Pentru ca tranziția spre sezonul rece să fie una blândă și etapizată, este necesar ca părinții să se informeze în timp util și să acționeze cu câteva măsuri importante. Pediatrul Dorina Agachi a specificat care sunt aceste măsuri și de ce soluțiile medicamentoase sunt inutile în anumite cazuri.

”Sistemul imun este un sistem cu care te naști și el are o determinantă genetică. Există o etapă obligatorie de activare a sistemului imun sau așa-numita etapă de maturizare atunci când tot ce se numește celule proprii care ar putea să ne apere, să înglobeze infecțiile și să le scoată afară. Există niște etape care obligatoriu se întâmplă: creștere, maturizare și răspuns imun. Aceste etape sunt caracteristice pentru anumite grupe de vârstă ale copiilor.

Avem etape când copiii nu se îmbolnăvesc deloc, se încep a îmbolnăvi foarte frecvent și ulterior tot mai rar, până încetează. Acest curs al sistemului imun este unul fiziologic și este foarte independent de toate măsurile medicamentoase care sunt expuse în farmacii. Sunt niște etape care indiferent de gesturile noastre, copilul oricum le va suporta.”, a afirmat medicul pediatru Dorina Agachi în cadrul unui interviu televizat.

Este foarte important ca atunci când își pregătesc copilul pentru a merge la școală sau grădiniță să nu-l îmbrace prea gros, chiar dacă la orele dimineții temperaturile sunt ușor scăzute. Un alt aspect important este vaccinarea copiilor, care de altfel în Republica Moldova este obligatorie la admiterea în colectivități.

Reguli pentru fortificarea organismului copilului pentru o tranziție mai ușoară către sezonul rece:

  • un mod sănătos de viață;
  • alimentație echilibrată, bogată în fructe și legume;
  • plimbări frecvente în aer liber;
  • vitamine și minerale, Omega 3 sau alți componenți nutritivi ai sistemului imun celular local – este nevoie să îi administrăm periodic pentru că din alimentație nu am putea să asigurăm norma necesară.

Alte recomandări importante:

  • nu înfofoliți copiii, pentru că acest lucru îi face vulnerabili la diverse infecții
  • copilul trebuie să aibă confort: afară, la grădiniță și acasă. Se consideră o temperatură confortabilă pentru copii de la 19 grade și până la 22 grade.
  • Dacă copilul a contractat o viroză, categoric nu se indică antibiotice. Tratamentul de bază ar trebui să fie doar simptomatic: scăderea febrei, hidratare intensă, spălături nazale sau inhalații - după caz. Doar dacă starea de viroză se complică spre o infecție bacteriană, se va administra antibiotic.

”Ori de câte ori vorbim despre contractarea unei infecții anumiți copii, în dependență de vârstă și de tratamentele primite (corecte sau incorecte) până la acel moment, vor reacționa foarte puternic prin contractarea virusului, cunoașterea lui și activarea rapidă a sistemului imun pentru a-l autoizola, distruge și pentru a-l evacua.”, a mai adăugat Dorina Agachi.

Important:
Recomandările din acest articol au caracter general și nu înlocuiesc consultul pediatrului.