Reprizele de tuse ale copiilor pot fi de-a dreptul anevoioase, perturbându-le activitățile cotidiene și mai ales somnul. Depășiți de situație, părinții ajung disperați la farmacie în căutarea unor soluții-minune. De cele mai multe ori însă, acele soluții nu sunt într-atât de folositoare cum ar părea la prima vedere.
Chiar dacă foarte multă lume consideră siropurile de tuse un adevărat colac de salvare în situațiile care scapă de sub control, majoritatea pediatrilor avertizează însă că această opțiune este nu doar una greșită ci și inutilă în cele mai multe cazuri. De aceeași părere este și medicul pediatru Igor Pletosu, care a venit cu un șir de precizări în acest sens.
”Părinții mereu aleargă la farmacii și procură orice le dă farmacistul pentru primele simptome de tuse la copii. Tusea poate avea multe alte cause decât bronșitele, pentru ce și sunt majoritatea preparatelor de tuse. Nu administrați copiilor siropuri de care ei nu au nevoie în peste 90% din cazuri, faceți doar irosire de bani ș alimentați copilul cu medicamente care pot chiar dăuna copilului. Câți bani au cheltuit părinții pe siropuri de tuse în ultimii 5 ani, se putea construe un spital pediatric modern. Nu administrați copiilor siropuri inutile fără ca acesta să fie examinat de un medic profesionist.”, suține dr. Igor Pletosu.
Mai mult, potrivit specialiștilor, părinții care cumpără frecvent siropuri de tuse pentru cei mici ar trebui să fie foarte atenți la indicațiile de pe etichetele produselor. Cele mai multe siropuri și pastille de tuse conțin ingrediente ce ar putea avea efecte adverse sau ar putea fi toxice și dăunătoare pentru copii în cazuri de supradoză.
Pentru ameliorarea tusei la copii este necesar să respecți câteva reguli de bază, cum ar fi menținerea temperaturii de până la 20 -22 grade Celsius în locuință, instalarea unui umidificator în camera copilului, consumul sporit de lichide pentru fluidizarea mucusului și favorizarea expectorației.