Una din alarmele care le dau bătăi de cap mămicilor ține de constipația copiilor și numărul de scaune pe care ar trebui să le aibă cel mic zi de zi. Pentru că fiecare copil este absolut unic, iar alimentația, modul de viață și timpul de digestie sunt factori decisivi în acest proces, medicul chirurg-pediatru Igor Ambros are câteva sugestii pentru părinți, care s-ar putea să le ușureze misiunea aparent dificilă.
”Dacă are o alimentație corectă și echilibrată, un copil ar trebui să aibă un scaun pe zi, lucru care diferă în cazul bebelușilor nou-născuți. La sugari, un scaun pe zi ne poate vorbi despre faptul că nu primește destul lapte. Pe de altă parte, din cauza că sugarii pot avea mișcări peristaltice intestinale foarte rare, chiar fiind alimentați suficient, pot avea scaun doar o singură dată pe săptamână. Pentru copiii nou-născuți defecația (scaunul) este un efort enorm, de aceea nu va alarmați atunci când el se înroșește și plânge în timpul procesului.”, susține medicul chirurg-pediatru Igor Ambros.
În cazul în care copilul suferă de constipație și se află deja la etapa de diversificare, specialistul recomandă modificarea meniului pentru rezultate mai bune:
- porții mici sau pireu de pere, prune, caise, pentru a stimula mişcările intestinale;
- cereale sau terci de orz, ovăz, în locul celor de orez;
- limitarea aportului de alimente constipante cum ar fi bananele, orezul, morcovii fierţi.
- pentru un rezultat mai bun, masați burtica copilului!
”Oferiți zilnic copilului o cantitate mică de apă adăugator la masa obișnuită. Dacă nu se va ameliora situația, încercați să-i dați suc natural din măr, pere sau prune. Începeți de la 30ml și creșteți treptat volumul pînă la 120 ml zilnic, în dependență de necesitate. Încurajaţi copilul să facă plimbări, câteva ture. Dacă încă nu merge, încercați mişcarea de pompare a picioarelor în loc. În timp ce stă culcat pe spate, mutați ușor picioarele înainte, circular de parcă ar pedala o bicicletă.
Dacă copilul dumneavoastră se luptă de câteva zile de la ultimul scaun și nu se produce defecația, puteți ajuta copilul cu supozitoare de glicerină introduse în anusul copilului. Supozitoarele de glicerină pentru copii sunt destinate numai pentru utilizare ocazională, în cazul în care schimbările de dietă și celelalte măsuri nu sunt eficiente. Nu folosiți ulei mineral, laxative stimulante sau clisme pentru a trata constipația la sugari!!! Consultați mai întâi medicul!”, a mai adăugat dr. Igor Ambros.
În ce cazuri este necesară intervenția urgentă a medicului pediatru?
- bebelușul este mai mic de 4 luni și nu a avut scaun în termen de 24 de ore sau mai mult;
- bebelușul nu mănâncă, pierde în greutate sau are sânge în scaun;
- tratamentul de bază, cum ar fi ajustarea dietei nu ameliorează starea lui.
În cazul în care constipația persistă în ciuda schimbărilor de dietă sau este însoțită de alte semne sau simptome, cum ar fi voma sau sângerarea rectală, adresați-vă urgent la medic.