Hipertensiunea arterială este o problemă majoră de sănătate la nivel mondial, întrucât afectează aproximativ o treime din populația adultă, ducând la complicații extrem de grave, ce se pot solda cu decesul pacienților. Netratată această afecțiune sau sistarea anumitor preparate, face ca HTA să fie responsabilă de apariția bolilor de inimă, a accidentului vascular cerebral și a insuficienței cardiace. 

„Lipsa unui tratament antihipertensiv adecvat sau renunțarea la el poate avea consecințe din cele mai dezastruoase asupra sănătății”, susține dr. Ala Rabovila, medic cardiolog la Centrul Medical Medi Partner.

mamaplus

O cauză cunoscută de renunțare sau de neacceptare a tratamentului a fost provocată de anumite suspiciuni, apărute în mass-media, despre o potențială legătură dintre medicamentele antihipertensive și cancer. Dovezile apariției unui risc crescut sau scăzut de cancer în utilizarea medicamentelor antihipertensive au fost inconsistente și conflictuale.

În sfârșit, la Congresul virtual al Societății Europene de Cardiologie 2020 a fost pus capăt acestei polemici. Cercetătorii din Universitatea din Oxford, Marea Britanie au prezentat datele unei meta-analize, ce a inclus 31 de studii controlate randomizate de medicamente antihipertensive comparativ cu placebo sau alte medicamente și nu a fost găsită nicio asociere între medicamentele antihipertensive și apariția cancerului.

Nu există dovezi că, medicamentele care scad tensiunea arterială ar provoca cancer. Nici inhibitorii enzimei de conversie, nici blocantele receptorilor angiotensinei, nici beta-blocantele, nici blocantele canalelor de calciu și nici diureticele nu au fost asociate cu risc de cancer, inclusiv cancer de sân, colorectal, plămân, prostată și piele.

Rezultatele acestui studiu, ar trebui să liniștească publicul cu privire la siguranța medicamentelor antihipertensive, în ceea ce privește cancerul, care este de o importanță capitală, având în vedere beneficiile lor dovedite, pentru protejarea împotriva atacurilor de cord și a accidentelor vasculare cerebrale, astfel crescând speranța de viață, dar și calitatea vieții.

Pentru informații suplimentare și programări puteți apela numerele de telefon:

Centrul Medical Medi Partner

022 024 488 și/sau (373) 60 024 888;
060 814 222 și/sau (373) 22 009 012.

In cadrul centrului medical Medi Partner Veți beneficia de consultatii, oferite de medici specialiști cu înaltă calificare profesională, deasemenea centrul medical oferă cea mai largă gamă de servicii de laborator si de diagnostic

Adresa: Chișinău, bd. Moscova, 15/7
Telefon: 060 02 4888;  (+373) 022 024 488
E-mail: office@medipartner.md
Site: www.medipartner.md