Fiind mai o afecțiune mai des întâlnită în rândul copiilor cu vârsta cuprinsă între 6-12 ani, amigdalita sau ”roșu în gât” este  caracterizată de acea durere înțepătoare în gât, însoțite de febră, dureri în urechi și respirație urât mirositoare. Chiar dacă e una din bolile copilăriei, amigdalita poate afecta și adulții. Dacă aceasta devine cronică, medicul ORL ar putea recomanda extirparea amigdalelor, această procedură fiind numită amigdalectomie. Află în continuare ce riscuri presupune această intervenție chirurgicală și alte detalii importante pe care ar trebui să le știi despre această afecțiune.

”În primul rând trebuie stabilit tipul de amigdalită sau angină. Există două tipuri: acută sau cronică. Cele acute se împart în mai multe clase, cea mai cunoscută fiind amigdalita acută pultacee, în momentul în care, la nivelul amigdalelor, avem acele depozite de material albicios, care este infecția purulentă. Aceasta se asociază, de obicei, cu stări febrile, stare generală alterată, dificultate la înghițit.”, susține medicul ORL Remus Mihalcea.

Din momentul în care simți primele simptome caracteristice amigdalitei, ar fi bine să te adresezi unui medic specialist pentru a urma un tratament corect și în niciun caz să nu te tratezi singur, pentru a nu dezvolta complicații.

”Complicația cea mai frecventă este flegmonul periamigdalian, care necesită o abordare diferită și spitalizare. Dacă vorbim de o amigdalită cronică, cel mai frecvent simptom este ”jena în gât”. De asemenea, pentru un diagnostic corect, trebuie să ne adresăm unui medic de specialitate, bine ar fi ORL, sau chiar medic de familie. Ca și investigații avem de făcut un examen videofibroscopic, dacă avem posibilitatea, și un set de analize de sânge. Eventual și un exudat faringian dacă se poate recolta în cabinetul respectiv”, a mai adăugat dr. Remus Mihalcea.

Totodată, specialistul a explicat și când e bine să apelăm la intervenția chirurgicală de îndepărtare a amigdalelor. 

”Momentul îl stabilește medicul se specialitate. Se iau mai mulți factori în calcul, cum ar fi infecțiile repetate, mai mult de 3-4 infecții pe an timp de 2-3 ani consecutiv și un exudat faringian corelat cu analize de sânge, la care trebuie să urmărim anumiți paramentrii. 

La copii ar fi ideal să facem o micșorare a tonsilelor, a amigdalelor, pentru a nu le scoate în totalitate și pentru a păstra rolul și funcția lor până la vârsta de 14 ani. Repet, ele au un rol în imunitate, până undeva la 14-16 ani. După, își pierd rolul în protecția organismului”, a mai precizat medicul ORL.