mamaplus

Olga Gurgurova organizează ateliere de țesut pentru copii și maturi

-
//
03.03.2021

Olga a avut norocul să se nască într-o familie în care tradițiile stauîn capul mesei, iată de unde se trage și dragostea ei pentru covoarele țesute manual, care arată atât de frumos în orice locuință. Pentru a reînvia această îndeletnicire strămoșească, meșterița, care este și fondatoarea proiectului “Tradițiile Strămoșilor”, organizează ateliere de țesut pentru copii și adolescenți.

mamaplus

De la cine ai moștenit dragostea pentru lucrul manual?

Activitatea pe care o am are o istorie, care mi s-a transmis de la bunica, cea care era numită țesătoarea satului. Bunica crea niște lucrări extraordinar de frumoase, cum ar fi covoare tradiționale, laicere, păretare, prosoape pentru icoane, fețe de masă brodate, fețe de perne brodate, la fel cosea haine la o mașină de cusut foarte veche. Era printre primele gospodine care avea o astfel de unealtă și crea rochii, cămăși cu mânecă lungă, paltoane, fuste, ciorapi groși din lână și multe altele. Bunica organiza la ea acasă șezători, unde învăța femeile doritoare de a țese, bunica lucra foarte mult, era practic mereu ocupată și le reușea pe toate în gospodărie.

Această artă i-a transmis-o mamei mele, care a început să țese pe la vârsta de 7 ani și continuă să o facă până acum. Eu de mică am văzut și am ajutat la procesul de țesut, cel mai mult îmi plăcea să fac bobinele de cordele. Când am devenit mămică, m-am gândit că cel mai frumos lucru cu care aș putea să mă ocup în concediul de maternitate ar fi țesutul covorașelor. Astfel, în 2015 am pornit războiul din nou, pentru a crea aceste covorașe minunate.

Cu ce scop ai deschis atelierul “Tradițiile Strămoșilor”?

Mi-am dorit foarte mult să organizez șezători, să le arătăm cât mai multor copii și adolescenți ce este arta țesutului. Am vrut să vadă războaiele noastre de țesut, care sunt păstrate din anii 1950.

Prin intermediul acestor șezători și ateliere de creație pentru copii, putem să susținem împreună arta țesutului și să fim mai aproape de tradițiile strămoșești.

mamaplus

Ce activități pentru copii și maturi oferi în cadrul atelierelor?

La atelierele pentru copii folosim războaie de țesut în miniatură, adaptate pentru copii, astfel încât fiecare să-și poată țese propriul covoraș pe care ulterior îl va putea lua acasă. Procesul nu este unul ușor, dar e foarte interesant și captivant.

Copiii care vor participa la masterclass, trebuie să intre în una dintre următoarele categorii de vârstă: 4-6 ani, 6-9 ani, 10-13 ani și 14-16 ani.

Atelierele pentru copii se organizează în fiecare sâmbătă, între orele 11:00 și 13:00, iar cele pentru adolescenți, în zilele de joi, între orele 16:00 și 18:00. Atelierele pentru maturi se desfășoară în fiecare duminică, între orele 15:00 și 17:30.

Costul atelierelor pentru copii și adolescenți este de 350 de lei, iar pentru maturi: 400 de lei.

Ce tipuri de covoare aveți în vânzare?

Covoarele pot fi țesute individual, cu dimensiuni de până la 1,30 m lățime și 20 m lungime. Culorile se aleg în funcție de preferințele clientului.

Câte kilograme de stofă reușiți să reciclați pe parcursul unui an?

În toți acești ani de muncă, am reciclat câte 500 kg de stofă anual, transformând-o în covorașe foarte frumoase și ecologice. Astfel, cumpărând un covoraș nu doar sunteți mai aproape de tradiție, dar și susțineți natura.

Cum vă pot găsi potențialii clienți?

Ne pot lăsa un mesaj pe pagina de Facebook: Covorașe țesute sau pe pagina de Instagram: traditiilestramosilor.shop.

mamaplus