În tinerețe, mamele și bunicile noastre au dus multe lipsuri, printre care și alimentare. Acestea nu erau obișnuite cu un meniu atât de variat pe care-l avem în zilele noastre. În acea perioadă, nimeni nu se gândea la cât de nocive sau sănătoase sunt unele produse.
Timpurile s-au schimbat, însă obiceiurile alimentare au rămas. Și acestea nu sunt întotdeauna bune. Vă vom spune ce nu este bine în meniurile persoanelor de peste 50 de ani:
Monotonie
Chiar dacă acum fiecare persoană, indiferent de statutul social, își poate permite un meniu alimentar variat, bucatele persoanelor în vârstă arată ca și cele de la cantină: terci Hercules, piure de cartofi pe bază de apă, paste răsfierte, iar în zilele de sărbătoare: pui cu maioneză.
Cel mai des, aceste persoane sunt blocate în trecut nu din cauza sărăciei, dar a fricii totale de tot ce e nou. De obicei, la orice sfaturi și sugestii din partea copiilor și a nepoților, aceste gospodine au același răspuns: „Toată viața am mâncat așa și văd că totul e bine!“.
Paste răsfierte
În vremurile sovietice, nimeni nu a auzit că pastele nu trebuie fierte până când devin moi. În general, cuvântul "paste" era asociat cu pasta de dinți. Macaroanele erau fierte până când deveneau lipicioase și amidonate.
De aceea, pastele bunicii nu numai că nu par gustoase, dar, de asemenea, au un indice glicemic mai mare, care duce la creșterea nivelului de zahăr în sânge. Acestea nu le sunt indicate diabeticilor și persoanelor cu kilograme în plus.
Noi vă recomandăm să folosiți paste integrale, fie că vorbim despre paste din ovăz, din grâu sau secară, aduc mari beneficii organismului datorită conținutului mare de fibre și indicele glicemic scăzut în comparație cu tradiționalele paste făinoase.
Pentru frumusețe
Bucatele gătite zilnic nu se decorează. La sărbători, însă, aceste persoane se „întrec pe sine”. Imaginile de mai jos îți vor demonstra acest lucru!
Orez lipicios
Pentru a fi mai friabil, orezul trebuie spălat de mai multe ori înainte de a-l pune la fiert. Dacă nu faci acest lucru, orezul va ieși ca un terci.
Din păcate, multe femei trecute de 50 de ani, ignoră sau nu cunosc această informație. Până când nu atinge consistența mucusului, se crede că orezul încă nu este pregătit.
Hrișcă apoasă
Dacă îți place hrișca friabilă, este mai bine să adaugi două pahare de apă rece la un pahar de cereale. Metoda bunicii înseamnă mai multă apă și pentru că aceasta nu se evaporă, hrișca iese apoasă și lichidă.
Niciun condiment
Bucătăria sovietică nu cunoștea alte condimente, cu excepția sării, a piperului și a frunzei de dafin. Iar persoanele acestei generații, în cel mai bun caz, folosesc amestecuri gata pregătite pentru "pui" și "pelimeni" cu termenul de valabilitate expirat.
Dacă vor decide să experimenteze cu condimentele, cel mai posibil nu le vor adăuga unde trebuie. De exemplu, cimbru în paste făinoase.
Porții uriașe
Probabil și tu ții minte perioada în care era inadmisibil ca cel mic să se ridice de la masă până când nu a mâncat totul din farfurie.
Prânzul în stilul "felul întâi, felul 2 și compot" este o sarcină dificilă pentru sistemul digestiv, în special al copiilor.
În zilele noastre, toți nutriționiștii recomandă să nu ținem cont de sfaturile bunicilor și să consumăm porții mici și dese. Și, cu siguranță, nu ar trebui să “bagi” mâncarea în copiii tăi.
Traducere: Mamaplus.MD