Deseori cancerul de col uterin este asociat cu virusul Papilloma Uman sau Human Papilloma Virus (HPV), o infecție sexual transmisibilă. Cea mai eficientă metodă de prevenire a cancerului de col uterin, științific demonstrată, este prevenirea infectării cu HPV prin intermediul vaccinării. Alexei Ceban, medic epidemiolog, specialist în imunizări din cadrul Agenției Naționale pentru Sănătate Publică a oferit mai multe detalii despre vaccinul împotriva HPV.
De unde ajunge vaccinul anti-HPV administrat în Moldova și cine îl produce?
Vaccinul împotriva HPV, utilizat în acest moment, previne peste 70% dintre cancerele de col uterin. Imunitatea oferită de acesta este asigurată pentru întreaga viață. Din decembrie 2017, vaccinul Gardasil, produs în Statele Unite ale Americii, ce oferă protecție împotriva a 4 tipuri de virus HPV este disponibil absolut gratuit pentru fetele cu vârsta de 10 ani din Republica Moldova. Efectuat potrivit recomandărilor medicilor, eficiența acestuia este de peste 95%.
Când trebuie administrat vaccinul?
Imunizarea fetelor este recomandată pentru vârsta de 9-14 ani, cu 2 doze de vaccin. Între prima și a doua doză de vaccin trebuie să fie o pauză de cel puțin șase luni. Între vârsta de 15-26 de ani se recomandă vaccinarea cu 3 doze ale acestui vaccin - la 0, 2 și 6 luni. Vaccinul poate fi administrat și băieților cu scopul prevenirii infectării acestora cu HPV.
Ce conține un vaccin împotriva virusului Papiloma?
Adjuvanții sunt substanțele adăugate la vaccinuri, pentru ca acestea să funcționeze mai bine prin îmbunătățirea răspunsului imun la vaccin, necesar pentru obținerea imunității protectoare sau scăderea numărului de doze necesare. Într-o doză de vaccin se conțin aproximativ 0,00002 grame de săruri de aluminiu, în timp ce o singură tartină cu cașcaval conține aluminiu cât în 10 doze de vaccin. Pentru comparație, în primele 6 luni de viață, bebelușii primesc aproximativ 120 mg de aluminiu, dacă sunt hrăniți cu lapte praf de soia, 40 mg, dacă sunt hrăniți regulat cu lapte praf, 10 mg de aluminiu, dacă sunt alăptați și doar 4 mg, dacă li se administrează toate vaccinurile recomandate.
Pe lângă aceasta, aluminiul este prezent în apă și aerul pe care îl respirăm zilnic. Având în vedere prezența aluminiului pretutindeni, întârzierea vaccinurilor nu va reduce semnificativ expunerea copilului la aluminiu, ci doar va crește posibilitatea de a suferi o infecție severă și potențial fatală.
Vaccinul mai conține stabilizatori. De ce un vaccin are nevoie de ei?
Stabilizatorii sunt folosiți în vaccinuri pentru a proteja integritatea ingredientelor active în timpul fabricării, depozitării și transportului. Unul dintre aceștia este polisorbatul 80. Acest aditiv este folosit pe parcursul multor ani în calitate de emulgator, pentru a încetini topirea înghețatei, sau în produsele cosmetice și soluțiile de îngrijire a dinților. O singură porție de înghețată poate conține 170.000 micrograme de polisorbat 80, pe când o doză de vaccin – doar 50 de micrograme. Astfel, această cantitate nu poate cauza reacții adverse, nici nu poate produce infertilitate, așa cum se vehiculează uneori în spațiul on-line.
Care e rolul conservaților în vaccin?
Conservanții sunt utilizați în unele vaccinuri pentru a preveni pătrunderea bacteriilor sau fungilor în flacoanele din care se extrag mai multe doze. Cel mai frecvent conservant din vaccinuri este tiomersalul (mercurul), care nu este toxic. Acesta are o perioadă de înjumătățire și se elimină din organism foarte repede. Toxic este metil mercurul, care nu se elimină din organism și se poate conține chiar și în pește. Din 2002, vaccinuri ce ar conține tiomersal (mercur) nu se mai produc. Astfel, nici vaccinul HPV nu conține mercur.
Cauzează vaccinul anti-HPV sterilitate la fete?
Vaccinul împotriva virsului HPV nu cauzează sub nicio formă sterilitate la fete. La fel, acesta nu afectează nici fertilitatea băieților sau a deja a bărbaților. De fapt, vaccinul anti-HPV, din contra, contribuie la protecția fertilității, prevenind leziunile cervicale pre-canceroase și cancerul de col uterin. Tratamentul chirurgical în cazul depistării leziunilor pre-canceroase poate cauza o naștere prematură și pierderea sarcinii, iar terapia administrată în cancerul cervical (înlăturarea colului uterin sau uterului, chimioterapia și/sau radioterapia) cauzează sterilitate la femei.
Influențează vaccinul anti-HPV comportamentul sexual al fetelor?
Studiile, efectuate pe marginea acestui subiect, denotă că fetele cărora li s-a administrat vaccinul anti-HPV nu au un debut sexual mai timpuriu și nu au mai mulţi parteneri sexuali comparativ cu fetele nevaccinate.
Există contraindicații pentru vaccinul anti-HPV?
Contraindicații pentru administrarea vaccinului pot servi reacțiile alergice la unul dintre compușii vaccinului, sarcina, dar și stările febrile grave.
Care sunt reacțiile adverse în urma administrării vaccinului?
Reacțiile raportate până acum sunt minore. Ele apar peste câteva ore de la injectare și dispar în scurt timp. Deci nu e niciun pericol. Acestea pot fi clasificate în locale și sistemice. Cele locale sunt reprezentate de durere, umflarea sau înroșirea zonei, în care a fost introdus vaccinul. Cele sistemice sunt reprezentate de cefalee, lipsa poftei de mâncare, febră sau dureri musculare. În Moldova nu a fost înregistrat până acum nicio reacție adversă severă.