Cristina Luchian este o tânără mămică de la noi, stabilită cu traiul în Germania. În timpul concediului de maternitate, aceasta a decis să-și găsească o ocupație. A intrat într-un magazin, și-a achiziționat o bobină și un cârlig, iar de atunci nu le-a mai lăsat din mâini. Atât mămicile, cât și copiii sunt cuceriți de jucăriile cochete ale Cristinei, care se vând ca pâinea caldă în toată lumea.

mamaplus

Când ai început să realizezi jucării?

În 2017, fiind în concediu de maternitate, simțeam că am nevoie să fac ceva pentru mine. Au fost mai multe încercări în mai multe domenii, printre care și un blog culinar, deoarece am și o pasiune pentru gătit. Odată am intrat într-un magazin de stofe și ghemuri din lână. Toate acele culori și toată atmosfera m-au făcut să mă aprovizionez cu câte ceva, zic să văd ce pot face. Atunci am luat un cârlig și o bobină și am început a croșeta o gentuță pentru fetița mea. Rezultatul m-a surprins plăcut, pentru că nu mai pusesem mâna pe cârlig din liceu (de la ora de muncă). După care mi-am zis să croșetez o jucărie. Era haioasă, pentru că era prima, dar am avut un rezultat bun și asta conta. De atunci am început să tot fac zilnic câte ceva, iar rezultatele erau tot mai bune. După o vreme, jucăriile mele au fost gata “să iasă din casă”, am început să le ofer în dar celor apropiați la anumite ocazii. Și așa a început totul, cu multă muncă!

Care este sursa ta de inspirație?

Mă inspiră enorm de mult magazinele de stofe și cu tot felul de fire pentru croșetat. Atunci când iau un anumit tip și culoare în mâini, deja știu ce voi face cu ea. Mă inspiră, de asemenea, desenele pe care le face fetița mea. Am enorm de multe idei și sunt foarte nerăbdătoare să le realizez pe toate. Mereu îmi zic: “oh, ce bine ar fi să mai am două mâini.” (zâmbește)

mamaplus

Ce lucrări mai putem găsi în portofoliul tău?

Pe lângă cele circa 50 de modele diferite de jucării care sunt disponibile, mai am 2 colecții: una e cu papucei-botoșei (baby booties) pentru bebeluși 0-3 luni, iar a doua este o colecție de elemente decorative “Rainbow Wall Hanging” (curcubeu de atârnat pe perete).

Care e jucăria pe care ai realizat-o cel mai greu și de ce?

Cel mai greu am realizat elementul decorativ menționat anterior (curcubeul de atârnat pe perete), pentru că la producerea acestuia se utilizează niște fire metalice și îmi cam dădeau dureri de cap la început, dar asta doar până m-am obișnuit.

mamaplus

De ce părinții ar trebui să aleagă jucăriile hand-made create de tine?

Calitate, siguranță și preț. Eu am un principiu: la producerea oricărei jucării, nu utilizez niciun element eventual periculos pentru copii, cum ar fi ochișori din plastic, năsuc, năsturei minusculi, etc… Aceste elemente le pot folosi doar la Curcubee, pentru că sunt elemente decorative și evident copiii nu se joacă cu ele. Ceea ce ține de jucării, toate sunt kids-friendly, pentru copiii de orice vârstă, iar detaliile mici sunt brodate/cusute manual. Stofele pe care le utilizez sunt naturale, bumbac cel mai des, in, fire de lână. Cel mai comod pentru părinți e faptul că toate jucăriile se pot spăla în mașina automată, păstrându-și forma.

Le realizezi după propriile idei sau și la comandă, după preferințele clienților?

Majoritatea sunt create după propriile idei, însă accept și comenzi individuale.

Care sunt prețurile jucăriilor?

Prețurile variază de la 13 EUR până la 50 EUR pentru un produs.

mamaplus

Cine sunt clienții tăi?

Clienții finali cu siguranță sunt copiii, pe care tare mă bucur să-i văd cum se joacă dacă cineva nu uită să îmi trimită câte o poză. Eu fac livrări în toată lumea, magazinul online fiind înregistrat în Germania, cei mai mulți clienți sunt de aici. Colaborez cu câteva magazine fizice din Germania și mă bucur enorm atunci când văd jucăriile Bibi Toys în vitrina magazinelor, alături de alte produse minunate.

Unde te găsesc potențialii clienți?

O bună parte din clienți mă găsesc prin intermediul rețelelor de socializare (Facebook, Instagram), de asemenea prin recomandări de la cei care deja cunosc produsele Bibi Toys. Alții au aflat despre Bibi Toys de la târgurile de creativitate și produse hand-made, la care mă strădui să particip atunci când se organizează.

mamaplus

Cu ce lucrări planifici să îți mărești colecția?

Am început deja să lucrez la câteva modele noi de elemente decorative. Și mi-aș dori, de asemenea, să lansez o colecție de “Gift Box-uri” pentru noi-născuți, care vor conține mai multe produse.

Cu ce te-ai ocupat până la descoperirea acestei pasiuni?

Eu am studiile finisate în Relații Economice Internaționale, am și activat câțiva ani în domeniul financiar-bancar. Am reușit să călătoresc în mai multe țări, să cunosc culturi diferite, iar într-un final am decis să mă stabilesc cu traiul în Germania (prin 2016). Tot în această perioadă am devenit mămică și am trecut într-o nouă etapă minunată a vieții mele. Acum pot spune că am doi copii, al doilea fiind Bibi Toys, care la fel necesită multă atenție, dedicare și implicare. De când am descoperit această frumoasă pasiune de a crea jucării, care în prezent a devenit o mică afacere, pot spune că este exact ceea ce îmi doresc. Anume această ocupație m-a învățat că încrederea în sine și scopurile bine definite sunt cheia spre succes!

mamaplus