Copiii răcesc des, au nasul înfundat și gâtul bolnav – mulți părinți sunt la curent cu aceste probleme nu din auzite. Așa se face că de cele mai multe ori, părinții tratează simptomele, însă, uită că mult mai importantă este eliminarea cauzelor. Amigdalele și adenoizii, de ce uneori sunt înlăturate, cum se poate evita intervenția chirurgicală și care sunt consecințele pentru organismul lipsit de un anumit organ? La aceste întrebări dar și la altele a răspuns, pentru site-ul Mamaplus.MD, medicul otorinolaringolog de înaltă categorie Svetlana Postovaia. Tratăm nu trebuie de eliminat – unde punem virgula, decideți după ce citiți acest articol!
Svetlana Postovaia
medic otorinolaringolog
Doamna Svetlana, care este tendința afecțiunilor organelor ORL în Moldova la ziua de astăzi?
- Aș spune că în ultima vrem, tendința este foarte tristă, infecțiile cronice ale organelor ORL a întinerit. Acele probleme care se atestau, anterior, la copilașii mai mari, astăzi, se întâlnesc la copiii mai mici. De exemplu, în conformitate cu normele, medicul ORL este în drept să stabilească diagnoza de amigdalită cronică după 5 ani, astăzi însă, de multe ori copiii de 3-4 ani manifestă toate simptomele amigdalitei cronice. Sunt foarte multe complicații al afecțiunilor cronice ale organelor ORL. Copii au început să vină cu probe reumatice pozitive, iar asta este dovada unui sistem imunitar slăbit, răspuns imunitar slab la implantarea microbiană.
În ce constă motivul acestei evoluții negative a evenimentelor?
- Motive sunt o mulțime, elementar, se răsfrânge gradul de ocupație al părinților, bolile nu se tratează până la capăt, se omite debutul afecțiunii. Următoarea problemă esențială – alimentația. Anterior spuneam că pentru ca un copil să fie sănătos, el trebuie să bea un pahar de lapte de dimineață. Astăzi, însă, în produsele lactate și de alt gen se adaugă conservanți, produse naturale sunt tot mai puține și toate aceste alimente ajung în organismul copilului, se filtrează prin ficat, evident, are loc suprasolicitarea glandei pancreatice pentru că ea nu reușește să producă cantitatea suficientă de componente pentru prelucrare, se destabilizează procesul de digestie. Primele probleme care apar – sunt cele legate de căile respiratorii. Dacă bariera nu funcționează, totul coboară mai jos. Încă un factor neplăcut – copiii se nasc, deja, cu predispunere genetică. Dacă până a naște copii, părinții au avut un buchet întreg de afecțiuni cronice, aceeași pancreatită, amigdalită cronică, sinuzită sau rinită vasomotorie, crește probabilitatea că bebelușul va lua din născare aceste probleme. Fonul genetic, plus atacul din exterior influențează sănătatea copilului. Evident, pentru a se realiza acest lucru, trebuie să existe anumite condiții, care, din păcate, sunt suficiente.
Dacă e să vorbim despre migdale și adenoizi, de ce se inflamează atât de des?
- Organele ORL îndeplinesc rolul de ”vamă”. Dacă ceva nu este în regulă, ”vama” – căile respiratorii superioare – nu trebuie să permită trecerea. Sarcina inelului limfoid este să nu permită infecției să treacă mai departe, să o filtreze. Inițial, așa și se întâmplă, însă, agresivitatea microbilor este din ce în ce mai mare. Pe fundalul conservanților și atenției noastre sporite asupra antibioticelor, microbii au tendința de a se apăra și apare asemenea termen ca rezistența. Preparatele nu acționează corespunzător, decurge procesul de acumularea a componentelor chimice, ficatul este deja suprasolicitat, pancreasul nu funcționează pe măsură și răspândirea decurge. Evident, perspectivele nu sunt dintre cele mai frumoase. Vin copii de 6-7 ani, vârsta la care sinusurile nazale abia încep să se dezvolte cum trebuie, iar din imagine este clar că acestea sunt, deja, pline de puroi. Totodată, o problemă generează alta. Infecția nazală cronică este minim încă o problemă legată de rândul superior al dinților. Se formează greșit maxilarul superior, are loc alocarea și odinea greșită a dinților, se întâmplă că pur și simplu nu este loc pentru ieșirea dinților, iar uneori, nici măcar nu există rudimente de dinți. Timpul trece și, ulterior, ne confruntăm cu probleme mari. Știți, în timpul sovietic, în policlinici activau medici pentru adolescenți, probabil că dintr-o parte s-ar părea că asemenea specialiști nu au nici-o valoare, însă, ei erau necesari. Pentru ce? Pentru a avea o generație sănătoasă. Acum, nimeni nu se ocupă de sănătatea adolescenților, în lipsa atenției cuvenite, ei nu s-au tratat odată până la capăt, a doua și a treia oară, iar la 15 – 16 ani, suferă deja de afecțiuni cronice! Infecția netratată până la capăt nu dispare, ea își găsește un locșor și începe să se înmulțească. Adică, avem ”un organism în organism” și dacă nu expulzăm acest parazit, care s-a instalat ”ilegal”, cu timpul el devine tot mai ”obraznic”.
Dacă microbii devin ”obraznici”, intervenția chirurgicală este inevitabilă?
- În opinia mea – trebuie să facem tot posibilul pentru a păstra organul, în organism nu există nimic în plus. Atunci când această luptă s-a epuizat și se conștientizează că propria rezervă de apărare a pacientului nu mai funcționează, atunci este necesară înlăturarea. Această formulă este cea mai importantă pentru mine și explic de ce. În ultima perioadă a crescut foarte mult numărul pacienților cu sinuzită: ați stat sub climatizor sau ați alergat și transpirat iar peste o zi – două manifestați sinuzită. Bariera de apărare nu a funcționat. Dacă, însă, nu aveți amigdalele, probabilitatea de a face sinuzită este și mai mare. Noi înlăturăm amigdalele doar atunci când acestea pot fi cauza unor complicații sau au devenit deja.
Adică acestea devin cauza unei boli?
- Evident! Ele acumulează infecție după care încep să o răspândească în rinichi, ficat, inimă și alte organe. Profesionalismul medicului constă anume în acest lucru, în faptul de a sesiza momentul în care infecția s-a acumulat dar complicații încă nu sunt, când infecția din amigdale abia a început să se gândească că este timpul ”să facă o pacoste”, abia atunci se pune problema înlăturării lor. Însă, trebuie să constatăm că, în linii generale, pacienții sunt atât de ocupați încât se adresează la medic numai atunci când sunt deja complicații. Le sunt foarte recunoscătoare pacienților care au încredere în mine și vin la timp, atunci când încă mai pot fi ajutați, când li se mai poate prescrie tratament.
Ce trebuie să-i pună în gardă pe părinți pentru a se adresa cât mai repede medicului ORL, anume la specialistul de profil și nu la medicul de familie?
- Infecțiile virale frecvente, dacă copilul se îmbolnăvește la fiecare două săptămâni. De regulă, la prima infecție virală nimeni nu aleargă la medic, au citit în internet, le-a sugerat ceva farmacista și au oprit procesul inflamator. Trec două săptămâni și copilul se îmbolnăvește din nou, abia atunci părinții merg la medicul de familie. Medicul le prescrie tratamentul de rigoare, peste o perioadă, copilul se îmbolnăvește din nou. Pacientul revine la medicul de familie și așa se poate repeta de câteva ori până când medicul de familie nu le dă îndreptare la medicul ORL sau părinții încep să caute un specialist de profil.
Este adevărat că amigdalele inflamate sunt tipice pentru copii și nu afectează maturii?
- Dacă e să vorbim despre amigdala faringiană, atunci, aceasta este acea porțiune de limfă, care pe fon hormonal, cu timpul, când fetița devine femeie, iar băiatul – bărbat, trebuie să dispară. Amigdală faringiană este oferită copilului de natură pentru a face față infecțiilor din jur. Însă, să revenim la fluor microbiană, paradoxul constă în faptul că microbii nu o lasă să dispară. Copilul crește din punct de vedere hormonal, însă, din cauza conținutului sporit de floră patogenă, ea nu se usucă. Cunosc câteva exemple când amigdala faringiană a fost înlăturată pacienților de 30-35 de ani!Este important să creștem imunitatea pentru a nu primi toată flora microbiană patogenă. Nu putem trata toată lumea, trebuie să ne tratăm pe sine.
Vorbiți despre profilaxie care nu permite ca organele ORL să ajungă în stare critică?
- Există și un proverb în acest sens – pregătește-ți sania vara. Pacienții mei știu deja că profilaxia se face vara pentru a nu vizita medicul toamna și iarna.
Ce presupune această profilaxie?
- Totul depinde de afecțiunea de care suferă pacientul. De exemplu, la începutul verii, vine un copil de 3 ani, care se confruntă des cu infecții virale, hipertrofia amigdalelor, nasul nu respiră. Inițial, verificăm paraziții din organism, dacă ei sunt, facem tratament și începem profilactica. La noi, la dispensarul AȘM, s-a deschis o cameră salină – facem un curs specializat, tot aici activează și școala alimentației corecte! Fiecare situație este individuală, să presupunem – vine un copil de 10 ani care suferă frecvent de angină, tulburarea respirației nazale, înfundarea frecventă a nasului. În acest caz, ne asigurăm că nu există vegetații adenoide, în cazul în care există țesutul adenoid, care provoacă exacerbarea sinuzitei, amigdalită, atunci se fac toate analizele și se pune problema eliminării amigdaliene adenoide. După 3-4 săptămâni de vindecare a nazofaringelui, acum aveți posibilitatea de a ne ocupa de amigdalele palatine. Acestea sunt spălate, se face un curs de recuperare și în perioada rece, acest copil nu mai vine sau vine mult mai rar.
Ați vorbit despre spălarea amigdalelor palatine, cum are loc această procedură?
- Anul trecut, am reușit să achiziționez aparatul ”Tonzillor”, ceea ce a permis facilitarea și eficientizarea procedurii. Observ, din practica mea că după procedura efectuată cu aparatul dat, gradul de eficiență este egal cu 3-4 proceduri obișnuite, în unele cazuri chiar cu 5-6. Apariția camerelor saline a sporit considerabil eficiența tratamentului organelor ORL. Recent, împreună cu doctorul terapeut Olimpia Gherman, am revenit din Polonia de la o conferință internațională de profil și am constatat că există puțină informație cu privire la efectul camerelor saline asupra căilor respiratorii superioare.
Doamna Svetlana, care sunt sfaturile dumneavoastră profesionale și ce le doriți cititorilor noștri?
- În primul rând, vreau să-i rog pe părinți să mai lase din treburi, să stea alături de copiii lor, să le citească înainte de somn și sunt convinsă că vor sesiza dacă respiră sau nu nasul, îi aude sau nu copilul… Toate acestea se pot sesiza în timpul unui contact apropiat. Dacă ați observat ceva, adresați-vă medicului și problema va fi soluționată la etapă incipientă. Mai mult decât atât, niciodată nu este târziu pentru profilaxie. Viruși sunt, însă, nu atât de agresivi încă. Chiar dacă ați scăpat perioada de vară, preocupați-vă de sănătatea copilului acum și în sezonul de incidență ridicată a bolii, medicii vor avea mai puțin de lucru. Fiți sănătoși, vă rog!
În linii generale, concluzia este clară, este necesară adresarea la timp la medic, iar amigdalele trebuie, în primul rând, tratate – nu înlăturate. Dacă s-a întâmplat, totuși, că momentul a fost scăpat iar intervenția chirurgicală este inevitabilă, veți avea nevoie de lista instituțiilor medicale unde se fac asemenea operații.
Unde în Chișinău poate fi efectuată înlăturarea amigdalelor de adenoidelor:
Spitalul Clinic Republican
Adresa: str. Testimițanu, 29
Telefon: 022 403 559, 022 403 600, 022 728 585.
Prețul: 82 lei (amigdalele).
Spitalul Clinic Republican pentru Copii ”Emilian Coțaga”
Adresa: str. V. Alecsandri, 2
Telefon: 022 727 739, 022 728 107.
Prețul: operația este gratuită (în baza îndreptării).
Spitalul Municipal №3
Adresa: str. A. Russo, 11
Telefon: 022 444 033.
Prețul: după consultația individuală
Medpark
Adresa: str. A.Doga, 24
Telefon: 022 40 00 40.
Prețul operației: 8000 de lei (înlăturarea parțială), 9000 de lei (înlăturarea integrală)
TerraMed
Adresa: str. Trandafirilor, 15/4
Telefon: 022 202 373, 022 503 405.
Prețul: 400 euro
Centrul ”Microchirurgia ochiului”
Adresa: str. Zelinschi, 15
Telefon: 022 558 365.
Prețul: operația la adenoide – 3380 lei, amigdalelor – 3380 lei (parțială), 5000 lei (integrală).
Galaxia
Adresa: str. Alexandru cel Bun, 54
Telefon: 022 858 400, 022 858 532.
Prețul: 8000 lei
Calmed
Adres: str. Alecu Russo, 11B
Telefon: 022 499 595.
Prețul: după consultația individuală