate, întregi sau sub formă de salate și băuturi.

Vă propunem câteva rețete simple și rapide de bucate din legume și fructe cu un conținut mare de vitamina C.

Salată de varză proaspătă:

  • 0,4 kg de varză albă sau roșie
  • 1 ceapă
  • o cutie mică de mazăre verde
  • sare, zahăr, verdeață, suc de lămâie și ulei după gust

Tăiați varza, sărați și striviți-o puțin cu mâna. Adăugați mazărea verde, ceapa, verdețurile, condimentați cu sare și zahăr. Adăugați suc de lămâie și ulei după gust. 

Unde găsim primăvara vitamina C?

Salată de varză murată – urmați aceiași pași, ținând cont de următoarele aspecte:

  1. Varza murată nu trebuie spălată, doar lăsați-o puțin să se scurgă sucul. În caz contrar varza poate pierde mai mult de jumătate din cantitatea conținută de vitamina C.
  2. Adăugați orice fructe de pădure acre.
  3. Ca dressing folosiți doar ulei.

Băuturi miraculoase

Băuturile din fructe și legume pot fi pregătite în diferite moduri.

  • Ceai cu fructe și fructe de pădure congelate sau proaspete. Mărunțiți fructele, striviți fructele de pădure și adăugați-le în ceaiul cald sau în apă fiartă. Puteți adăuga și o lingură de miere.
  • Mors. Turnați apă peste fructele de pădure, aduceți la fierbere sub capac, adăugați citrice și lăsați să se pătrundă timp de câteva ore.
  • Infuzie de măceș. Turnați apă fierbinte peste fructele uscate și mărunțite de măceș, fierbeți la baia de apă timp de 15 minute și lăsați să se infuzeze. Băutura de măceș poate fi făcută și în termos.
  • Hibiscus (carcade). Infuzie fierbinte: turnați 1 pahar de apă fierbinte peste 1-2 lingurițe de flori de hibiscus, lăsați 4-5 minute. Infuzie rece: turnați 1 pahar de apă de temperatura camerei peste 1 lingură de flori, infuzați timp de o oră.

Aceste sfaturi sunt pentru persoanele sănătoase. Vitamina C este totuși un acid. În plus, fibrele crude, conținute în legume și fructe, sunt asimilate mai greu decât cele prelucrate termic. Prin urmare, dacă suferiți de gastrită, ulcer sau alte boli ale tractului gastrointestinal, manifestați prudență. Înăbușiți, blanșați sau coaceți produsele care conțin acid ascorbic.

Unde găsim primăvara vitamina C?

Ce trebuie să mai știm despre acidul ascorbic?

Doza zilnică recomandată de vitamina C este 70-100 miligrame. Dar acestea sunt cifre aproximative. Persoanele în etate au nevoie de mai puțină vitamina C, în schimb fumătorii – de mai multă. Cum să determinăm doza zilnică de acid ascorbic, pentru a nu abuza de el? Nu vă faceți nici o problemă cu privire la acest aspect! Produsele care conțin vitamina C pot fi consumate în orice cantități, fără a ne teme de hipervitaminoză, ceea ce nu putem spune despre vitaminele din farmacii. Dozarea lor, precum și necesitatea administrării este mai bine să le consultați cu medicul. Desigur, produsele de primăvară au mai puțină vitamina C comparativ cu cele de vară sau toamnă. Ea se distruge mai ușor în procesul de transportare și păstrare a produselor, iar sarcina noastră este să păstrăm cât mai mult din cantitatea rămasă.

  • Supuneți produsele la o prelucrare termică minimă.
  • Folosiți vase emailate sau ceramice. La contactul cu metalele, vitamina C se distruge.
  • Gătiți cu capacul pus, în oale de abur sau multicooker (nemetalice).
  • Cumpărați fructe congelate rapid. Acestea păstrează practic în totalitate cantitatea de acid ascorbic. Pentru a îmbogăți organismul cu vitamina C nu trebuie să ne schimbăm radical alimentația. Este suficient să includem în meniu bucate în acid ascorbic. Iar atunci rezultatele terapiei cu vitamina C vor fi pe față.

Unde găsim primăvara vitamina C?

Sursa