mamaplus.md

Veaceslav Moșin, despre fertilizarea în vitro. Lista clinicilor din Chișinău unde poate fi făcută FIV

-
//
27.01.2015

Astăzi, diagnosticul infertilitate nu este o sentință. Deja de câteva decenii, cu ajutorul tehnologiilor de reproducere asistată, tot mai multe familii pot deveni cu adevărat fericite – să aibă un copil. Una din cele mai eficiente metode – este fertilizarea în vitro. Veaceslav Moșîn, cel care a stat la începutul FIV în Moldova, doctor în medicină și directorul clinicii ”Repromed” a oferit pentru site-ul Mamaplus.MD mai multe detalii despre această tehnologie în domeniul reproducerii. 

Interviu cu Veaceslav Moșin despre fertilizarea în vitro. Lista clinicilor din Chișinău unde poate fi făcută FIV

Veaceslav Moșîn

directorul clinicii ”Repromed”


Interviu cu Veaceslav Moșin despre fertilizarea în vitro. Lista clinicilor din Chișinău unde poate fi făcută FIV Dl Moșîn, dvs ați ajutat deja mii de cupluri să devină părinți. Însă înainte de a începe discuția noastră despre FIV, dorim să aflăm cu ce a început calea dvs. în medicină? 

- Activez în acest domeniu de peste 30 de ani, în anul 1983 am absolvit Universitatea de Stat de Medicină și imediat după stagiere am început să activez în calitate de medic obstetrician-ginecolog în cadrul Centrului de Sănătate a Mamei și Copilului. Am avut norocul să nimeresc în secția de endocrinologie ginecologică, unde deja în primul an de practică am efectuat numeroase operații laparoscopice și ofeream consultații privind sterilitatea locuitorilor țării. Mai târziu, în 1986 am urmat aspirantura în Centrul de ocrotire a sănătății mamei și copilului din Moscova, unde am învățat la renumiți profesori, precum Sidelinicova Vera Mihailovna și Suhih Ghenadie Tihonovici. În anul 1991 mi-am apărat teza de licență, în 1997 teza de doctorat deja la Chișînău, iar în 2001 am primit titlul de profesor. Ceea ce ține de FIV – am manifestat interes față de această temă încă fiind în Moscova și am decis pentru mine, că atunci când voi reveni în țară, voi implementa această metodă. Nu a fost simplu, a fost nevoie de ani de zile, pentru ca în 1996 în Moldova să se nască primul copil conceput prin fertilizare în vitro. 

Interviu cu Veaceslav Moșin despre fertilizarea în vitro. Lista clinicilor din Chișinău unde poate fi făcută FIV Adică puteți fi considerat drept fondator? 

- Reiese ca da. A fost nevoie să depun efort, să conving conducerea de necesitatea acestei metode, să primesc spațiu, să achiziționez echipament, să pregătesc specialiști. Inițial, mi-au oferit o încăpere în incinta policlinicii Centrului Mamei și a Copilului, după care am trimis la stagiere un embriolog, și lucrul s-a pornit. Pe acele timpuri, eficiența acestei metode nu era prea mare, însă aveam un sentiment, că este metoda viitorului. La început erau efectuate puține proceduri – doar 20-30 pe an. Treptat, oamenii aflau despre acestă metodă, înțelegeau, că noi îi ajutăm și apelau la serviciile noastre. Astăzi, de exemplu, în clinica noastră ”Repromed” sunt efectuate cca 1000 de proceduri în fiecare an. Noi însă am calculat, că acest număr reprezintă doar 10-15% din numărul total de cazuri, când este nevoie de FIV, însă din cauza greutăților financiare nu toți își pot permite acest lucru. 

Interviu cu Veaceslav Moșin despre fertilizarea în vitro. Lista clinicilor din Chișinău unde poate fi făcută FIV

Interviu cu Veaceslav Moșin despre fertilizarea în vitro. Lista clinicilor din Chișinău unde poate fi făcută FIV Tehnologiile auxiliare de reproducere – sunt un pas relativ nou în dezvoltarea omenirii. Aveți un sentiment față de lucru, precum că ați decide soarta oamenilor, sau este altceva? 

- În primul rând, pentru început vreau să spun că sunt o persoană credincioasă și cred în Dumnezeu, și înțeleg, că dacă Dumnezeu a permis această metodologie și ea funcționează, înseamnă, că totul are loc cu acceptul lui. În al doilea rând, nu se poate spune, că noi ne implicăm cumva în soartă sau drept niște magicieni creăm ceva din nimic. Sunt celule femeii și sunt celulele bărbatului. Din careva motive, femeia nu poate rămâne însărcinată, de exemplu, are trompele uterine impermeabile. Însă în peste 90% din cazuri, femeia are ovare sănătoase, uter sănătos și ea poate naște un copil. Așa dar, noi pur și simplu ajutăm natura. Copii născuți grație FIV nu se deosebesc prin nimic, sunt copii obișnuiți ai părinților lor. 

Interviu cu Veaceslav Moșin despre fertilizarea în vitro. Lista clinicilor din Chișinău unde poate fi făcută FIV Aveți o statistică, câți copii au apărut pe lume grație activității Dumneavoastră? 

- Date statistice concrete nu sunt, însă dacă vorbim la general, atunci am în jur de 3000 de copiii. Dacă luăm în calcul rezultatele tuturor medicilor din clinică, atunci avem deja peste 5000 de copii. Astfel, pe an ne bucurăm de cca 300-400 de sarcini. 

Interviu cu Veaceslav Moșin despre fertilizarea în vitro. Lista clinicilor din Chișinău unde poate fi făcută FIV Care sunt factorii de care depinde succesul FIV? 

- Factori sunt mulți. În primul rând, sănătatea femeii și a bărbatului. Dacă există o problemă endocrinologică, cum ar fi, disfuncția glandei tiroide, obezitatea sau polichistoza ovariană, atunci probabilitatea se diminuează. Starea uterului de asemenea influențează, aderențele, consecințele avorturilor. Și în sfârșit, un factor important – vârsta, cu cât mai tânără este pacienta, cu atât mai bune sunt rezultatele. Pot să spun, că în mediu, eficiența primei proceduri la femei cu vârsta de până la 35 de ani este de cca 45-50%, după trei proceduri – este de 75-80%. Totodată, după 40 de ani, acest indice este mult mai jos. 

Interviu cu Veaceslav Moșin despre fertilizarea în vitro. Lista clinicilor din Chișinău unde poate fi făcută FIV

Interviu cu Veaceslav Moșin despre fertilizarea în vitro. Lista clinicilor din Chișinău unde poate fi făcută FIV Cum are loc procedura? Ce etape trebuie să urmeze cuplul, care a fost diagnosticat cu infertilitate și care a decis să facă FIV? 

- Prima etapă este de pregătire, noi începem cu diagnosticarea și stabilirea unor cauze posibile, care pot împiedica conceperea. La aceeași etapă, după necesitate, este administrată pregătirea medicamentoasă – vitamine, preparate care îmbunătățesc calitatea spermei, antibiotice, dacă a fost depistată o inflamație, etc. Atunci când analizele și ultrasonografia arată că totul este în regulă, trecem la a doua etapă – stimularea ovulației. Dozele și schemele de stimulare sunt individuale în dependență de vârstă, cauzele infertilității, rezervelor ovariene și altor indici. La etapa de maturare optimă a foliculilor, se trece la etapa de puncție a foliculului. În timpul procedurii, care se face sub anestezie cu ajutorul aparatului ultrasonografic, din foliculii ovarelor sunt aspirate oocitele. Acestea sunt transferate în eprubete de laborator, sunt prelucrate, evaluate calitatea și cantitatea, după care are loc fertilizarea – desinestătător sau cu ajutorul metodei ICSI (injectarea intra citoplasmatică a spermatozoidului). Atunci când fertilizarea s-a produs, noi urmărim, cum are loc divizarea celulelor, care este calitatea embrionilor și în a treia sau a patra zi, decidem câți embrioni vor fi introduși. După introducerea embrionilor sunt administrate preparate hormonale, care majorează șansele implantării, iar peste 2 săptămâni, femeia face testul de sarcină. 

Interviu cu Veaceslav Moșin despre fertilizarea în vitro. Lista clinicilor din Chișinău unde poate fi făcută FIV Au fost în practica dvs. cazuri care pot fi considerate adevărate miracole, când pacienta, care se pregătea de FIV, rămânea însărcinată fără ajutorul dvs? 

- Au fost, dar nu multe. Și nu este vorba de miracole, ci de faptul, că atunci, când pacienta se pregătește pentru FIV, este depistată cauza problemei și este prescris un tratament corespunzător. Astfel, dacă impedimentul a fost înlăturat , femeia are șansa de a rămâne însărcinată. Dacă există motive obiective, din cauza cărora femeia nu poate rămâne însărcinată fără FIV, atunci nu are sens să aștepți conceperea unui copil. 

Interviu cu Veaceslav Moșin despre fertilizarea în vitro. Lista clinicilor din Chișinău unde poate fi făcută FIV Există efecte adverse, potențiale consecințe nedorite, despre care pacienta trebuie să știe? 

- Anterior, problema principală era hiperstimularea ovarelor, în rezultatul căreia, în cavitatea abdominală se acumula lichid, care provoca disconfort și înrăutățirea stării de sănătate a pacientei. Acum, sunt tot mai puține cazuri de hiperstimulare, noi am învățat să anticipăm și să prevenim aceste situații. Următoarea problemă – sarcina multiplă. Desigur, părinții se bucură, însă dacă se ”prind” doi sau trei embrioni, atunci, evident, această sarcină are riscuri sporite. Și desigur, în cazul FIV, pacientele nu sunt asigurate de traume psihologice, deoarece, este dificil să treci peste situațiile de eșec. 

Interviu cu Veaceslav Moșin despre fertilizarea în vitro. Lista clinicilor din Chișinău unde poate fi făcută FIV

Interviu cu Veaceslav Moșin despre fertilizarea în vitro. Lista clinicilor din Chișinău unde poate fi făcută FIV Veaceslav Nicolaevici, care în opinia dvs. sunt pașii cu care se progresează în acest domeniu al medicinii? 

- Probabil, este unul din domeniile medicinei, unde se urmărește cel mai mare progres, unde permanent apare ceva nou, mai bun. Noi achiziționăm în clinica noastră toate inovațiile, pentru a nu bate pasul pe loc. În primul rând, trebuie menționate incubatoarele performante, care mențin regimul parametrilor de bază – temperatura, procentajul de conținut al CO2, PH, pentru a apropia maximal condițiile de laborator de cele naturale. Trebuie de menționat, că în ultimii ani, noi lucrăm cu cele mai eficiente medii pentru cultivare, care creează condiții ideale pentru fertilizarea și creșterea embrionilor. De asemenea, laboratorul nostru este dotat cu microscoape și echipament uncial, care permit efectuarea unor micro manipulări pe celule precum, ICSI (injectarea intra citoplasmatică a spermatozoidului), selectarea celor mai buni spermatozoizi, ecloziunea asistată (pentru simplificarea implantării), iar în cazul unei azoospermii (lipsei spermatozoizilor în spermă) – procedurile TESA și PESA. 

În cazul unui exces de embrioni, este posibilă crioconservarea lor pentru câțiva ani. Indiscutabil, acest progres denotă faptul, că FIV- este tehnologia viitorului. Desigur, eu nu susțin, că conceperea pe cale naturală va rămâne în trecut, însă atunci unde sunt complicații, fără FIV este imposibil, fiind metoda principală de tratare a infertilității. Fiți atenți, eu nu spun, că este ultima, ci principala. Deseori, femeile recurg la FIV în ultimul rând, încercând tot ce este posibil, și pierzând astfel timpul. Noi am menționat însă, că vârsta pacientei este foarte importantă.

Interviu cu Veaceslav Moșin despre fertilizarea în vitro. Lista clinicilor din Chișinău unde poate fi făcută FIV Putem oare din cele spuse să facem o concluzie, precum că fertilizarea în vitro în Moldova se face la un nivel înalt? 

- Desigur. Avem pacienți din România, Ucraina, Rusia, Italia, Germania, Marea Britanie, SUA, Canada, Irlanda, Spania, Portugalia. De exemplu, în noiembrie-decembrie trecut, am avut câteva paciente din străinătate, dintre care două cazuri sunt deosebite. O pacientă din România, anterior a făcut 13 proceduri la ea în țară, în Germania și Turcia, însă abia la noi procedura s-a soldat cu succes – gemeni. O altă pacientă din Marea Britanie cu trei încercări nereușite în clinicile din Londra a făcut la noi FIV și implantarea înainte de Crăciun. Acum câteva zile am primit un mesaj de la ea, precum că testul de sarcină este pozitiv. Dacă vorbim despre clinica ”Repromed”, doar puține clinici din Europa sunt la fel de bine dotate. Desigur, multe depind nu doar de condiții, dar și de experiența medicilor. Dacă respecți tehnologia și lucrezi cu cele mai bune preparate, atunci rezultatul neapărat va fi înalt. Toate clinicile care se respectă se străduie să lucreze cu cu cele mai bune medii, ace, echipament, preparate, accesibile în ziua de astăzi. 

Interviu cu Veaceslav Moșin despre fertilizarea în vitro. Lista clinicilor din Chișinău unde poate fi făcută FIV

Interviu cu Veaceslav Moșin despre fertilizarea în vitro. Lista clinicilor din Chișinău unde poate fi făcută FIV De ce sumă este nevoie pentru FIV? 

- Prețurile sunt diferite. De exemplu, procedura clasică a FIV cu stimularea ovulației costă 35 de mii de lei, mini-FIV – 15-20 mii de lei. FIV în ciclu natural – până la 15 mii de lei. Suplimentar se achită preparatele pentru stimularea ovulației. Desigur, tehnologiile de reproducere asistată necesită cheltuieli financiare, fizice și emoționale. Este posibil stresul psihologic, multe cupluri spun, că trec prin stresuri psihologice. De regulă, pacienții speră doar la un rezultat pozitiv, încă ciclul de tratament se poate finaliza și cu eșec. Pacienta poate rămâne dezamăgită și furioasă, uneori apare chiar și sentimentul de singurătate. În acest moment este foarte importantă susținerea medicului, a prietenilor și a rudelor. Dacă încercarea dvs de FIV nu s-a finalizat cu succes – nu disperați!. Trebuie să mergeți la medicul dvs. pentru depistarea cauzelor eșecului FIV. Totul, ce va ajuta în astfel de situații – este timpul și programul repetat de FIV. Experiența arată, că cel care este persistent și are un scop în viață, de regulă obține ce vrea. Și aveți pentru ce să luptați, pentru un viitor copil al dvs. – pentru o nouă viață minunată! 

În continuare vă propunem lista clinicilor din Chișînău unde poate fi efectuată fertilizarea în vitro. Trebuie să constatăm, că în instituțiile de stat, această procedură nu se face. Dacă încă acum câțiva ani, FIV putea fi făcut în Centrul Național de sănătate reproductivă și genetică (Centrul de planificare a familiei), astăzi serviciul respectiv este oferit doar în clinicile private. 

Repromed

”Repromed” - este o clinică medicală privată, specializată în diagnosticul și tratamentul dereglărilor funcției reproductive a femeilor și bărbaților. Echipa de medici este formată din specialiști cu înaltă calificare și experți în reproducerea umană: infertilitate, reproducere asistată, ecografie, andrologie, embriologie, genetică, endocrinologie, laparoscopie și histeroscopie. 

  • Fertilizare în vitro ciclu cu stimulare ovariană – 34900 lei. 
  • Fertilizare în vitro ciclu natural.

Adresa: bd. Cuza Vodă, 29/1.

Telefon: 022 263 888, 022 263 889

www.repromed.md

Medpark 

Medpark International Hospital – se specializează în fertilizarea în vitro și alte metode de tratare a infertilității. Spitalul propune toate tipurile de servicii, ce țin de tratarea infertilității. Pachetul FIV oferit pacienților presupune servicii clinice, servicii de laborator, monitorizarea hormonală, teste serologice și preparate folosite în cazul FIV. Detalii privind prețurile serviciilor puteți primi accesând site-ul instituției medicale. 

  • Pachet FIV – 49000 (începând cu 1 februarie 2015 – 550000 lei) 

Adresa: str. A. Doga, 24

Telefon: 022 400 040.

www.medpark.md

NewMedLife 

Centrul medical «New Med Life» – este o instituție privată specializată în diagnosticarea și tratarea tuturor tipurilor de infertilitate. Laboratorul FIV este dotat cu utilaj performant, centrul fiind fondat drept o instituție de frunte în domeniul tehnologiilor de reproducere asistate. 

  • Procedura FIV – 28000 lei 

Adresa: str. Petru Zadnipru, 4/5

Telefon: 022 425 777, 079 177 955, 078 888 799.

www.newmedlife.com

TerraMed 

Clinica privată ”TerraMed” – este o instituție modernă de tip european. Puteți apela la serviciile specialiștilor cu orice problemă ce ține de tratarea infertilității, reproducerii și sarcinii. Pe pagina web a clinicii puteți găsi informații privind procedura FIV de la primul pas până la final, despre indicațiile pentru FIV, pregătirea și șansele pentru un rezultat de succes. 

  • Procedura FIV – 30000 lei. 

Adresa. Str. Trandafirilor, 15/4

Telefon: 022 202 373, 022 503 405.

www.terramed.md