mamaplus

Svetlana Sainsus, la o lună după naștere: „Nu mă mai sperie cuvântul „prematur”!”

0
//
01.04.2020

Svetlana Sainsus se bucură din plin de maternitate. Proaspăta mămică marchează astăzi o lună de la nașterea micuței Lia. Deși a adus-o pe lume înainte de termen, Svetlana a fost optimistă și încrezătoare în propriile forțe, dar și în susținerea necondiționată a medicilor. Despre îngrijirea unui bebeluș prematur, procesul de alăptare și recuperarea postpartum, ne-a povestit mai multe chiar Svetlana, într-un interviu pentru MamaPlus.MD.

Cum au fost primele zile acasă?

Primele zile au fost grele. Am avut o mare frică până m-am obișnuit cu gândul că e timpul să mă descurc de una singură. Acum mă consider cel mai bun „expert” și nu mă sperie cuvântul „prematur”.

Te ajută cineva în îngrijirea micuței și la treburile casnice?

Mama mă ajută să-i fac băiță Liei și tot ea se ocupă de treburile casnice. În rest – nimeni cu nimic. Eu nimănui n-o dau în brațe. Până va ajunge la greutatea normală, o țin doar eu. Nici nu mă mișc de lângă ea. O singură dată am lăsat-o pentru câteva ore, fiind plecată după produse de protecție pentru medici și polițiști, dar nu mai ies nicăieri întrucât acest virus a devenit extrem de periculos.

mamaplus

Povestește-ne despre Lia: greutate, somn, stare de sănătate...

Lia a adăugat 1 kg. Doarme mult, ea se află într-o stare de somnolență continuă și se trezește o dată la 2 ore jumătate, pentru a mânca.

Ea încă nu doarme în pătuț, dar are parte de un somn dulce în cocon, chiar lângă mine. Am grijă să fie cât mai aproape. E șmecheră, îi place să stea în brațe și cel mai des adoarme pe pieptul meu, iar eu stau nemișcată ca să nu o trezesc.

mamaplus

Cum decurge procesul de alăptare?

Primele zile aveam puțin lapte și, pe lângă sân, o mai hrăneam cu ceva adăugător, dar acum se satură doar din laptele mamei. E o mâncăcioasă!

mamaplus

Ce alimente consumi și cum are loc recuperarea după naștere?

Nu fac nimic deosebit în acest sens. Mă străduiesc să mănânc sănătos, exclud alimentele care i-ar putea face rău Liei. Recuperarea e mai anevoioasă, mai simt dureri, dar trece totul atunci când îmi văd fetița zâmbind.

mamaplus

Ce faceți în condiții de carantină? Cum petreceți timpul?

În perioada asta stăm la casa părintească împreună cu toată familia. Aici avem curte, grădină – locuri unde putem respira aer curat.

Pentru mine e mai complicat, fiindcă mai lucrez. Cu o mână încerc să rezolv anumite chestii în telefon, în cealaltă mână o țin pe Lia. În pofida tuturor condițiilor, muncesc pentru rezolvarea cazurilor de pe platforma noastră, dar și pentru lupta împotriva coronavirusului. Încercăm să venim în ajutorul medicilor cu bani, materiale și produse de protecție, aparate necesare care, din păcate, la noi lipsesc. Avem rezultate excelente deja, cu susținerea unui număr mare de oameni. Continuăm să facem lucruri frumoase pentru societate!

mamaplus