Amintiți-vă în ce poziție stau copiii în majoritatea rucsacurilor – atârnați de părinți, cu picioarele într-o poziție absolut nefirească. Uneori această poziție este comparată cu parașuta, însă, credeți-mă, hamurile parașutei sunt mult mai comode. Bebelușii, în schimb, atârnă pur și simplu. În viața de adult nu există o analogie, poate doar dacă încercați să stați pe muchia celui mai înalt scaun de bar, cu picioarele suspendate, fără sprijin – picioarele amorțesc instant, în plus, imaginați-vă că atârnați.
Cu părere de rău, majoritatea rucsacurilor puse în vânzare în magazinele noastre sunt proiectate fără a ține cont de toate aceste aspecte, și ele pot aduce mai multe prejudicii decât beneficii, mai ales dacă sunt folosite începând cu primele zile după naștere.
Ce carrieri să alegem: rucsacuri, marsupii sau slinguri și cum să purtăm corect copilul, având grijă de poziția lui încă de la naștere – răspunsuri la aceste întrebări, împreună cu recomandările sale, ne-a oferit medicul chirurg-traumatolog de categorie superioară Dorian Muntean.
Cum trebuie ținuți și purtați corect nou-născuții?
Să ne amintim cum trebuie purtați copiii în poziție verticală între 0 și 5 luni. Este corect să susținem spatele, nu fundulețul, iar în caz de necesitate, să ținem și capul copilului până la vârsta de 2-3 luni.
Vorbiți-ne despre port-bebe-ul de tip marsupiu.
Spatele dur, „ortopedic” al marsupiilor este absolut inadecvat în acest caz – el nu permite poziționarea copilului aproape de corpul mamei, pentru a reduce suprasolicitarea coloanei încă neformate a copilașului, care este nevoit să își țină singur spatele vertical, deși mușchii spinali sunt încă nedezvoltați. Ca urmare, copiii până la 4-5 luni pur și simplu atârnă în astfel de marsupii clasice. În plus, copilul atârnă pe oasele pubiene, ceea ce poate provoca o maladie destul de neplăcută numită spondiolisteză (alunecarea anterioară a unui corp vertebral față de vertebra inferioară). În cazul copilașilor mai măricei, picioarele se lovesc în mers de picioarele purtătorului, împiedicându-l la mers. Iar coloana bebelușului are o poziție forțată.
Ce ne puteți spune despre port-bebe-urile de tip rucsac?
Dacă e să enumerăm pe scurt toate dezavantajele rucsacurilor, obţinem următorul tablou: copilul stă într-o poziţie nemişcată, cu corpul înclinat nefiresc, îi amorţesc picioarele şi simte o suprasolicitare în zona oaselor pubiene. În plus, atârnă între purtător şi spatele marsupiului.
Există vreo alternativă? Sau mămicile vor fi nevoite să folosească cărucioare, care limitează extrem de mult mobilitatea mamei – este complicat să urci scările la magazin, să treci printre rafturi, să ridici căruţul la etajele superioare atunci când liftul este defect.
Slingurile şi rucsacurile de tip sling sunt o alternativă bună marsupiilor. Sling s-ar traduce ca „bandaj” din limba engleză, iar la noi acest termen desemnează toate purtătoarele nepericuloase pentru sănătatea fizică şi psihică a copilului. Cel mai cunoscut sling de pe piaţa Moldovei este cel cu inele. În esenţă, este vorba despre o bucată de ţesătură cu o lungime de aproximativ 2 metri care se fixează şi se ajustează cu ajutorul inelelor. Există slinguri cu inele, cu sau fără suport pentru umăr, cu sau fără margini de polipropilenă, cu buzunar pe coadă.
Pentru cine sunt potrivite slingurile cu inele?
Acestea sunt potrivite în primul rând pentru cei mai mici bebeluşi, care pot fi purtaţi astfel din primele zile de viaţă, ca într-un leagăn, ceea ce permite şi legănarea copilului, şi alăptarea lui discretă în orice moment, lucru foarte important pentru aceşti micuţi. Poziţiile verticale, inclusiv pe şold, pot fi adoptate după ce micuţul îşi ţine bine capul.
Ce nu trebuie să uităm atunci când purtăm copiii în sling?
Unicul lucru pe care nu trebuie să îl uite părinţii este că picioruşele copilului trebuie desfăcute corect, în poziţia broscuţei, care previne în mod eficient displazia şi contribuie la împărţirea optimă a solicitării asupra spatelui şi picioarelor copilului.
Cât de mult timp putem folosi un sling?
Îl puteţi folosi atâta timp cât este comod pentru copil şi pentru Dumneavoastră. Cu timpul, când greutatea copilului creşte, cele 9-10 kilograme devin chinuitoare pentru un singur umăr, iar purtarea îndelungată aduce disconfort. Dar nu vă grăbiţi să vindeţi sau să faceţi cadou slingul! Vă va fi de folos în acele zile când micuţul va învăţa să meargă – SSC-urile permit purtarea timp de 10-15 minute a copilului, pentru ca el să se odihnească, iar apoi să fie lăsat jos la zbenguit.
Cum rămâne cu mămicile copilaşilor mai plinuţi, care au luat bine în greutate în primele luni şi au ajuns la 7-8-10 kg, dar adoră să stea în braţele mamei?
În acest caz vă poate ajuta wrapul. Acesta are o construcţie foarte simplă – o bucată de ţesătură cu lăţimea de 50-60 cm şi lungimea între 2,5 şi 5 metri. Lungimea se alege în funcţie de dimensiunile mamei/tatălui şi modul de purtare a copilului.
Wrapul este universal şi potrivit pentru orice vârstă şi greutate a copilului. În acest port-bebe pot fi purtaţi şi bebeluşii nou-născuţi, şi micuţii de 2-3 ani (în caz de necesitate). Pentru nou-născuţi sunt perfecte wrapurile din tricotaj, iar pentru copilaşii mai mari şi mai grei – wrapul din jacard. Modalităţile de legare şi de purtare sunt nenumărate, pentru orice vârstă şi abilităţi. Datorită faptului că stofa este trecută prin spate şi şale, greutatea se distribuie uniform pe toată suprafaţa spatelui, de aceea pot fi purtaţi uşor chiar şi copii cu greutate mai mare (până la 14 kg) o perioadă mai îndelungată.
Ce tipuri de port-bebe-uri pot fi utilizate dacă micuţul are probleme de articulaţii?
Dacă micuţul are probleme cu articulaţiile, atunci slingul cu inele, wrapul (poziţiile verticale), mei-tai-ul şi rucsacul sling sunt mijloacele cele mai bune pentru profilaxia displaziei! Savanţii au remarcat că în Asia şi Africa, unde slingurile sunt folosite şi în prezent, copiii nu suferă, practic, de displazie. Dacă planificaţi să purtaţi copilul în braţe întreaga zi, puteţi discuta cu medicul despre înlocuirea totală a hamurilor cu slingul.
Ce ne mai puteţi recomanda în calitate de purtători?
Pentru cei mai mici bebeluşi şi plimbările scurte sunt potrivite port-bebe-urile uşoare sub formă de leagăn. Într-un astfel de purtător copilul poate fi învelit într-o păturică sau cearşaf. Ele sunt comode pentru părinţi deoarece au o greutate redusă şi distribuie greutatea pe ambii umeri.
Sfatului medicului-ortoped: Înainte de a folosi orice tipuri de port-bebe-uri, consultaţi un medic pediatru ortoped, pentru a evita orice tip de traume ale micuţilor. Abia după o astfel de consultaţie puteţi achiziţiona purtătorul recomandat de medic.
În concluzie, slingurile, rucsacurile ergonomice de tip sling, port-bebe-urile uşoare de tip leagăn constituie un arsenal suficient de dispozitive care permit părinţilor să îşi poarte cu plăcere copilaşii în braţe.
Interviu realizat de Cristina Scripnic