Tusea este cel mai des simptom al bolilor bronhopulmonare, este întâlnită atât la adulți, cât și la copii. În patologia copilului, bolile aparatului respirator și anume infecțiile acute respiratorii dețin un loc de frunte, din cauza particularităților de vârstă și anume- orificii și fose nazale înguste, laringe îngust, comunicare directă între faringe și ureche și nu în ultimul rând capacitatea redusă a sistemului imun. Dar nu vă panicați, de fapt tusea ne vine în ajutor, ea este un act reflex îndreptat spre a curăța căile aeriene de impurități.

Olimpia Gherman
medic pneumolog
Centru Medical MediPartner

Există tuse iritativă (seacă) și productivă (umedă).

Tusea productivă este prietenul nostru, deoarece curăță plămânii de mucus împreună cu virușii, bacteriile moarte sau alți produși rezultați în urma luptei sistemului imun cu infecțiile virale sau bacteriene.

Tusea iritativă sau uscată nu tratează, ci semnalizează o problemă și anume iritarea de către factorii  mecanici (poate fi o tumoră), chimici (fum, praf), inflamatori sau diverși alergeni.

Tusea iritativă, care nu se transformă în umedă și durează mai mult de 2-3 săptămâni, trebuie să fie un motiv cert pentru adresare la medic.

Există cauze mai puțin cunoscute pentru apariția tusei uscate:

1. efect secundar la tratamentul unor medicamente antihipertensive, inhibitor al enzimei de conversie (captopril)

2. refluxul gastroesofagian

3. tusea postinfecțioasă (Mycoplasma, Chlamidia, Bordetella pertutusiss)

4 tusea nocturnă sau apariția tusei la efort fizic sau la inspirația de aer rece poate fi semn de astm bronșic, există opinii că varianta tusivă a astmului bronșic acolo unde este doar tusea este în jur de 40 %

5. diverse patologii ORL

mamaplus

Prevenirea infecțiilor respiratorii și patologiilor respiratorii

Se cunoaște că receptivitatea copilului la îmbolnăvirile aparatului respirator este legată de vârstă, cu cât mai mic este copilul, cu atât mai des se îmbolnăvește datorită particularităților de vârstă a căilor respiratorii.

De aceea, cu cât copilul este mai mic, cu atât trebuie mai mult protejat de persoane potențial infectate – adulții pot fi doar purtători de diverse boli, fără a avea simptome.

Prevenirea infecțiilor repiratorii constituie o datorie a întregii familii – părinții responsabili nu vor permite copiilor bolnavi să frecventeze grădinița sau alte colectivități, de asemenea nu vor accepta vizita copiilor bolnavi.

Aerisirea de două ori pe zi a spațiului unde este copilul sau adultul este o măsură indispensabilă pentru prevenția bolilor respiratorii și nu uităm zicala din străbuni: acolo unde nu pătrunde soarele, va pătrunde doctorul, soarele omoară microbii și este indispensabil în sintetizarea vitaminei D, care deține un rol important în imunitatea copilului.

Evitarea fumatului pe perioada sarcinii este obligatorie, odată născut, copilul trebuie protejat la maxim, nu uităm că fumatul pasiv este la fel de periculos ca și cel activ.

Igiena locuinței. Un alt aspect important: evitați la maxim umiditate aerului mai mare de 60 și mucegaiul, care pot fi un factor alergizant, de asemenea alergizarea poate fi și de la diverse chimicale casnice.

Atunci când tusea durează mai mult de 3 săptamâni, adresați-vă neapărat la medicul specialist!

mamaplus

Adresa: Chișinău, bd. Moscovei, 15/7

Telefon: 0600 24 888