Cu un gust aromat şi condimentat, hreanul este folosit atît la gătit, cît şi în medicina naturistă pentru tratarea diverselor afecţiuni. Rădăcinile au un conţinut bogat de vitamine, de substanţe cu efect antibacterian, dar şi de uleiuri eterice cu efect calmant.
Hreanul se poate folosi în stare crudă, proaspăt, ras, pentru a da gust mîncărurilor, fiind apreciat pentru aroma specială şi pentru gustul picant, dar şi sub formă de tinctură, energizant, sirop sau vin tonic, ca medicament natural.
Anumite substanţe pe care le conţine hreanul au efecte benefice asupra circulaţiei sîngelui în zonele periferice. Astfel, consumul de hrean normalizează tensiunea arterială şi previne riscul formării de cheagurilor de sînge. Totodată, substanţele sulfurate din hrean îmbunătăţesc elasticitatea vaselor de sînge cerebrale şi coronariene, reducînd astfel riscul apariţiei unui infarct sau accident vascular cerebral.