Mariana este o tânără mămică din Chișinău, care se poate mândri cu o familie frumoasă și cu un hobby care-i aduce satisfacție. În concediu de maternitate, aceasta a început să creeze coșuri din nuiele, iar acum are deja o colecție impresionantă. Cât costă un coș eco, în cât timp se realizează, dar și ce produse urmează să mai creeze, aflăm chiar de la meșteriță!

mamaplus

Când și cum ți-a venit ideea să creezi coșuri eco?

În 2018, în căutarea unui coș pentru jucăriile copiilor, am dat de o poză pe net, cu descriere în limba cehă: coș împletit din nuiele de hârtie. Inițial nu am crezut că este posibil și din curiozitate am căutat tehnici, măcar ceva cât de puțin să înțeleg dacă e real. Astfel am dat de meșteri cu niște lucrări atât de atent create și cu bun gust. Am decis să încerc și eu. În acel moment, rezolvam o integramă, așa că primul meu coș a fost din foile acelei integrame, fără să îl prelucrez cumva.

De unde ai învățat această îndeletnicire?

Am urmărit câteva tutoriale pe internet, am învățat baza, iar mai târziu am observat că fiecare meșter are tehnica sa, un mic secret, care face lucrările mai calitative, mai deosebite. Astfel am început să le scriu direct întrebările pe care le aveam. Eu îi numesc mentorii mei, chiar dacă ei nu știu asta. Sunt oamenii care mă inspiră.

mamaplus

Din ce materie primă sunt realizate coșurile?

Nuielele sunt confecționate manual din hârtie cu densitatea de 42-48 gr/m². Altfel spus, hârtie subțire, cum ar fi cea de ziar. Fâșia este răsucită în multe straturi strâns suprapuse.

Apoi, nuiaua este vopsită fie cu baiț pentru lemn, fie în culori acrilice, toate pe bază de apă.

După uscare, este dată cu un strat de impregnant incolor pentru lemn, pentru a obține elasticitatea nuielei în timpul lucrului și pentru a forma un strat de peliculă protectoare. 

După terminarea coșului, este dat cu grund pentru lemn, care îi oferă rigiditate sau duritate, plus protecție împotriva mucegaiului și ciupercilor.

Ultimele straturi (un strat, 2 sau 3, în funcție de destinația coșului) sunt vopsite cu lac acrilic incolor, pentru protecție împotriva umidității și luciu.

Cât timp îți ia realizarea unui coș?

Doar procesul de împletire e de la 2 până la 10-20 de ore. Plus procesul de confecționare a nuielelor: 1-10 ore. Apoi, procesul de vopsire și prelucrare câteva ore. După care urmează procesul de uscare, chiar dacă nu sunt direct implicata în el, oricum monitorizez să nu se lipească nuielele între ele, deci le amestec periodic, iar dacă e coșul la uscat, atunci trebuie să îl întorc în diferite poziții pentru a exclude formarea depunerilor de picături și a obține o uscare uniformă.

La unele lucrări, utilizez placajul de lemn, care necesită șlefuire, procese de uscare, montarea carcasei etc.

O concluzie: un coș mic e gata în 3 zile, mediu 5-7 zile, cel mare în 10 -14 zile.

mamaplus

Care sunt prețurile acestor produse?

Factorii care definesc prețul sunt: dimensiunile coșului, forma și ce uzor persistă (rândul poate fi format cu uzor din 1 nuia, 2 sau 3). În plus, mai sunt și alte detalii tehnice sau decorative: lemn, piele, șuruburi, decorațiuni din lemn.

În practică am confecționat lucrări de la 120 până la 1500 de lei.

Urmează să creezi și alte produse eco?

Am în plan să confecționez câteva gentuțe, poșete pentru plajă și niște lucrări combinate cu lemn.

Apoi îmi voi alege doar o nișă, spre exemplu: coșuri pentru odaia copiilor, decorațiuni pentru bucătărie, coșuri de baie sau genți, pentru a face mult mai bine un tip de produs, decât să fiu mediocră în toate. Mai e și dificil să trec de la o comandă cu forme mari la una mică,  apoi ceva pentru bucătărie, mă dezorientează, în schimb primesc o experiență deosebită, dibăcie și îmi lărgesc limitele de confort.

Unde putem folosi coșurile create de tine?

Coșurile pot fi folosite în interier, de la sertare, rafturi, cuiere până la locuri mai puțin accesibile, cum ar fi în spatele canapelei, colțuri sau în locul format între ușa deschisă și perete. Poate chiar în mijlocul odăii pe post de măsuță pentru reviste, ghiveci pentru flori. Cât mai la iveală, deoarece ele cer să fie admirate, atrag priviri și vor să fie atinse. (zâmbește)

Am coșuri pe care fac experimente, le țin afară cu ghivece pentru flori, sub acoperiș, să văd cum se comportă la frig, raze solare și picături de ploaie. În 2 ani – nicio schimbare.

Cum pot face rost de produsele tale potențialii clienți?

Comanda se efectuează prin mesaj pe pagina de Facebook sau Instagram, prin specificarea dimensiunii, formei, culorii, poze etc. Pe pagina de FB și Instagram am lucrările deja efectuate și înmânate clientului, după cerințele sale personale, cu specificarea în postare a detaliilor tehnice. Deci, nu am nimic în stoc. Fiecare om este binevenit cu propriile idei sau îl ajut unde e cazul.

mamaplus